Waarom Garmin Hincapie zijn feest misgunt

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

tourdujourPrecies waarom de Garminploeg vandaag George Hincapie zijn gele feestje niet gunde weet ik niet, maar ik mag graag speculeren. Misschien wel omdat het voor de klassementsambities van Garmin beter is, als de druk van het geel morgen in de rit naar Verbier (Zwitserland) bij Astana komt te liggen, en niet bij Columbia.

George Hincapie heeft een bijnaam: no chain. Deze bijnaam stamt uit de tijd dat sterke George nog in de ploeg van Armstrong reed: Hincapie was een vaste waarde in de trein die Armstrong aan zeven tourzeges hield. Op een goede dag voelt Hincapie zijn ketting niet.

In de laatste Tour die Amrstrong won meen ik, ging NOS verslaggever Han Kock bij een paar wielrenners vragen wie de beste knecht was binnen de US Postal formatie van Armstrong. Iedereen wees naar no chain. Kock stelde de vraag ook maar aan No Chain. ‘George, who do you think is the best helper for Armstrong?’ No chain: ‘You’re talkin’ to ‘em.’

No chain houdt van lekker hard over kasseien denderen. Hij heeft zich voorgenomen om Parijs-Roubaix te winnen, maar die wens is nog niet in vervulling gegaan. Hij kan vreselijk hard rammen, maar bergop komt hij toch nét iets tekort om klassementen te rijden. No Chain rijdt dus in ontsnappingen mee, en leek zowaar vandaag een gele trui cadeau te krijgen. Ag2r had de achtervolging al opgegeven en Astana vond het een goede deal om nog niet het volledige gewicht van de wedstrijd te dragen. En wie beter een cadeautje doen, dan good old no chain, ijzervreter van het eerste uur?

Garmin zag de kongsi al ontstaan: Astana en Columbia spreken met elkaar af de koers te controleren en aan het eind van het feestje heeft Columbia groen (Cavendish) en Astana geel (Armstrong, of als dat dan per sé moet Contador). Iedereen blij en tevreden kennelijk, want de andere ploegen lieten zich vandaag gewillig naar de slachtbank rijden. Behalve Garmin, die met Christian vande Velde en Bradley Wiggins twee mannetjes in de top 10 hebben. Garmin realiseert zich allicht als enige dat het monsterverbond tussen Astana en Garmin ervoor gaat zorgen, dat de andere ploegen hun klassementsambities definitief in de la mogen leggen.

En dus gingen ze rijden: met zowat de hele ploeg op kop van het peloton sleurden ze er nét genoeg secondjes af om Rinaldo Nocentini van Ag2r in het geel te houden. Dat die ploeg niet sterk genoeg is, om de hele koers te dragen – en zeker in de bergrit van morgen niet – blijkt al vanaf Arcalis.

Op het moment dat het erom gaat, moet Astana ingrijpen om de koers vast in houden te houden. Met die vijftien, twintig kilometer dat Garmin vandaag op kop van de groep reed, hebben ze Astana morgen bijna tweehonderd kilometer met de neus in de wind gezet.

Reacties (16)

#1 Quartz

Ik begon die Armstrong net een beetje te waarderen (had een ongefundeerde afkeer van hem – misschien wel omdat ik altijd voor de underdog ben), begint-ie (via twitter) te piepen dat hij vindt dat Hincapie het zo verdient om in het geel te rijden. Verdiend? Dan had hij harder moeten fietsen. Ik weet maar heel weinig over wielrennen, maar ik hou wel van een beetje chaos en onberekenbaarheid. Off-topic: Ik snap ook niet waarom iedereen zijn benen stil houdt op de laatste koersdag. Lijkt me juist de beste dag om voor wat onrust te zorgen.

 • Volgende discussie
#2 Meester

Ik wil niet vervelend zijn, maar garmin hield met het rijden dus Hincapie uit het geel en niet armstrong/contrador.

Leuk verhaal, klopt alleen weinig van.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Meester

Maar toegegeven, columbia zal morgen astana niet helpen en met Hincapie in het geel was dat anders geweest.

Maar Cavendish wilde dat niet, eist de ploeg voor zichzelf op, sprintte en schoffeerde George voor een paar puntjes. ;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Th

,ohw door #3 overbodig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Meester

Lees nu wat verder over het voorval, krijg steeds meer bewondering voor je stukje, in die zin dat iedereen (armstrong, bruyneel, columbia) loopt te piepen, dus is het gewoon een mooie actie.

“”Ik dacht dat we een sportieve rivaliteit hadden. Maar zij nemen die rivaliteit persoonlijk en maken de sport zo kapot”, brieste Aldag. Volgens de Duitser kon Garmin het niet verkroppen dat juist een Amerikaan uit een ander team het geel zou pakken.”

Wat een onzin zeg!! Wat jij schrijft ze proberen astana uit te putten en zich niet bij de wil van armstrong neer te leggen. Die aldag ziet de gele trui, zoals wel meer mensen daar in frankrijk, als een versiersel bij een mooi verhaal, waarmee de tour een soort feel-good zomerbezigheid begint te worden.

Wij willen sport zien!! Hup garmin!!!

(haal nog even dat foutje moet die truien eruit, top stuk)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 S’z

Nogal geforceerd verhaal wat betreft morgen. Soms is het ook simpel ipv “achter de schermen zeer taktisch”. AG2R is allang blij dat ze zoveel dagen lang zoveel publi hebben gehad. Astana gaat uit van de eigen sterkte, en kijkt morgen naar Saxo. Bruyneel ziet in Wiggins geen bedreiging, niemand overigens. Qua vandaag : Garmin deed het m.i. voor Wiggins, die zich blijkbaar erg sterk voelt, en nog een paar kleine redenen. Sneu voor Okapi, maar dat het op seconden aankomt, heb je bij èlke vlucht en elke peletonsspurt kan daar lastig in zijn.

Terzijde : het enkelvoud is “cadeau” zonder “x” en het enkelvoud is “‘m”, niet “‘em”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Faaz

Uitstekende analyse.

Het is vooral zielig, het gejank uit Columbia en vooral Astana-kamp. Zevenvoudig fraudeur Armstrong wilde zijn vriendje een kado doen om daarna volop te kunnen profiteren van het werk van Columbia. Hincapie mocht een minuut of wat hebben, genoeg voor de Astana’s om hem in de heuvels op achterstand te rijden en Astana was verlost van het gewicht van de koers.

Nu een van de andere ploegen eindelijk eens de ballen vond een plannetje van de Astana’s in de wielen te rijden, gaat men daar als verwende kinderen piepen.

Garmin reed voor eigen kansen en dat is behalve hun goed recht, prijzenswaardig. Hopelijk dat de rest van de teams nu ook eens hun kloten bij elkaar rapen en eindelijk de aanval inzetten op wat een steeds kwetsbaarder Astana lijkt.

Als dan Contador zo goed wil zijn onze Texaan op Mont Ventoux voor eens en altijd naar huis te fietsen, kan dit zowaar toch nog een mooie Tour worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Lammert

Goed stuk (wederom), maar Cavendish in het groen over de eindstreep? Ik moet het nog zien… voorlopig ligt Hushovd 18 punten voor.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Jeroen Brouwer

Ik snap er allemaal niks van. Het gaat er toch om, dat wij Hollanders meedoen in de top. En daar blijkt niets van. Wat is die Rabobank voor een rare vaderlandse bank: rijden voor een Rus die niet durft aan te vallen en allemaal middelmatig presterende Spanjaarden. Moet ik die soms ook altijd eren zoals de prince van orangien?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Rik

Leuk hoor, een beetje analyseren over de Tour.

P.S. 1 klein foutje: in de zin in de 5de alinea “Garmin realiseert zich allicht als enige dat het monsterverbond tussen Astana en Garmin ervoor gaat zorgen” moet de tweede Garmin natuurlijk Columbia zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Meester

Het is echt genant:

http://www.wielerupdate.nl/nieuws/2009/07/19/bob-stapleton-kwaad-op-garmin_12107/

Wat wil die kwast nou? Hij noemt het zelfs “niet eerlijk”, wtf?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 S’z

Bon, Wiggins en Cavendish zijn al eventjes geen vrienden meer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 De Kaasploeg

S’z, verdomd – daar zeg je zowat. Dat waren vroeger puntenkoersvriendjes in het baancircuit. Volgens mij was Wiggins ontstemd over de beroerde vorm van Cavendish op de olympische spelen, waar hij zo ongeveer alles won wat er te winnen viel, behalve de puntenkoers waarop ze vrij kansloos waren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Rik

Met de kennis van de etappe van vandaag kunnen we misschien zeggen dat ze bij Garmin al wisten hoe goed Wiggins is. Met een tijdrit nog voor de boeg, is hij plotseling de voornaamste concurrent van de Astana’s.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 eli

Grappig te zien hoe Armstrong met zijn hoofd schudt als hij zegt dat Contador de verdiende winnaar van vandaag is. Zie: Reactie Armstrong (2)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Bismarck

“Maar toegegeven, columbia zal morgen astana niet helpen en met Hincapie in het geel was dat anders geweest.”

Daar heb ik dus zwaar mijn twijfels over. Hincapie wist ook dat hij het geel niet meer dan een dag zou gaan houden, als hij het gehaald had. Columbia zou gisteren niet de minste moeite gedaan hebben de trui te verdedigen en Garmin wist ook dat Hincapie totaal geen serieuze bedreiging zou vormen voor hun klassementsrijders.

Derhalve is het enige argument waarom de jongens van Garmin gingen rijden pure afgunst. Dat hebben de renners (Armstrong voorop) wel degelijk helemaal goed door. Ik kan me voorstellen dat sommige andere ploegen niet echt heel blij met Columbia zijn (van Poppel heeft het ook bewezen), gezien het feit dat die jongens ongeveer alles winnen. Dat zie je in alles. Garmin rijdt om Columbia een dag geel te onthouden, Cervelo klaagt bij de jury (volledig onzinnig trouwens) om Columbia het groen te onthouden. Martin en Cavendish worden ongeveer van hun fiets geslagen als ze het wagen met een kopgroep mee te springen (terwijl Hushovd wel in een kopgroep gedoogd wordt, ondanks dat hij vervolgens op de tussenprints de punten én het prijzengeld wegkaapt).

 • Vorige discussie