Wat is de toekomst van de Palestijnen?

De spanningen in het Midden-Oosten leken gebaat bij het oprichten van een Palestijnse regering. Inmiddels lijkt dit ook alweer achterhaald, na de recente uitbarstingen tussen Fatah en Hamas. Hamas leidt op dit moment het Palestijnse kabinet. Ze heeft de rivaliserende partij Fatah ervan beschuldigd minister-president Haniya te willen vermoorden, bij terugkomst uit Gaza. Fatah en premier Abbas ontkennen enige betrokkenheid.

Er is een kans op vervroegde verkiezingen. Deze kunnen een mogelijke burgeroorlog wellicht afwenden. Wie gaat deze ordinaire machtsstrijd winnen en wat betekent dit voor de toekomst van de Palestijnen?

 1. 1

  Het oprichten van een palestijnse regering? Laat me niet lachen. Het in het zadel helpen en houden van een door en door corrupte regering van de PLO. Het is daar gewoon een mini-dictatuur. Minder erg dan in de omringende landen, maar leefbaarder? Nee, daar zorgt Israël wel voor.

  En als de bevolking daar genoeg van heeft en daardoor op het enige alternatief stemt is er internationaal meteen een rel.

  Maar on-topic: Ik vind het niet eens onwaarschijnlijk dat de PLO dit heeft willen doen. Het is niets anders dan een ordinaire machtsstrijd over de hoofden van het gewone volk heen.

 2. 2

  Israel zorgt voor de onderdrukking van palestijnen door palestijnen? De palestijnen hebben al vanaf het begin het meeste last van de interne machtstijd. Israel is eerder een bliksemafleider dan de oorzaak. Zelfs als Israel er nooit was geweest was het daar nu een zootje.

 3. 4

  @3 “…in een poging om in ieder geval een beetje structuur en een “aanspreekpunt” in de Palastijnse beweging te krijgen.”

  De andere dictaturen worden in het zadel gehouden vanwege olie.

 4. 5

  Ik ben toevallig dat boek van Luijendijk aan het lezen en dan verlies je alle hoop op een oplossing. De Israelis willen langzaam maar zeker de Palestijnen verdrijven. De Palestijnen worden geregeerd door een corrupt zootje dat alleen op het eigen belang uit is. De rest van het M-O wordt ook door dictators geleid die er geen enkele baat bij hebben dat de situatie voor wie dan ook verbetert behalve hun eigen kliekje.

 5. 8

  @7: Kijk eigenlijk zowat nooit naar de boek recensies. Zie je opmerking dan ook nu pas.

  Net even de recenties gelezen. Zo 1-2-3 niets nieuws onder de zon. Ik zal het boek opzoeken en kom er op terug. Zie de link naar bovenstaande reactie overigens nog niet. Wellicht kun je wat specifieker zijn?

 6. 12

  Omdat ik niet alleen voor de meest voor de hand liggende reden (Israel) ga maar verder kijk? Dat Israel tegenwerkt is bekend. Ik stel alleen dat dat niet de grootste aanleiding is voor de ellende. Zonder Israel was er wel een ander geweest. Waarschijnlijk hadden we dan nu alleen egypte, jordanie en syrie in die omgeving

  De interne machtstrijd is de grootste vijand van de Palestijnen. Als er zoveel effort in de strijd tegen Israel kan worden gestoken had dat ook voor opbouwende zaken kunnen worden gebruikt. De onvrede is juist de basis voor de macht van meerdere groeperingen en die zullen dat in stand willen houden. Dat hebben we de laatste tijd ook kunnen zien.

 7. 13

  mense dat komt allemaal door verenigdestaten hun zij de schuld van dit oorlog zij zijn die dat zij de oorlog heeft veroorzaakt het komt allemaal door amirika zij hebben de islam misbruikt endaar door bestaat er oorlog