Waterschapsverkiezingen nu al lek

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Rop Gonggrijp voelt nattigheid bij de waterschapsverkiezingen (Foto: Flickr/slinky2000)

Helaas, het had allemaal zo mooi kunnen zijn. De waterschapsverkiezingen in november zouden revolutionair worden. Voor het eerst allemaal tegelijk. Voor het eerst op politieke partijen stemmen. En voor het eerst zou het via internet kunnen. Maar helaas, hacker en plaaggeest van de overheid Rop Gonggrijp heeft nu al gaten in het speciaal door de Waterschappen ontwikkelde systeem gevonden.

Dit roept een aantal vragen op:

In de eerste plaats: waarom hebben de Waterschappen, die zich hopelijk doorgaans met andere zaken bezighouden dan informatietechnologie, in vredesnaam zélf een systeem ontwikkeld? Waarom hier niet gewoon een kundig bedrijfje in de hand genomen? Of, nog beter, net als GeenCommentaar gewoon de boel voor een paar honderd google-advertentie-click-dollars aan een Roemeense uitbesteed?

In de tweede plaats: wat heeft dit voor gevolgen voor de verkiezingen in november? Kunnen die nog wel doorgang hebben? Moeten we nu weer net als vroeger gaan werken met stembiljetten die worden opgestuurd en ingevuld weer worden teruggestuurd (een garantie voor een lage opkomst). Gaan we gewoon met stemmachines werken? Kunnen we die dan wél vertrouwen? Is er behoefte aan VN-waarnemers?

In de derde plaats: misschien nog wel het meest belangrijke, kan het daadwerkelijk iemand schelen als de Waterschapsverkiezingen niet geheel betrouwbaar verlopen?

Reacties (6)

#1 Erick

Leuk dat je een enkel artikel uit NRC aanhaalt, maar dat is al achterhaald voordat het verscheen (vannacht twaalf uur). Gisteren heeft Huizinga namelijk een brief naar de Kamer de deur uitgedaan.

Uiteraard is Dingetje van Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet niet echt een goede bron hiervoor. Wil dit sowieso al niet en is twee dagen op zoek geweest naar zwakheden. Die er altijd zijn.

Het heeft ook niets met hem te maken dat het niet doorgaat.

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

Vraag drie lijkt me wel duidelijk. Ik heb geen enkel idee waar de verschillende partijen voor staan als het om de waterschapsverkiezingen gaat. Ik heb er ook nog nooit eerder op gestemd trowens (itt. alle andere politieke verkiezingen).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

Wat mij betreft schaffen we de waterschappen trouwens af, dragen we de bevoegdheden over aan de provincies, dat zou oo veel logischer zijn ivm. bestemmingsplannen ed.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Chris

Uiteraard is Dingetje van Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet niet echt een goede bron hiervoor. Wil dit sowieso al niet en is twee dagen op zoek geweest naar zwakheden. Die er altijd zijn.

Hij is in ieder geval zo’n slechte bron dat het via internet niet doorgaat….

/slechte grappen alert
Hij was kennelijk een betere bron dan de code
/slechte grappen alert uit

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Erick

@Laurens:

had nix met Dingetje te maken, maar met een adviesrapport van het Eindhoven Institute for the Protection of Systems and Information (zie PDF hier) De zwakheden zijn gepareerd door de Unie van Waterschappen (zie PDF hier). Daarom heeft Huizinga aan Fox IT gevraagd wat zij ervan vonden. Zij waren het eens met dat rapport van Eipsi.

Ik zei al: dat NRC artikel kwam te laat; dat verscheen op zijn vroegst in de NRC van gistermiddag, toen had Huizinga de brief al klaar en verstuurd.

Al vond ik je slechte grap wel geestig ;)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Chris

@5

Ah, op die manier! Helder.

Gronggrijp pakt ondertussen wel weer zn momentje in de spotlights; hoorde em vanochtend ook al op radio 1

  • Vorige discussie