Wapenhandel stijgt, VAE runner-up

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

weaponimporters
Nee, dit is geen update van de varkensgriep(hoax). Dit is een kaart met de Top 20 grootste wapenimporteurs in de wereld. Bovenaan de lijst staan China, India en de Verenigde Arabische Emiraten, ja dat landje van de martelende sjeik… Stonden de Verenigde Arabische Emiraten in de periode 1999-2003 nog op een bescheiden 15de plaats, inmiddels bezetten ze dankzij de aankoop van o.a. tachtig Amerikaanse F16’s en vijftig Franse Mirages de derde plaats. Deze stijging wordt verklaard door de (voorbije?) oorlogsdreiging tussen het neoncon Amerika en Iran over het vermeende kernwapenprogramma van Teheran waartegen de buuremiraten zich willen beschermen (AlJazeera).

Het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) bracht de wereldwapenhandel in kaart [rapport.pdf] en concludeerde dat deze de afgelopen vijf jaar met 20% is gestegen, de wapenimporten naar het Midden-Oosten zijn maar liefst met 38% gestegen. Amerika is de grootste exporteur, maar Duitsland zag haar wapenexporten met 70% spectaculair stijgen. De hoofdbestemmingen van het Duitse wapentuig: Griekenland en Turkije, ist dass nicht schön dualistisch? Rusland blijft een goede tweede exporteur na de Amerika, het kleine Nederland staat met haar onverzettelijke VOC-mentaliteit op een trotse zesde plaats.

Reacties (6)

#1 zmc

Zo te zien wordt vooral gekeken naar de waarde van de wapens. Dan vraag ik meteen af: worden er ook echt meer wapens verhandeld of worden er wellicht vooral steeds duurdere wapens verhandeld? Wellicht wordt er nu meer geld betaald voor wapens waarmee je minder slachtoffers kunt maken? En in hoeverre zou het hier om vervangingsaankopen gaan? Er wordt immers heel wat afgeschoten… oftewel: in hoeverre is de voorraad wapens (cq toekomstige slachtoffers?) ook met 20% toegenomen?

  • Volgende discussie
#2 Anoniem

Die wapenimportcijfers zeggen niet zo veel, het is maar net wat voor wapenindustrie een land zelf heeft. Je kunt dus beter naar de totale defensieuitgaven kijken en dan staat Nederland keurig in de top 20, terwijl de UAE op de 56e plaats staat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

Aankoop van F16’s? Die waren toch helemaal verouderd en versleten?

Verder hebben de VAE een grensgeschil met Saudi Arabië en met Oman. Gezien de grote zak geld die ze hebben, is het dan logisch om je leger voor te bereiden op een eventuele kwaadschikse oplossing van de onenigheid.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 vander F

‘In de periode 2003-2007 was Nederland grofweg de zesde grootste wapenexporteur ter wereld, gemeten naar het volume van geëxporteerde zware wapens. De relatief hoge Nederlandse wapenexport was in deze periode vooral te danken aan de verkoop van overtollig krijgsmachtmaterieel door de Nederlandse staat, onder meer aan Chili, Duitsland, België, Portugal en Egypte’

Tweedehands markt dus.
Volgens mij vnml uitverkoop bij de marine.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wapenhandel

Overtollige rotzooi die nog vanuit de koude oorlog doctrine stamt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 ijsbrand

Dat was indertijd bij mij nog het grote probleem bij het dienstweigeren. Dan doe je toch vervangende dienst bij de overheid ergens, zeiden ze luchtig. Terwijl die hele weigeringsprocedure voor mij voelde als een onmogelijke onderhandeling met een van Europa’s grootste wapenhandelaars.

Dus nee, zo’n cijfer, en zo’n plaats op de ranglijst is bekend.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Jurriaan

@2, om het even eerlijk te houden kijken we dan naar % GDP. En dan staat Nederland op plaats 100 en UAE ergens in de 40

  • Vorige discussie