Wederom onrust in Congo

Joseph KabilaHoewel er officieel nog geen vrede is in Congo, zijn er onlangs voor het eerst officiële verkiezingen gehouden. Waar Laurent Kabila werd vermoord en zijn zoon door het Congolese parlement werd aangesteld als nieuwe president, is er wonder boven wonder geen nieuwe dictatuur ontstaan zoals deze er vroeger was. Dit betekent echter niet dat de – onder internationaal toezicht gestelde – verkiezingen niet worden geteisterd door schandalen en corruptie.

Van meet af aan was praktisch zeker dan het een nek-aan-nek race zou worden tussen de huidige president Joseph Kabila en Jean-Pierre Bemba. Wie er ook zou winnen, de een zou met de ander moeten leren leven. Waar Kabila vooral populair is in de landelijke gebieden, doet in de stedelijke gebieden Bemba het erg goed. Niet vreemd als je bedenkt dat zijn militie – en de aan diezelfde militie gelieerde partij – grote delen van de landelijke gebieden nog steeds beheerst en men het zware juk zat is.

Kabila, de timide president welke hoop uitstraalt volgens velen. En aan de andere kant de brute vice-president die geen middel schuwt om zijn macht uit te breiden. Wie is de minst slechte van de twee? Wie kan beter president zijn? Niemand schijnt het te kunnen zeggen, maar ondertussen is ook niemand van plan ook maar een procent prijs te geven.

  1. 4

    Ik benRoland Marico geboren te Ieper Vlamertinge. Wonende : Guillaumelaan 5 Leopoldsburg 3970 Telf: 011-747782 Gsm:0475664281 Email: [email protected] militair heb ik twee maal verplicht geweest naar Congo te vertrekken. 1960- 1961. Ik ben gevangen genomen door de rebellen in Uvira aan de grens met Ruanda toen Lumoemba vermoord werd, en zes maand opgesloten in een cel te Stanleystad, waar ik gefolterd en mishandeld ben geweest en nog altijd de gevolgen van draag.Wij hebben een boek geschreven over deze gijzeling.Niet voor gevoelige lezers. .Het zal mij veel plezier doen een email te mogen ontvangen .De beste groeten . Indien U nog fotos wil over deze gijzeling laat het mij weten.
    Mijn goede vriend Frans Alaeys uit Vlamertinge is nooit meer terug gevonden;de vliegbacis in Koksijde is naar hem genoemd.

    Roland