Waarom Europa Italië niet moet helpen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Als een land van 60 miljoen inwoners in korte tijd 15000 vluchtelingen te verstouwen krijgt, is dat normaal gesproken geen probleem. Maar in het Italië van Berlusconi loopt meteen de hele boel vast. De Cavaliere en zijn ministersploeg hadden namelijk niets voorbereid, druk als ze zoals altijd zijn om de huid van Berlusconi te redden uit de klauwen van de ‘linkse magistratuur’ die de grote kleine man proberen te vangen met onzinnige rechtszaakjes wegens corruptie, omkoping, belastingfraude en seks met minderjarige hoertjes. Ik bedoel, waar hébben we het nou helemaal over?

We hadden die vluchtelingen natuurlijk overal kunnen laten opvangen, in plaats van alleen maar op piepkleine eilandjes, maar Berlusconi’s enige coalitiepartner, Lega Nord, wil geen buitenlanders op het ‘eigen’ grondgebied. De partij wil ook niet dat deze mensen een tijdelijke verblijfsstatus krijgen, want de laatste jaren is de Lega groot geworden door niet meer op afscheiding van ‘Padania’ te hameren, maar in plaats daarvan op de buitenlanders – die er nog voor gaan zorgen dat Italianen in reservaten eindigen, net als Indianen.

Met een tijdelijke status zouden Tunesiërs het recht hebben om bijvoorbeeld naar Frankrijk te gaan – en dat is wat ze vrijwel allemaal willen. Ze spreken de taal en ze hebben er familie. Niemand wil in Italië blijven en gelijk hebben ze, want zo’n paradijs is dit land niet met zijn jeugdwerkeloosheid van 29 procent. De Lega eist echter geen status en onmiddellijke terugzending. En dus eindigen ze in tentenkampen in het zuiden waaruit ze gemakkelijk kunnen vluchten. Op deze video is te zien hoe er 2500 uit een kamp in de regio Apulië verdwijnen onder de ogen van carabinieri en het corpo forestale (de boswachterij) die geen poot uitsteken. Omdat ze volgens Il Fatto Quotidiano geen bevelen hebben om in te grijpen.

De interne verdeeldheid van de coalitie legt het land plat. We leven in de idiote situatie dat we oorlog voeren in Libië terwijl regeringspartij Lega het daar niet over eens is. En dus vliegen we wel boven Tripoli, maar schieten we nergens op. En die vluchtelingen, tsja, dat kunnen we wel oplossen maar dat doen we niet omdat de Lega daarmee gezicht verliest bij de domme meute die nog altijd in haar populistische slogans gelooft. Dus laten we ze maar lopen, dan verdwijnen ze vanzelf wel.

Zonder Lega Nord valt Berlusconi’s regering, vervalt elke bescherming die hij geniet tegen de rechterlijke macht en is het einde verhaal voor hem, zijn hele partij en alle snolletjes en hielenlikkers die hij her en der in de machtsstructuur heeft neergezet. En dus spant iedereen zich elke dag ten volle in om dat te voorkomen, over de hoofden van de bevolking en de bondgenoten in Europa heen.

Elke hulp van Europa zou alleen maar dienen om de onafwendbare dood van het Berlusconisme uit te stellen. Laat ons alsjeblieft maar even stikken, zoals de Fransen.

Reacties (20)

#1 Ronald K

Hoe weerzinwekkend je Berlusconi ook mag vinden, politiek bedrijven over de rug van vluchtelingen zoals de auteur bepleit, is een stap te ver. Bah.

 • Volgende discussie
#2 Martijn

+1 voor #1.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Frank

Ik blijf me er over verbazen over de EU, met haar mond vol over good governance en eerlijke wetten nu al jaren dat hele circus in Italie tolereert, waarbij bijna elke wet wel lijkt te worden gemaakt om de commerciele belangen van De Grote Clown te beschermen of de vervolging van De Grote Clown lijkt te moeten voorkomen. Moeten ze in Roemenie of een ander nieuw lid eens proberen, dan staan ze volgend jaar zo weer buiten!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Harm

@1 Zolang die (2500 of meer) vluchtelingen op een dergelijke wijze gewoon mogen “verdwijnen”, dan zijn ze altijd nog beter af dan in Nederland, waar ze gelijk in een hygienisch concentratiekamp worden opgesloten.

Ik vind de stelling van de auteur zo gek nog niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 HPax

Lampedusa – wat zich daar afspeelt met die influx aan immigranten – is voorafschaduwing van het lot van Gardar. Laat dat een waarschuwing zijn.

Wat is Gardar?
Vanaf 984 hebben Noren zich op Groenland gevestigd; ab 1400 zijn ze spoorloos verdwenen. Er waren 2 Nederzettingen, een Westelijke en een Oostelijke (NO), beide gefragmenteerd in sub-nederzettingen. Ze lagen 300 km uit elkaar.

Vanaf 1435 zijn de Noren verdwenen, uitgestorven door gebrek aan voedsel en brandstof. Oorzaak van de tekorten: boomkap, overbegrazing e.d.

Door zijn climatologisch gunstiger ligging hield NO het langer uit. Wellicht had een van haar nederzettingen – het cathedrale Gardar – het kunnen overleven, maar het werd een overladen reddingsboot voor de armere omringende bevolking. Cf. nu Lampedusa.

Dit is in het kort het verhaal van Jared Diamond. Om het als voorbeeld te kunnen appreciëren, moet je door hebben dat de massa-immigratie die Europa nu al ondergaat nog maar in haar kinderschoenen staat. Er gaat nog wat komen, een immense verwoesting dreigt. Dit onder de voorwaarde van de ‘ceteris paribus’ formule. Laat dat niet gebeuren.

Wie ernst en urgentie van wat ik boven geschreven nog steeds ontgaat, verwijs ik naar de ‘Posting’ Menselijk Schild van 14.03.11, ‘comment’ 37, i.h.b. de 6e alinea.

Ten slotte meen ik dat Berslusconi doet wat van hem als hoofd van Italia mag worden verwacht. Zijn land beschermen. Daarvoor is hij gekozen. Scheldpartijen op zijn persoonlijk leven zijn overbodig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Harm

@ Hpax – Ken je het verhaal van de bewoners van Paaseiland ook?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Marinus

Dat zouden voor NL ca 4000 man betekenen. Vangen wij ook niet even op, of wel ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 HPax

@ 6. Als regelmatige Sargasso-lezer – mocht je dat zijn – zou je mij dat niet hebben moeten vragen.
Paaseiland, weet je, is ‘my favourite waste of time’.

@ 7. 4000 Man voor gemiddeld minimaal 1 jaar in de uitkering, standaard NL bedragen. Betaal je mee?

Voor wie het niets vindt: al een vluchteling in je huis opgenomen? Iemand die je vrouw een hoer vindt en zo noemt? Doe het en ik vind je een held! Oprecht!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Herman

@5 Je vergelijking gaat op zoveel punten mank dat ik niet eens aan de opsomming begin. Ik moet altijd weer een beetje lachen om je absurde wereldbeeld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Henk

@ 5 HPax
Wat is nu het doel van je verhaaltje:
Met een omweg aantonen dat je geen humanist bent?
Bewijzen dat je meer dan de Donald Duck en de Telegraaf leest?

Maar goed!
Wel mauwen over vluchtelingen, maar zich nooit hebben druk gemaakt over de dictators en mee profiterende landen, die hier de oorzaak van zijn ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 HPax

A @ 10
1) Wat is dat,’mauwen over vluchtelingen’, doe ik dat?
2) In het Tunesische geval: Vluchtelingen die gevlucht zijn nadat ze hun dictator op de vlucht hebben gedreven? He?

B. Ik moet een fout herstellen die algemeen voorkomt.

In ‘Waarom Europá’ gaat het niet om vluchtelingen, zoals wordt gepropageerd, maar om irreguliere immigranten.

Verder wil ik iedereen die in een ‘ach en wee’ over die ‘vluchtelingen’ uitbarst, oproepen ze persoonlijk of in georganiseerd verband op te nemen. Ga voor ze collecteren en ik beloof je dat ik een duit in het zakje zal doen.

Verder zou ook generaal de regel moeten worden ingevoerd dat tegenover iedere legale (eventuele) immigrant een verantwoordelijke sponsor staat. Geen sponsor, geen immigrant! Heel normaal.

Niet de weldoener uithangen op andermans kosten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Jan

@*: Nergens waaruit dat blijkt. Precies het soort “argumenten” van Wilders en Brinkman. Bah, bah, bah!

Je vergeet bijvoorbeeld dat er in Tunesië een min of meer dictator aan de macht was en dat de aanhangers van die man uit angst voor vervolging op de vlucht slaan.

Niet als Godwin bedoelt, maar hetzelfde gebeurde in Nederland met NSB-ers. Die werden ook deels vervolgd en zeker met de nek aangekeken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 HPax

@ 12 Dus we moeten een soort NSB-ers gaan helpen!?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Harm

HPax schrijft:”ik beloof je dat ik een duit in het zakje zal doen.”

Begrijp ik het nou goed en ben jij ook een “vluchtelingensponsor”?
Vertel eens, hoeveel zit er in voor het goede doel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Ronald K

Jammer dat de auteur niet reageert.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 HPax

@ 12. De enige met recht op asiel in Italië of in een Europees land is de verdreven Tunesische dictator. Omdat hij in de volste zin van het woord een echte politieke vluchteling is.

@ c15 Als ik die ‘auteur’ ben van wie jij het jammer vindt dat die niet op c14 zou reageren, dan alsnog dit.
Ik kan mij voorstellen dat particulieren 1. strikt individueel of 2. collectief, op eigen kosten vreemdelingen opnemen. In het 2e geval kun je zelfs aan fondsenwerving denken, wat dan wel om een organisatie vraagt die het geld verzamelt, belegt en besteed. Dit alles controleerbaar en planmatig, en zonder een cent rijkssubsidie.
Wie neem je als vreemdeling aan, iedereen? Maar dat kan niet. Dan alleen echte politieke vluchtelingen (EVP)? Maar gauwdieven zeggen ook dat ze EVP zijn en hoe houd je ze uit elkaar? En wat doe je met die arme uitgemergelde zwangere vrouw met hoofddoek en 8 kinderen van 0 tot 8? Ze kan, weet je, onmogelijk een EVP zijn en wat dan? Haar keihard de grens overduwen. He zeg, ben jij soms een fascistische onderbuik-racist? En daar begint de ellende. Maar omdat het particulier geld is, kan ik er mee leven en mij zelfs voorstellen aan zo’n type van vluchtelingenhulp mee te werken. Ik zou graag mee willen helpen aan het ontwikkelen van toelatingsciteria.
Enfin, probeer het maar.

Dan nog een vraag aan c14& c15.
Vinden jullie inderdaad dat we mensen vergelijkbaar met ‘onze’ NSB-ers moeten binnen laten als zij zich als EPV bij ons aanmelden? En wat denk je van die Duitse kampbeulen en SS-ers; hadden ze recht op asiel in Argentina en Brazil? Ik vraag het maar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Jan

@16: Neen, zijn aanhangers net zo goed. Dat zijn immers politieke vluchtelingen. Smeerlap.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Jan

@13: Niet alles NSB-ers – en wellicht dat je dat nog niet wist – waren uit overtuiging NSB-er, maar eerder uit angst.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 HPax

@ 17 & 18. Het spijt me dat ik je heb lastig gevallen. Het zal me niet meer gebeuren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Bernard

Toen van de EU de grenzen met Roemenië open moesten kreeg we hier in Italië prompt een miljoen Roemenen, waaronder veel criminelen, zoals we dagelijks ervaren. Daarvoor hadden we al een enorme toestroom van Albanezen die eveneens dezelfde problemen gaven. En dan ook nog Marokkanen, maar die kennen jullie in Nederland ook. Voorts krijgen we nu met dat gedoe in de Arabische wereld weer scheepsladingen vol Egyptenaren, Libiërs, Tunesiërs, Algerijnen en alweer Marokkanen, Somaliërs, etc., etc. En waar blijft de solidariteit van de EU-landen? Ineens is het niet meer een Europees probleem en is de EU niet meer één geheel maar afzonderlijke staten met eigen grenzen en geldt het Schengenverdrag niet meer. En Italië?…. bekijkt het maar en los het zelf maar op.

 • Vorige discussie