Waarover herzag je je mening in 2007?

The Edge is een organisatie wiens doel is topwetenschappers en andere denkers bijeen te brengen en ze elkaar de vragen te laten voorleggen die ze zichzelf stellen. Hoogtepunt is de jaarlijkse The Edge Annual Question, een (gewetens)vraag gesteld aan de hooggeleerde heren en dames. De mindere goden kunnen de antwoorden van de literati lezen op de website the Edge. De vragen van afgelopen jaren leverden genoeg interessante antwoorden op: Wat geloof je dat waar is, hoewel je het niet kan bewijzen? (2005), Wat is je meest gevaarlijke idee? (2006) en Waar ben je optimistisch over (2007). Dit jaar is de vraag (niet heel makkelijk vertaalbaar, daarom maar in het Engels):

What have you changed your mind about? Why?

163 denkers gaven op deze vraag een antwoord. Interessante antwoorden kwamen van Richard Dawkins, Rudy Rucker (over robots) en A. Garrett Lisi (over de mogelijkheid je mening te herzien, meta-meta!).

Maar interessanter is het natuurlijk om te weten te komen waar de gemiddelde GC-lezer het afgelopen jaar zijn mening over heeft bijgesteld. Daarom de vraag van de dag: Waarover herzag je je mening het afgelopen jaar?

 1. 1

  Eerste dat me te binnen schiet:

  -Alexander Pechtold (ondanks z`n enigszins oninteressante column vandaag). Voor 2007 vond ik hem een geflopte nepminister van een irrelevant politiek-manipulatief splinterpartijtje, nu vind ik hem een gewaardeerd oppositiekamerlid ( van een irrelevant politiek-manipulatief splinterpartijtje, dat wel).

 2. 2

  Het gebruik van WSDL/SOAP als ontkoppeltechniek voor een Java backend en een .Net frontend. Het leek me van tevoren een goed idee, maar ben daar hardhollend van teruggekomen: nu heb ik de Java tooling die ik nodig heb gewoon geport naar .Net :)

 3. 3

  Ik heb dit jaar mijn mening bijgesteld over de letterlijk zichtbare wereld. Ik ga er nu van uit dat je makkelijk over een stukje ‘dark matter’ op je stoep kan struikelen. Je ziet het niet liggen.

 4. 4

  En verder ben ik van nu mening dat het helemaal niet zo moeilijk moet zijn om een server (en een browser) te maken die naar aanleiding van het vorige cookie alleen de wijzigingen in het DOM t.o.v. de vorige GET doorgeeft.

  De Retecool-push schijnt me overigens iets anders toe.

 5. 6

  @5 O ? Zal ik je even helpen. In 2007 kwam het inzicht dat het kennis maken met een hond (eerst langzaam met hand op zijn borst kloppen) voor de hond een sensationeel moment is. Hij krijgt een enorme kans om die hand=poot te bijten en de eigenaar kreupel te maken, bijna een doodvonnis. Hij bijt echter niet, wordt vriendjes met de baas die hij liet leven.

 6. 8

  En we hebben het hier wel eens over een kloof tussen de Nederlanders (generaties, Wilders enzovoort) maar wat het echt betekent om een groot deel van je medemensen als compleet van God los te zien, dat kan alleen een Amerikaan navoelen. Soms heel boos, maar soms ook wel met een vreemde mix van gelatenheid en optimisme.

  Ik hoop het in Nederland niet te mogen ontdekken.