Weer nieuw record voor benzineprijs

DATA, DATA - Het zat er al een tijdje aan te komen, maar vandaag heeft de benzineprijs dan toch weer een nieuw record gevestigd. Hij staat nu op € 1,887 € 1,889. Tijd voor een update van onze belangrijkste overzichten dus.

Allereerst de benzineprijs in historisch perspectief. Hieronder staat de maximumprijs per jaar van 1970 tot en met heden. De bovenste lijn is voor inflatie gecorrigeerd. De onderste lijn is de oorspronkelijke prijs aan de pomp, dan wel in euro’s uitgedrukt.


Bij dit soort gebeurtenissen roepen veel mensen dat hieruit duidelijk blijkt dat ze gepakt worden door de oliemaatschappijen. Immers, als de olieprijs stijgt dan merk je dat gelijk aan de pomp en als die daalt mooi niet.
Dat is dus een fabeltje. Hier daarom ook een update van onze grafiek waar de relatie tussen de olieprijs en de kale benzineprijs zichtbaar wordt. Bijgewerkt tot en met vorige week. Deze week hangt de olieprijs van zowel WTI als Brent op hetzelfde niveau als vorige week.

En voor u begint over de accijns en het kwartje van Kok, kijk eerst even naar deze post.

 1. 7

  @Steeph: één van de redenen waarom de grafiek zal blijven stijgen is de afname van EROEI (Energy Return on Energy Invested)
  Je grafiek begint in de jaren 70: toen leverde de investering vanéén vat aardolie nog 30 tot 40 vaten olie op, die je nuttig kunt gebruiken.
  M.a.w. slechts 3% van de aardolie werd gebruikt voor oliewinning.

  Tegenwoordig is de EROEI nog maar 10:1 ofwel de investering van één vat olie levert nog maar 9 vaten olie op die nuttig gebruikt kunnen worden. Ongeveer 10% van alle olie die gewonnen wordt, wordt opgebruikt door de olie-industrie zelf.
  De makkelijk winbare olie is op. Er zal steeds meer olie nodig zijn om olie te winnen.

  Misschien kun je daar eens over bloggen.

 2. 9

  Klopt Bolke.
  Maar als je 130 km/uur gaat rijden en de airco in je auto aanzet, dan doe je die winst weer teniet.
  De daling van de EROEI zal gewoon verder gaan. Voor olie uit teerzand en schalie is de EROEI lager dan 4.