Weekendquotes – IJslandse Toestanden (Poll)

“Joining the EU is the next step, we have to do it. The krona is garbage” (BBCNews)

Visser Adal Hallonsson (22) verwoordt de onrust die op IJsland is ontstaan nadat de economie hard is getroffen door de kredietcrisis. In een paar dagen tijd heeft de grote Landsbanki onderdelen moeten verkopen, is Glitnir: de derde bank van het land genationaliseerd, de inflatie omhoog geschoten en de krona is in een vrije val geraakt. Wanhopig kijken de IJslanders naar de Europese Unie voor financiële hulp. Toch kon men deze crisis al langer zien aankomen, IJslandse banken hebben enorme hoeveelheden geld geleend waardoor de buitenlandse schuld vijf keer de omvang van de economie heeft. IJslandse banken lonkten in de afgelopen jaren naar Europese consumenten met hoge rente op spaarrekeningen en investeerden in met name Nederlandse bedrijven. Door de huidige kredietcrisis is het lastig om nieuwe leningen uit te schrijven, terwijl de oude nog niet eens afgelost zijn (Trouw).

Lezers die met één klik hun mening willen geven klikken door:

Sommige IJslandse geruchten gaan zelfs verder, zo zou er in paniek worden gehamsterd nadat een grote supermarktketen had aangegeven geen geld meer te hebben om levensmiddelen in te kopen. “The main supermarket can’t get imported goods because they have no currency. The shops are half empty. One of the store managers has advised people to start hoarding. We’re running out of oil. And winter came last night – about a month early”. (ftalphaville.ft.com)

Zoals de IJslandse investeringen in Nederlandse bedrijven al aangeven zou de IJslandse crisis ook effect kunnen hebben op de Europese Unie. De IJslanders zelf kijken inmiddels meer dan ooit naar de EU om uit deze crisis te geraken.

[poll=208]

 1. 5

  Zelfs de IJslanders zelf (inclusief vissers) lijken het meer en meer een goed idee te gaan vinden. Ben toch al verbaasd dat een land met een bevolking ter grootte van de gemeente Eindhoven zo lang stabiel bestaat.
  Wanneer ze de Euro zouden invoeren heb je wel gelijk door hoe duur dingen zijn, wat dat betreft moeten ze maar de kronur houden.

 2. 6

  Ben je verbaasd Mike? Hoeveel inwoners zal bijvoorbeeld Luxemburg hebben? Dus die vlieger gaat niet op. Het probleem van IJsland zit ‘m in het feit dat er veel te veel gefinancierd is met vreemd geld.
  En trouwens, met de devaluatie van de Kroon is het allemaal niet zo heel duur meer daar.

 3. 7

  Wat mij betreft is IJsland welkom, en graag ook Noorwegen. IJsland zou wel eerst moeten stoppen met de walvisjacht.

  (surft nu snel door om spaarcentjes van landsbanki-dochter te halen)

 4. 8

  Ze mogen de Euro toch pas invoeren als ze lid zijn en daarna pas als de economie stabiel is met een lage inflatie en een lage overheidsschuld?