Weekendquote | Grondwetverering

When history is turned into scripture and men into deities, truth is the victim.

Uit een fraaie uitleg over de rol die de grondwet in de VS speelt bij de groeiende Tea Party beweging.
Ook los van de discussie over die beweging of de VS iets om over na te denken. Bijvoorbeeld in het licht van de discussie over het toevoegen van een regel over het voeren van Nederlands als enige taal in dit land.

Via

 1. 1

  Tja, ik kan me nog zoiets herinneren als dat GW Bush of Karl Rove iets denigrerends zei over de grondwet en dat het land toen te klein was. En nu moeten we weer niet al te moeilijk doen. O tempera, o mores, zullen we maar denken.

 2. 2

  @KJ: Voor mij ook wel een beetje bezinningsregel. Ik ben qua grondwet ook wel iemand die dat snel opblaast. Maar ook daarvoor geldt dat het niet zou moeten gaan om de regel van de wet maar om de intentie. En als er iets tijdsgevoelig is….
  Maar hoe vind je een balans tussen duidelijke regels en ogen houden op waar het werkelijk om gaat.

 3. 3

  Dank Steeph..fraaie link..ik heb weer wat geleerd en doe nu academische gedachtenspelletjes aangaande.

  Ik maakte me al zorgen, weekend bijna voorbij in totale 30+ ledigheid.

 4. 5

  Ik las pas nog (hier?) dat de tea party movement gefinancierd wordt door een van de rijkste mannen van Amerika en dat je dus niet van een grassroots beweging kan spreken, maar toch noemt the economist ze weer zo, ondanks hun kritiek. Dat is toch zonde.

 5. 8

  #7
  En toch blijft vooral de Europese media nog braaf achter Obama aanlopen. Maar ja, waarom je druk maken over extraordinary rendition zolang de intenties van Obama ‘goed’ zijn.

 6. 9

  Mooie quote, maaruh… is het nu niet juist de aard van het conservatisme om vast te houden aan ‘het oude’, ondanks dat de omgeving verandert?

  Zie hier ook een mooie clip over hou het amendement over wapenbezit *letterlijk* tot op de komma gefileerd wordt.

  Overigens moet je opletten dat je de baby niet met het badwater weggooit: de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring en de daarop volgende grondwet (net als onze Unie van Utrecht) is zeker een ‘klassieker’ omdat degenen die hem opstelden hun nek uitstaken tegen de heersende macht in. De Economist zegt ook:
  “The constitution is a thing of wonder, all the more miraculous for having been written when the rest of the world’s peoples were still under the boot of kings and emperors”

  Dat de Tea Partiers denken dat ze een soortgelijke strijd voeren is een gotspe omdat ze helemaal niet in gevaar zijn. Ze kunnen gewoon zeggen wat ze vinden en bij de volgende verkiezing Obama naar huis sturen. (en dat is natuurlijk ook de échte agenda achter het gebruik van alle hyperbolen: macht).

  Maar aan de andere kant is ook niet alles betrekkelijk en een aantal universele vrijheden die in die tijd zijn opgepend, zijn vandaag de dag nog steeds geldig – en op z’n minst inspirerend, zeker als je nagaat tegen welke achtergrond ze opgeschreven zijn.

 7. 10

  @7 Voor mij als Europeaan maakt het niet uit of ze een Amerikaan of een burger van een ander land omleggen en de CIA had al lang voor Obama een hitlist van mensen die ze om willen leggen.

 8. 11

  @10:

  tuurlijk, maar Anwar is amerikaans staatsburger.

  het gaat bovendien niet om zijn geval alleen, het gaat om het rechtsprincipe.

  deze “constructie” is ook zomaar in europa toepasbaar.

  *doodenge zooi*