Wees maar blij: u bent geen bij

dawson5
Donderdag studentendag! De kroegen vullen zich straks weer met toekomstig hogeropgeleiden die zich onderdompelen in een met alcohol gekatalyseerd paringsritueel. Velen onder hen zullen na vijf bier besluiten dat het ook deze avond weer niks wordt en vervolgens alle gevoelens van frustratie verdoven met nog meer alcohol. Maar voor al deze wanhopige jonge mensen is er één troost: wees maar blij dat u geen ‘Dawson bij’ bent.

De mannetjes van de Australische Dawson bijensoort vechten zich namelijk massaal dood om maar te mogen paren met een vrouwtje. Een BBC cameraploeg legde dit dramatische tafereel voor het eerst vast. Zodra de vrouwtjes -op donderdag- uit hun ondergrondse holen kruipen duiken de mannetjes erboven op. Onmiddelijk ontstaat er een kluwe van bijtende en stekende bijen. Het gaat er meedogenloos aan toe, in het filmpje is te zien hoe zelfs een vrouwtje per ongeluk wordt onthoofd. Maar de echte slachtoffers zijn de mannetjes, die zijn op het eind zo goed als allemaal dood. Het ritueel verzekert de vrouwtjes ervan dat ze enkel met de sterkste mannetjes paren. Frenzied bees enter deadly combat (BBC Wildlife) Past u een beetje op in de kroeg?

 1. 2

  Mooi voorbeeld van natuurlijke selectie weer, de sterkste plant zich voort. En vanavond in de kroeg kijk ik wel uit, bedankt voor de tip Carlos.

 2. 3

  Als ik zo’n Dawson bij zou zijn zou ik het lekker van een afstandje aankijken en als al die domme macho’s zich doodgevochten hebben dan zou ik op haar af vliegen en zeggen: “Gaat het een beetje lieverd, wil je wat nectar van me drinken?” Het slimste zaad…

 3. 4

  En bij de mens, geen spoor daarvan (natuurlijke selectie).
  Als een kanker verstikken we niet alleen ons ras, maar alle leven op deze planeet, in onze fantasie, gekreëerd naar ons eigen zelfbeeld van god.
  Na de hoogmoed (waanzin) komt (gelukkig) de val.

 4. 5

  The Axe effect – maar dan andersom?

  Hoe groot zijn die bijen trouwens? Er wordt gezegd dat ze groot zijn, maar is het 1cm, of een paar, of…?

 5. 7

  klinkt als de toestanden in de lokale bar op vrijdagavond. (als de kutmarrokaantjes en hun zo mogleijk nog vervelendere blanke vriendjes uit gaan…)

 6. 9

  Dit is een beetje hoe de meeste mensen zich Darwinisme voorstellen: het recht van de sterkste. Maar in feite is dit een heel uitzonderlijk geval. Survival of the Fittest gaat meestal over vermogen tot aanpassing, niet brute kracht. Het is wel vreemd dat zich geen alternatieve evolutionaire strategie heeft ontwikkeld voor dat doodvechten. Ik vermoed dat het vrouwtje ook een sexuele voorkeur heeft voor de agressie, anders zou de 100% agressiestrategie van de mannetjes toch moeilijk evolutionair stabiel blijven?