1. 1

  Als beide bronnen verdacht zijn, moet je je afvragen: cui bono ? Het onderscheppen van een schip vol wapens die anders tegen je gebruikt worden, heeft een duidelijk nut. Erover liegen niet zozeer. Tenzij (en dat kan best) de hele Israel-gaat-Iran-bombarderen-affaire een paar maanden geleden binnenskamers opeens ontzettend spannend was, en niemand het gemerkt heeft.

 2. 5

  @1: Ik denk dat Israël er alle nut bij heeft om een wapenleverantie aan Hezbollah of Hamas te verzinnen en zeker één afkomstig van Iran. Van de andere kant denk ik ook dat als er daadwerkelijk zo’n leverantie gevonden wordt, dat Israël dat graag hoog van de toren blaast. Omdat dat niet gebeurd is (het was een onafhankelijke mediasite), lijkt het me niet onwaarschijnlijk dat er wapens gevonden zijn, alleen weet Israël dat de bestemming niet Hezbollah of Hamas was, maar een land of groepering waar Israël goede (of iig. geen slechte) betrekkingen mee heeft / positief tegenover staat. Maar dat is even pure speculatie.

 3. 7

  @5 god wat een leuke analyse, en met welk land of groepering heeft israel zulke goede betrekkingen dat ze 500 ton aan wapentuig kunnen confisqueren?

 4. 8

  @7: Met een land of groepering die liever niet in het nieuws komt vanwege een onderschepte wapenleverantie vanuit Iran (dan wel elders)? Wie zegt dat Israël voor de onderschepping wist voor wie de wapens bestemd waren? Beter zo’n ronddolend schip dat Libanon en Syrië aan doet eerst maar onderscheppen kan ook het devies zijn geweest.

  Voor de hand ligt Cyprus of noord-Cyprus, want daar was het schip heen op weg toen het onderschept werd.

  NB. Ik zou het geen analyse noemen, maar een speculatie. Ik vind de berichtgeving (van Israëlische zijde) in ieder geval te raar/bescheiden om dat verhaal te geloven.

 5. 10

  @8, dus omdat jij de berichtgeving (van Israëlische zijde) te raar/bescheiden vindt ga je een verhaal speculeren welke vele duizenden malen onwaarschijnlijker is?

 6. 12

  @10: Ach, ik vind het waarschijnlijker eigenlijk. Zeg nou zelf, ze confisqueren de wapens nadat het schip twee Libanese en een Syrische haven heeft aangedaan (terwijl ze het schip al eerder lieten merken dat ze het op het oog hadden). Als er werkelijk 500 ton Iraanse wapens aan boord waren, bestemd voor Hezbollah, dan vaar je toch niet tot drie keer toe een veilige haven uit als je weet dat de Israëli’s je opwachten? Dat lijkt mij echt de alleronwaarschijnlijkste optie en dus elke speculatie (zelfs: het was in werkelijkheid een Chinese lading bestemd voor Cyprus) waarschijnlijker.

 7. 13

  @12, je zegt het zelf al: “terwijl ze het schip al eerder lieten merken dat ze het op het oog hadden”

  ik weet niet in wat voor buurt jij woont maar in mijn buurt wachten ze even met uitladen van niet al te frisse dingen tot ze het gevoel hebben dat ze niet meer in de gaten worden gehouden, ondertussen parkeren ze het zooitje wel ergens anders

  daarbij is noord cyprus bezet door turkije en zuid is semi-griekenland, beide navo leden met navo wapens, beiden kunnen legaal aanvoeren wat ze willen en beiden hebben weinig aan dat iraanse of voor mijn part chinees spul zonder afschietinstallaties