Weekendquote | De laatste fatwa

QUOTE – Tien jaar na 9/11 roepen Tofik Dibi, Achmed Marcouch, Naima Azough en Mohamed Ajouaou alle moslims op tot zelfstandig denken middels wat de allerlaatste fatwa zou moeten zijn.

Tien jaar na 9/11 – terwijl moslims zich tijdens de revoluties in de Arabische wereld ontworstelen aan de terreur van extremisten en dictators – is nu de tijd gekomen voor een laatste fatwa die moslims opdraagt mens te zijn. De laatste fatwa is een oproep tot zelfstandig denken, tot leren en discussiëren. Tot openlijk en vrij met elkaar van mening verschillen.

Hoewel goed bedoeld, is het natuurlijk raar als je een opdracht nodig hebt om vrij te zijn. Dan heb je het nog niet helemaal goed begrepen. Maar goed, als het helpt…

 1. 1

  Double bind van de orde ‘Wees spontaan nu!’. Doet me ook aan de scene uit the Life of Brian denken waarin Brian zijn volgelingen vraagt om zelfstandig te denken.

  Jammer dat het politici zijn die deze oproep doen en jammer dat het zo geconcerteerd is. Dan ga je al snel denken dat het toch iets te maken heeft met het politieke klimaat. Jammer uberhaupt een dergelijke oproep.

 2. 3

  Dat lijkt mij onzin JSK. De reacties van Fawaz en Geert tonen eerder het gelijk aan. Wellicht is het juist nu het momentum voor de islamitische hervormers wereldwijd. Wat jij voor hen de eigen cultuur noemt is hun cultuur klaarblijkelijk niet.

 3. 4

  Jongens. het is een stijlvorm om een punt te maken. Dat snapt
  iedereen, toch? Er kan niet genoeg opgeroepen worden om zelfstandig te denken. Over 10 jaar durven de PVVers het misschien.

 4. 5

  @3: Tofik Dibi is geen internationale islam hervormer. Hij is een smart-ass parlementariër voor een kleine seculier-liberale partij in een klein seculier-liberaal land. Deze actie is puur bedoeld voor de nationale consumptie. Ruim 10 jaar na Fortuijn vind ik dat treurig.

  “Er kan niet genoeg opgeroepen worden om zelfstandig te denken.”

  Spreek die zin even hardop uit en besef wat je zegt.

 5. 11

  Precies waarom ik tegen zo’n collectief excuusverklaring ben: het geeft mensen als DSV een harde plasser en de aanmoediging dat je met collectieve verdachtmaking macht kunt uitoefenen.

 6. 12

  Een oproep “Tot openlijk en vrij met elkaar van mening verschillen.”

  En wat als je het daar niet mee eens bent?! Een ander vindt namelijk dat hij gelijk heeft, niet dat hij een mening heeft, of zou hebben—laat staan dat hij ‘van mening zou verschillen’ (‘met elkaar’ maar liefst). Het is dus, vooral, weer een ‘aktie’ van een stelletje professionele aandachtshoeren.

 7. 14

  Dat zeggen is mijn baan (ik geef les).

  Zelfstandig denken kun je leren, van andere mensen. Dat hoef je echt niet in een dichtgemetselde kamer te doen. Ja, natuurlijk, je vraagt zo mensen om je te volgen, maar iemand volgen kun je best zelfstandig denkend doen. Het klinkt misschien grappig, maar dat is een valse tegenstelling.

 8. 15

  “Er kan niet genoeg opgeroepen worden om zelfstandig te denken.”

  Geldt toch in het algemeen? Of onafhankelijk denken.
  Wie voelt zich geroepen, om dat, in de kerk,te doen/tijdens een concert?
  Met allen respect,ook voor zijn wanhoops,motivatie,i.h.k polarisatie; en “eigengroep” (???wat dat ook moge zijn)Tot verantwoording roepen. Had ie juist,daarom;
  Dat algemen moeten houden;als hij dan TOCH die oproep wil doen.

  Een zelfde soort initiatief; ooit in allen kranten, van (ben naam weer eens kwijt,)
  o ja Doukle Terpstra, en die ander ,iets met een D,o ja Dalen.
  De petitie, die ieder moest ondertekenen; aan te geven, je…gedraagt, zoals,men vanuit zou moeten kunnen gaan. Welke ik niet ondertekend heb; omdat ik het absurd vond;normale zaken;in omgamng met de medemens; op een pampiertje te moeten zetten;ondertekenen; en dan; dan wat? Verdwijnt de hufterigheid.
  Geeft wel aan overigens Dibi, volledig, is geintergreert in ons poldercultuurtje.
  Volledig eigen gemaakt.

  Mogelijk volgt nu een ” debat” wat wil zeggen; ieder gaat reageren;moslims imams hollanders christenen etc…en bevuild dat weer; het zelfstandig denken…

  Daar, we dan als het goed is luisteren naar wat; die ander daar over zegt/toe oproept..ik weet het niet… de poging is,moedig…ben beniieuwd wat het brengt.
  Maar m.i zijn mensen, met hele andere zaken bezig…en wel zeer zelfstandig;
  op leven en dood; JUIST voor hen vrijheid van denken,en zelfstandigheid.
  Als ik in Libie woonde; of egypte, of als moslim hier , zou ik,vertederd moeten glimlachen,……meer niet.

  De intentie vind ik oke; maar kan er verder niets mee.
  Zou liever zien ; onze politici dat aan onze ,paus en joods christelijke fanaten; zouden oproepen…nu we toch hier zijn…….vanuit deze traditie; TOCH?

 9. 16

  De meeste mensen zijn daar overigens bang voor;die volgen liever;
  iets/iemand/…van paus,tot…academie goeroes…het maakt niet uit.
  Mensen zijn bang voor vrijheid EN de Onlosmakelijke veranrtwoording dat met zich mee brengt.
  Anders was het namelijk allang klaar;met wie of wat dan ook en diens macht op een ander;want ook dat is een vrije keuze van de volgeling…

 10. 18

  Natuurlijk is het symboolpolitiek, maar wie hierin een poging van Tofik Dibi ziet om zich te profileren is wel erg doorgeslagen in cynisch intellectualisme.

  Onlangs vond ik via dit blog onderstaande quote van Jack Laytonl:

  “My friends, love is better than anger. Hope is better than fear. Optimism is better than despair. So let us be loving, hopeful and optimistic. And we’ll change the world.”

  Ik denk dat hij gelijk heeft.

 11. 19

  Tofik Dibi is wel oké. Hij liep ooit met een bord ‘Wilders = Extremist’ te demonstreren (wat ook vrij zinloos is in dit tijdsgewricht), maar onlangs had hij in Knevel en Van den Brink een mooi en positief ( zij het wat naief) betoog dat hij Henk en Ingrid wilde omarmen en ertoe bewegen om samen met Ahmed en Fatima op te trekken tegen extremisten van alle kleuren, soorten en maten.

  Hij wil daar zelfs de PVV voor charteren. Probleem is alleen dat de PVV die uitgestoken hand niet anders kan dan afslaan, aangezien zij leeft bij het demoniseren van die Ahmed en Fatima en ze voor te stellen als de aartsvijanden van Henk en Ingrid.

 12. 20

  Eigenlijk wat ik ook bedoelde in een vorig draadje, de tegenstander is degene die probeert de tweespalt te zaaien.

  Dibi doet het tegenovergestelde, en dat wordt uiteraard prompt voor naïef aangezien. Hij spreidt dezelfde “naiviteit” ten toon die ook uit de quote van Jack Layton spreekt.
  Maar de PVV bestaat slechts bij de gratie van anderhalf miljoen ontevreden kiezers. Die zullen niet allemaal de handreiking weigeren.
  En daar begint de depolarisatie.

 13. 21

  Als Dibi Henk en Ingrid had opgeroepen zelfstandig te denken dan had ik hem een held gevonden. Ok ik overdrijf. Het zou leuk geweest zijn. Nog leuker: als alle imams samen H&I hadden opgeroepen etc.

  Mijn – eveneens zinloze – oproep aan de PVV-stemmers: beste mensen probeer morgen nog zelfstandiger dan vandaag te zijn.

 14. 22

  Depolarisatie begint als de economische crisis voorbij is. Pas dan ebt het gevoel bij H&I weg ‘dat die smerige uit de bekstinkende geitenneukers onze sociale voorzieningen uitmelken en onze baantjes en wijven inpikken’. Want als de crisis voorbij is tonen H&I weer wat meededogen en medemenselijkheid en gunnen ze hun allochtone buren ook weer wat. En als de voorspoed maar lang genoeg duurt dan zeggen H&I op een avond tegen elkaar: ach die buren… zo beroerd zijn ze toch ook weer niet.
  Tot de volgende crisis. Dan staat wel weer een malloot op en zoekt een zondebok. En die krijgt dan weer de volle laag. En H&I zijn weer van de partij.

 15. 23

  Ja, en A&F doen dan hard mee, blij als ze zijn dat zij niet op de poepdoos zitten. En dan zullen A&F worden geprezen dat ze zo zijn geïntegreerd. Net als met de Chinezen, Indo’s, Molukkers, Hindoestanen en Surinaamse creolen nu.

 16. 26

  Wow, wat een onversneden neo-narcisme.
  Maar als jij gelijk hebt met die crisis, dat bekstinken en zo zit de wereld dus echt zo simpel in elkaar als Geert zegt?
  Laat mij dan maar naïef zijn op de manier van Dibi en Layton.

 17. 27

  PVV-stemmers zie je hier weinig, ik had je een held gevonden als je de Sargasso-lezers had opgeroepen zelfstandig te denken in plaats van alleen maar te reageren (waaraan ik me nu dus ook weer schuldig maak).

 18. 28

  Dibi lijkt er als moslim juist vanuit te gaan dat hij veel medestanders heeft. Wat heeft het anders voor zin zo’n (wereldwijd) initiatief te lanceren? Een dikke vinger naar mensen als Geert en een dikke vinger naar mensen als Fawaz.

  Een PVV-er zou jou optie moeten initiëren.

 19. 29

  Je moet toch wat. Zeker als je politicus bent. Dat begrijp ik ook. Maar het huidige initiatief van Dibi doet me denken aan dat jongetje dat gepest werd op school en dat elke ochtend iets lekkers meenam om zijn pestkop te pleasen. Kansloos. De pestkop vrat het snoepgoed op en ging vervolgens verder met pesten.

 20. 31

  Mijn optie was bedoeld als spiegel voor de PVV’ers. Zij bemoeien zich voortdurend met de moslimgemeenschap. Hoe zouden ze het vinden als die zich opeens ook met de PVV-gemeenschap gaat bemoeien?