Waterschap zoekt vrouw

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Water (Foto: Flickr/slinky2000)

Hoewel de Waterschapsverkiezingen nog maanden weg zijn, is het eerste grote verkiezingsthema van wat toch wel hét evenement van de Nederlandse politiek in 2008 zal zijn bekend: de ondervertegenwoordiging van vrouwen in de Waterschappen.

En ondervertegenwoordiging is er. Slechts zo’n twaalf procent van de Waterschapsleden is vrouw. Daarmee doen de Waterschappen het qua vertegenwoordiging slechter dan -pak hem beet- het bestuur van de Christenunie. En dat is een beetje treurig. Geen wonder dus dat de Nederlandse Vrouwenraad een speciale campagne is begonnen om het aantal vrouwen te vergroten.
Dan is het natuurlijk aan de deelnemende partijen die handschoen op te nemen. En terwijl de gevestigde politiek nog van het julizonnetje geniet hebben de twee nieuwkomers in de waterschapspolitiek er een speerpunt van gemaakt. De Algemene Waterschapspartij claimt alvast maar liefst 35% vrouwelijke kandidaten (.pdf), terwijl grote concurrent Water Natuurlijk nu al beweert de meeste vrouwelijke kandidaten van alle partijen te hebben. Aangezien de lijsten met kandidaten pas in september worden ingediend wellicht wat voorbarige claims, maar de wil lijkt er te zijn.

Wordt 2008 het jaar waarin vrouwen voor het eerst in 800 jaar eindelijk grootschalig doorbreken in de Waterschappen? En, zoals altijd de hoofdvraag bij deze verkiezingen: interesseert dat eigenlijk wel iemand?

Reacties (1)

#1 Cailleach Bheur

Om op de hoofdvraag antwoord te geven. Nee, het interesseert niemand. Waterschappen zijn namelijk organen die onder gewone politieke verantwoording vallen of dat zouden moeten doen, waardoor een verkiezing eigenlijk nutteloos is.