Voor het eerst in de geschiedenis heeft een Arabisch land een revolutie meegemaakt. Er waren wel coups die als revolutie werden voorgesteld, maar wat de afgelopen dagen in Tunesië gebeurde is uniek: een volksopstand die tot de verdrijving van een despoot leidt. Natuurlijk leidt dat tot nervositeit bij andere Arabische leiders, in het bijzonder bij de Libische leider Muammar al-Gadaffi.
Maar wat is nu precies de les die van het Tunesische voorbeeld uitgaat? Vanuit westerse ogen natuurlijk dat je een bevolking niet eeuwig onder de duim kunt houden. Hopelijk krijgt Tunesië nu een democratie, waarbij het volk de macht in eigen handen krijgt. Arabische leiders zien echter iets anders. Tunesië geldt als een van de meest liberale Arabische samenlevingen, met relatief veel rechten voor vrouwen en een hoog opgeleide bevolking. Het laten vieren van de teugels lijkt te worden beloond met verlies van macht.
In de komende dagen zal dan ook niet alleen de toekomst van Tunesië bepaald worden, maar ook de beleidsontwikkeling in andere Arabische landen. Westerse landen als Frankrijk, die de verdreven president Zine al-Abidine Ben Ali kort geleden nog prezen om de stabiliteit van zijn regime, laten nu hun ware gezicht zien: zijn familie is niet meer welkom en zijn bankrekeningen worden in de gaten gehouden. Als Tunesië een werkelijke stap vooruit zet, valt te hopen dat het geen negatieve gevolgen heeft voor de buurlanden.
Reacties (6)
Wat is de kans (if any)dat Tunesie via deze revolutie een islamitische staat wordt (analoog aan Iran, eerst democratische oppositie , daarna overname door fundi’s.)
@Christian:
Tunesië geldt dan weliswaar als een van de meest liberale arabische samenlevingen, dat maakte de repressie er bepaald niet minder om. Ben Ali probeerde al maximaal de informatiestroom te controleren en de oppositie te onderdrukken (meer dan in Egypte bijvoorbeeld. Dus Ben Ali liet op dit punt allerminst de teugels vieren.
@Nieuwsvraag: dat is de vraag idd, al heb ik niet de indruk dat de Tunesiërs zelf erg op zo’n islamitische staat zitten te wachten. Het kan werkelijk alle kanten op, hopelijk komt er snel meer duidelijkheid
@1: als we de fundi´s weer steunen in hun strijd tegen de linkse oppositie na het verjagen van een dictator is die kans groot. Die fout heeft het westen al vaker gemaakt.
@2 Dat is waar, maar het gaat me hier juist om de beeldvorming…
Robert Fisk van The Independent, hier te lezen, is een tikkie minder optimistisch over de kansen op democratie.
@2: “Ben Ali probeerde al maximaal de informatiestroom te controleren en de oppositie te onderdrukken”
Dat klinkt nou niet echt liberaal.