Weekendquote | 1984 stagioni

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

“I think the English know more about his troubles than the Italians, for example, and come to mention it the Spanish and Germans too. In Italy, the television channels have done nothing to cover this affair, despite the fact that it revolves around sex, money and power, all ingredients that would interest their viewers.” (Independent)

berlusconi-middelvingerEzio Mauro redacteur bij de Italiaanse krant La Repubblica legt in een artikel in de Britse krant The Independent uit dat de Italianen niks weten van de affaires waarin hun president momenteel verwikkeld is. In een tijd van internet en satelliet televisie haalt de overgrote meerderheid haar nieuws gewoon nog via de conventionele nationale kanalen: papieren kranten en tv-journaals. Deze media worden afdoende gecontroleerd door Berlusconi en zullen dus nooit negatief nieuws over hem verspreiden. Nu is de affaire met de prostituee opzich minder relevant dan Silvio’s flirten met het fascisme, bijna iedere samenleving zou zich voor een dergelijke seksuele affaire interesseren als ze ervan van zou horen. Terwijl de censuur op meningen in Italië niet eens absoluut is -ze is immers te ontwijken via internet- is het blijkbaar kinderlijk simpel om miljoenen mensen in onwetendheid te laten en zodoende te manipuleren. Midden in Europa anno 2009.

Reacties (11)

#1 mb

nounou, de gemiddelde italiaan wordt nu wel heel erg als slachtoffer neergezet. Eigenlijk wordt hier bijna een “ich habe es nicht gewusBst’ aangereikt.

/godwin

Natuurlijk weten italianen wel dat hun politiek niet deugt – nog even afgezien van Berlusconi.

Weet iemand iets over het stemgedrag van ‘jongeren’ daar?

 • Volgende discussie
#2 Greet

Of: ze vinden hem okee. Doe je ogen eens open, hufters krijgen ALTIJD de meeste mensen mee. Analyseer eens het gedrag en de bedoelingen van bijvoorbeeld je populairste collega… en? …geschokt door wat je ontdekt hebt?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 KJ

Ik zie niet in waarom de Italianen zouden moeten ‘caren’; het loskoppelen van de sexuele moraal van de professie was toch een van de verworvenheden hier in Europa ? Los van het feit dat ik het persoonlijk een eng mannetje vind, wat is er nu tegen B. in te brengen ? Dat ‘ie graag en veel met net volwassen meisjes neukt ? Dan kun je net zo goed de complete mannelijke bevolking opsluiten.

Weet je ? Het is tijd dat Europa het relativisme van de jaren zestig van zich afschudt; je kunt nu eenmaal niet ‘democratisch’ zijn en tegelijkertijd Hamas’ overwinning in de stemhokjes verwerpen. Je kunt ook niet zeggen dat het OK is van Harry dat ‘ie af en toe eens eh.. zijn blik laat wandelen (of zijn handen) en toch Berlusconi veroordelen (omdat ‘ie nu eenmaal rechts is).

Wees gewoon een vent en maak een punt, zonder omwegen. Zeg: ik ben links en die Berlusconi is eng. Niet vanwege zijn sexleven, maar vanwege het afglijden naar rechts.

Kan iedereen weer over tot de orde van de dag.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Carlos

KJ, dat staat er toch?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 KJ

@Carlos; het gaat, in ultimo, over sex. Als je een stuk wilt schrijven over de fascistoide trekjes van B., dan moet je sex weglaten.

OF je geeft toe dat je, net als iedereen, alles leest waar ‘sex’ of ‘prostituee’ boven staat, omdat je (en daarmee bedoel ik niet specifiek jou, Carlos) daar nu eenmaal geen genoeg van kunt krijgen. Da’s niet erg, da’s menselijk, maar het is hypocriet om, als je de man wilt wippen (ha !) om z’n dictatoriale neiginkjes, dat je dan sex gebruikt als wapen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Dubois

@Kj.Volgens mij gaat het niet om de sex, maar over het feit dat Berlusconi de macht heeft om deze (en andere zaken) uit de pers te houden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 JSK

@KJ: Iets met vuilnis dat maanden niet wordt opgehaald, dertigers die bij hun ouders wonen omdat ze geen werk kunnen vinden, burgermilities omdat er geen geld is voor politieagenten en een staatsschuld van 100% en groeiende. Je kan moeilijk zeggen dat Italie met 15 jaar Berlusconi er zo goed voorstaat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 JSK

Vergeet niet dat zij als ontwikkeld land 500 miljoen aan noodhulp van de EU hebben gekregen. Het zou zijn als de V.S. na Katrina om ons geld hadden gevraagd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 larie

De kiezer spreekt, alweer.

Italie..mwah..de historische faux-pas is ter plekke nog niet belicht in de regio.

Het is niet exponent Berlusconi maar zit ‘m in de kiezers. Heeft niets van doen met berichtgeving, “ze” zijn niet dom maar net zoals U en ik. Ze kiezen gewoon voor die piepel.

Geeft te denken..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Martijn

@9: Natuurlijk heeft het wel te doen met berichtgeving. Als de Berlusconipropagandamachine de hele tijd de man ophemelt en zegt dat er valse beschuldigingen tegen hem wordt geuit, dan blijft dat hangen.
Net zoals veel Amerikanen dachten ook dat er een connectie was tussen Saddam Hoessein en Al-Qaida en veel Nederlanders denken dat de misdaad al jaren stijgt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Taco Zip

Voor veel Italianen is Berlusconi met zijn aura van onaantastbaarheid een rolmodel. Blijkbaar hebben ze wel respect voor iemand die precies doet wat hij zelf wil en er ook nog mee weg komt. Berlusconi doet precies wat ze zelf ook zouden willen wanneer ze in zijn schoenen zouden staan.
Nederlanders kiezen daarentegen Balkenende omdat dat zo’n nette en betrouwbare man lijkt en dus net zo’n saaie lul is als wij allemaal zelf ook zijn.

 • Vorige discussie