Weekendquote | Hippablo Escobar

Leave the hippos alone! Don’t forget, we humans are the worlds most destructive and invasive species! (NYT)

hippos escobarReaguurder Chris uit New York uit op 11 september zijn verontwaardiging over het mogelijk afschieten van de nijlpaarden van Pablo Escobar in het Zuid-Amerikaanse Colombia. De wijlen drugsbaron die in 1993 in Medellin tijdens een achtervolging met de politie op een dak zelf ook werd neergeschoten blijft Colombia en de wereld bezighouden. In zijn bloeiperiode richtte Escobar een buitenverblijf in met een stierenvechtplaats, betonnen dinosauriërs én talloze Afrikaanse wilde dieren (filmpje!). Na zijn dood werden de meeste exotische dieren verplaatst naar dierentuinen, maar de nijlpaarden bleven en vermenigvuldigden zich.

Nu zijn het er inmiddels bijna dertig en als het zo doorgaat binnen tien jaar meer dan honderd. Het nijlpaard is -op Hitler na- de dodelijkste vegetariër op aarde: een serieus gevaar voor de plaatselijke bevolking nabij het vervallen landgoed.

pablo-escobar-hippoDaarbij is de aanwezigheid van Hippopotamus amphibius in de Nieuwe Wereld regelrechte fauna vervalsing en een verstoring van het ecosysteem, natuurlijke vijanden zijn er immers niet. Het gevaar en de potentiële schade van deze invasieve soort doet nu stemmen opgaan om de dieren af te schieten. Er zijn weinig alternatieven: castratie schijnt bij een volwassen nijlpaardhengst(?) praktisch onmogelijk te zijn. Wegvangen en afvoeren naar Afrika: te duur. In juli dit jaar schoot het Colombiaanse leger al een nijlpaard af dat het landgoed had verlaten. De plaatselijke bevolking heeft angst dat de nijlpaarden binnenkort de rivier zullen overnemen en hun transport-route wordt geblokkeerd door de gevaarlijke lobussen. Dierenrechtenactivisten zijn echter fel tegen het afschieten van de nijlpaarden. “Waarom heeft een nijlpaard in Zuid-Amerika geen recht op leven?” zo stellen de lokale Mariana Tomillo’s. Voorlopig zal de curieuze ecologische erfenis van Escobar dus nog wel even doorhobbelen in Colombia.

 1. 4

  De zanu zanu parasiet in de Zambezi geeft nijlpaarden nog wel eens een fatale buikloop, de hele rivier kleurt dan bruin en de leeggelopen nijlpaarden liggen levenloos op de zandbanken. Voor een evenwichtig ecosysteem en bijbehorende darmflora zou introductie van deze parasiet in Colombia noodzakelijk zijn, alleen vrezen wetenschappers voor de gevolgen van een kruising tussen de Zuid-Amerikaanse cocaplant en de Afrikaanse parasiet in het Westerse uitgaanscircuit. Gordon met buikloop, dan kan je het Rembrandtplein ontruimen.

 2. 5

  Kamelen in Australië, konijnen in Australië, tamme kastanje…

  Waarom geen nijlpaarden in Colombia?

  De meest exoten zijn ergens door een ongelukje of omdat men er business in zag. Dit is dan wat anders gekomen maar er is vast wel business mee te maken, meer dan met Cocaïne :) Ivoor van de tanden, spek, vlees… Efficiënte plant/vlees omzetting. Gewoon een farm beginnen met slagerij en distributiecentrum.

  Of is dit een erg trollerig comment?

 3. 6

  Het lijkt er hier op dat de aanwezigheid van de hippo een bedreiging is voor de homo sapiens. Als mens denk ik dat we moeten ingrijpen en deze verstoring moeten rechtzetten.

  Kill ‘em all.

 4. 7

  Is het een heel stom idee om ze gewoon een stukje Amazone te geven en te zien of er nieuwe natuurlijke vijanden ontstaan? Voor de ruimte hoeven ze het niet te laten, lijkt me. En het is niet voor het eerst dat een diersoort ergens terecht komt waar deze niet thuis hoort.

  @4+OP

  Lekker op dreef gast. :D
  Zijn daar vergelijkende statistieken van, AH versus Hippo?

 5. 10

  @zmc
  Familie van het varken (zie link van #2).
  Het vlees is niet kosjer, maakt het weer lastig.

  @Kalief
  Nee, is een landdier dat veel in het water zit (zie link van #2).

 6. 12

  Mondiaal eco-activisme ongehinderd door enig inzicht daar krijg je pas hoofdpijn van. Abknallen die boel. Klein applaus voor de preëmptieve Godwin.

 7. 13

  Recipe for a Hippopotamus Sandwich

  -by Shel Silverstein

  A hippo sandwich is easy to make.
  All you do is simply take
  One slice of bread,
  One slice of cake,
  Some mayonaise,
  One onion ring,
  One hippopotamus,
  One piece of string,
  A dash of pepper–
  That ought to do it, And now comes the problem… Biting into it!

 8. 16

  Dan moet Al Gore daar niet rondlopen, want die ziet er uit als een nijlpaard met de bof. Overigens een Nijlpaard is erg vet, ongeveer een varken in het kwadraat.

 9. 17

  Die Columbianen moeten niet zo zeiken. Ligt daar de hele dag met opengesperde muil maar op een kluitje niksend op coca bladeren te herkauwen. Pleur er verder wat brood en een winterpeen in wat zie je er van terug? Groen bruin stinkend water en dito mest. Door een beetje grappig met het staartje heen-en-weer te wieberen. “Doet het dagelijkse harde bestaan vergeten”. Jaja. Verweesde nijlpaarden en vega Columbianen, soort zoekt soort. Witte neus, groene waffel, bruine ster: valt niet tegenaan te harken.

  …ondertussen stond den boze Duitsen Wolf op onze oostgrenzen te beuken…