Wat doe je met liegende politici?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Betogers in BoedapestOp 26 mei houdt Hongaars premier Ferenc Gyurcsány een toespraak ten overstaan van zijn kabinet. Een bandopname van deze toespraak lekt uit, en als resultaat zijn er maandagavond betogingen geweest in Boedapest die uitliepen op rellen en 150 gewonden. Een deel van de betogers probeerde zelfs het gebouw van de staatstelevisie binnen te dringen om op TV een verklaring met eisen voor te lezen, maar slaagde daar niet in. Dinsdag gingen de betogingen door en zouden er zelfs 10.000 mensen de straat op zijn gegaan om het aftreden van de premier te eisen. Ondertussen heeft Gyurcsány de politie gevraagd alle middelen in te zetten om de orde te herstellen. De oorzaak van dit al zijn de volgende uitspraken op de bandopname van de interne toespraak:

“There is not much choice. There is not, because we screwed up. Not a little, a lot. No European country has done something as boneheaded as we have.

“Evidently, we lied throughout the last year-and-a-half, two years. It was totally clear that what we are saying is not true.

“You cannot quote any significant government measure we can be proud of, other than at the end we managed to bring the government back from the brink. Nothing. If we have to give account to the country about what we did for four years, then what do we say?”

Mr Gyurcsany thanks “divine providence, the abundance of cash in the world economy and hundreds of tricks” for keeping the economy above board.

In a speech sprinkled with obscenities, he says: “We lied in the morning, we lied in the evening.”

De premier doelt op het feit dat men voor de verkiezingen in april belastingverlaging had beloofd, maar nu juist meer belastingen gaat innen om de staatsschuld van acht procent terug te dringen. Dat is een voor de hand liggende maatregel, daar Hongarije de Euro wil invoeren maar door de EU voor het slechte beleid op de vingers is getikt.

Over het hoe en waarom van het uitlekken van de opname doen verschillende geruchten de ronde, van een machtsstrijd in Gyurcsány’s eigen partij tot een opzettelijke daad van de premier om zijn eigen regering te overtuigen van de noodzaak van hervormingen. Gyurcsány zette na de uitzending van delen van de toespraak het volledige transcript op zijn eigen weblog.

Er is nog een derde optie: Gyurcsány wil de kiezer overtuigen van het nut van de hervormingen. Schijnbaar werkt de democratie in Hongarije dan zo slecht dat de premier beter kan liegen en eenmaal in het zadel voor zijn leugens uitkomen…

Ondertussen gaan de protesten door. Het lijkt erop dat de protesten niet slechts vanuit de oppositie worden gevoed, maar meer spontaan zijn. Volgens de Volkskrant wil de bevolking afrekenen met de communisten, die sinds de omwenteling de macht toch hebben weten te behouden.

Reacties zijn uitgeschakeld