Waarom Albayrak de beste keuze is

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De strijd om de opvolging van Job Cohen begint een beetje trekken te krijgen van revenge of the nerds. We hebben nu al Martijn van Dam (technisch bedrijfskundige) en Diederik Samsom (kernfysicus). Daar komt straks vast ook nog Ronald Plasterk (moleculair bioloog/ijdeltuit) bij. Nou dacht ik toch dat het de bedoeling was de 1) de PvdA weer contact zou krijgen met de lageropgeleiden 2) feller oppositie gaat voeren. Dat gaat met deze hogeropgeleide mannen uit de linkse elite die alle drie ook nog een wat babbelige, wijdlopige manier van spreken hebben dus echt niet lukken. Zeker niet Diederik Samsom, in wie ik elk vertrouwen heb verloren nadat hij zich een keer finaal onder tafel heeft laten lullen door godbetert Richard de Mos (waarschuwing: tenenkrommende televisie.)

Wie dan wel? Nebahat Albayrak natuurlijk. De dochter van een steigerbouwer en een inpakster met Rotterdamse straatvechtersmentaliteit die zich via onder meer het enige echte Sciences Po opwerkte tot staatssecretaris op de post met het grootste afbraakrisico, Vreemdelingenzaken, en daar probleemloos overeind bleef. Niet iemand van de wetenschappelijke mitsen en maren, maar van het juridisch dichtgetimmerde betoog, versterkt door de “niet lullen, maar poetsen” cultuur van de Maasstad, waar de inwoners haar overigens graag als burgemeester hadden gezien. Bovendien is Albayrak één van de weinige fractieleden die niet geassocieerd wordt met gelekte mails en ongelukkige interviews.

Uiteraard zal er wel weer gemompeld worden over ‘vrouw’, ‘Turks’, ’te vroeg’, maar dat betekent juist dat er geen gemakkelijker manier is waarop de PvdA zich snel weer kan profileren als progressieve partij, dan door Albayrak fractievoorzitter te maken. Ook zijn onder de linkse kiezers vrouwen oververtegenwoordigd. Nu zullen die niet op een partij stemmen omdat die door een vrouw geleid wordt, maar het helpt uiteraard wel een beetje bij twijfel tussen bijvoorbeeld de SP en PvdA. Als het echt meezit begint te PVV ook net iets te doorzichtig racistisch te miepen over dubbele paspoorten en vijfde colonnes van radicale moslims (Albayrak is uiteraard een radicale moslim, taqqiya en zo) bij gebrek aan een grachtengordelelitestok om de bedrijfspoedel te slaan. Dat zijn gegarandeerd gratis sympathiezetels.

Albayrak heeft wel wat bagage uit haar tijd als staatssecretaris (bijvoorbeeld de zaak Mauro), maar dat gold ook voor Cohen en dat is nu ongeveer het enige waarmee hij nooit in de problemen kwam.

Uiteindelijk zijn de problemen van de PvdA structureel en inhoudelijk. Aan Hans Spekman om daar wat aan te doen, zodat de PvdA een goed verhaal heeft bij de komende verkiezingen. Om in ieder geval tot die tijd flink de beuk er in te gooien in de oppositie, lijkt Albayrak toch echt de beste keuze.

(Voor de de duidelijkheid: Martijn ter Haar heeft niets tegen bètawetenschappers. Sterker: hij was er zelf één. In doe hoedanigheid heeft hij de nodige presentaties van het onderzoek van AIO’s en postdocs van het lab van professor Plasterk mogen meemaken. Die waren oneindig veel overtuigender dan wat de man nu presteert als politicus.)

foto pietplaat

Reacties (56)

#1 Harm

Is ze toevallig ook van de Buma/Stemra?
(of ben jij een andere Martijn?)

 • Volgende discussie
#2 jos

No way dat de PvdA in dit tijdsgewricht kiest voor een Turkse aan het roer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#2.1 Olav - Reactie op #2

Het zou wel een krachtig signaal zijn.

Maar inderdaad, no way dat ze dat aandurven.

 • Volgende reactie op #2
#2.2 Martijn - Reactie op #2.1

Daarom juist. Als ze het doen zijn ze in één keer van het juk van saai, voorspelbaar, risicomijdend af.

#2.3 Sjiek - Reactie op #2

Volgens mij is ze Nederlandse.

 • Vorige reactie op #2
#3 Kyra

Zij is absoluut de beste keuze, maar als ik haar was zou ik nog even wachten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Rob

Wat een schat is het ook. Ik ben voor.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Spam

Ik zit al de hele ochtend te wachten op een ANP-berichtje dat haar kandidatuur bevestigt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Carlos

Je mag niemand op zijn zus beoordelen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Kyra

Zijn zus? haar zus bedoel je zeker! Volgens mij heeft zij prima zussen, tenminste, ik heb er nog nooit iets verkeerds over gehoord.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7.1 Carlos - Reactie op #7

ach verrek het is haar nicht, foutje sorry.

maar je mag dus niemand op zijn nicht beoordelen :-)
(en ik gebruik ‘zijn’ bewust omdat ik het onzijdig wil houden, ook mannen mag je namelijk niet op hun nicht beoordelen)

#8 Perik

Hm, liever geen Albayrak. Ze is een rigide bestuurder die welwillende burgers in Kafkaesqe horrorsituaties duwt en opzadelt met torenhoge kosten en vervolgens beweert dat dat ‘de reguliere taak van de overheid is.’

Maar goed, dat is vast mijn persoonlijke ervaring. En dat telt natuurlijk niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8.1 vandyke - Reactie op #8

Geen sterk voorbeeld Perik. De WABW bestaat al sinds 1980. Bovendien valt de WABW niet onder Justitie, maar onder Sociale Zaken.

Gewoon de wet overtreden. Je mag illegalen niet laten werken. Dat is al zo sinds -ik meen- 1933.

#8.2 Perik - Reactie op #8.1

Het ging niet om de WABW. Het ging om de afspraak tussen Albayrak en gemeenten om uitgeprocedeerde vluchtelingen dagbesteding te geven. Daar was het project voor bedoeld, de WABW en de asielwetgeving zou daar buiten gelaten worden. Albayrak brak die afspraken – motieven onduidelijk, of ze wilde dwarse gemeenten onder druk zetten – en zadelde enorm veel mensen met een hoop ellende en kosten op en greep niet in. Dat had ze namelijk kunnen doen. Zelfs na kamervragen van GroenLinks weigerde ze in te grijpen.

Wat mij betreft is Albayrak een onbetrouwbare bestuurder met gebrekkig sociaal gevoel die ver van de werkelijkheid leeft. Niet mijn kopje thee.

#8.3 Toko Senang - Reactie op #8.2

Of misschien begrijpt ze dat het aan het lijntje houden van afgewezen asielzoekers meer ellende veroorzaakt dan het uiteindelijk oplost.

Als ik moet kiezen tussen Plasterk (die verkoos minister van feesten en partijen te worden, en onderwijs overliet aan een Staatssecretaris, de gevolgen zijn bekend), Samson (Kan in ieder geval rekenen, heb wat moeite met zijn Greenpeace verleden) of van Dam (enthousiast, maar kan hij wat zelfs Woter Bos niet lukte, de PvdA veranderen) of Albayrak….De laatste laat in ieder geval zien dat Nederland een land van mogelijkheden is, waar de dochter van een arbeider partijleider kan worden en wie weet MP.

Laten we gelijk zien aan het nietsnutte deel van de allochtone bevolking dat er kansen zijn als je ze grijpt (let op, er zijn ook zeer veel waardevolle allochtonen, maar een gedeelte kruipt te graag in een slachtofferrol om daarmee hun lethargie te verklaren !!)

Misschien toch maar Albayrak.

#8.4 Perik - Reactie op #8.3

Als je wilt dat uitgewezen asielzoekers geklinkerd moeten worden. Prima, dan is dat een politiek standpunt dat je mag hebben. En waar ik het wellicht niet mee eens ben.

In dit geval is een groep vrijwilligers die een buurtcafé runt door de overheid gevraagd om mee te helpen met dagopvang. Het was niet ons eigen initiatief, we zijn gevraagd. Dat hebben we acht jaar gedaan, op eigen kosten. Tot er ineens vreemdelingenpolitie op de stoep stond en de WABW tevoorschijn werd getoverd. Boete van 24000 euro en drie jaar procederen.

Dat moet een overheid haar burgers nooit aandoen. Albayrak – verantwoordelijk voor de inval – was er volkomen blind voor.

#9 Schuur

Ik heb nog een keer dat debatje tussen Samsom en De Mos bekeken, omdat ik meende wat anders te hebben gezien, maar het blijkt hetzelfde fragment dat ik al eerder aanschouwd had. Liet Samsom zich onder tafel lullen? Geenszins zou ik willen zeggen. Samsom beschrijft duidelijk hoe de wetenschap werkt, terwijl De Mos vooral zijn onkunde op klimaatgebied lijkt te willen etaleren. Tenenkrommend? Ja, maar volledig dankzij de onwetendheid en gefabriceerde onzin (zelfs leugens) van De Mos.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9.1 Rob - Reactie op #9

Zo heb ik dat toen ook beleefd.

 • Volgende reactie op #9
#9.2 Wouter - Reactie op #9

eens!

 • Volgende reactie op #9
 • Vorige reactie op #9
#9.3 Martijn - Reactie op #9

Samsom weerlegt helemaal niet de prefab talking points van De Mos en verzandt in details. Als je niet weet dat De Mos standaardverhaaltjes aan het opdreunen is, dan is het best overtuigend. Samsom had De Mos veel harder moeten aanpakken. Had hem uitgedaagd de structuurformule van een CO2-molecuul te tekenen. Dan was zijn onkunde pas echt gebleken.

 • Volgende reactie op #9
 • Vorige reactie op #9
#9.4 Rob - Reactie op #9.3

Ik zal het fragment nog eens moeten bekijken.

 • Volgende reactie op #9.3
#9.5 Rob - Reactie op #9.3

Gekeken. Retorisch gezien had het sterker gekund maar zo dramatisch was het nou ook al weer niet. De Mos komt trouwens over als een ontzettende lul.

 • Vorige reactie op #9.3
#9.6 Yevgeny Podorkin - Reactie op #9

Eens met Martijn. (Mij staat overigens ook een debat m.b.t. energie(centrales) voor de geest, dat was nog tenenkromenderder). Op 1 van de stokpaardjes van de Mos: “aarde is al 10 jaar aan het afkoelen” gaat Samson hélemaal niet in. Gaat verder over de werking van de wetenschap waar de kiezer voor de buis geen reet van snapt. Had dit fijntjes, ondertussen roos van de schouders vegend of even nagellengte van de vingers controlerend, heel kort kunnen ontkrachten met de feiten: “Inkoppertje de Mos fijn dankuwel: wetenschappelijke metingen uit ettelijke bronnen *UAH MSU, RSS MSU, GISS, Hadcrut3, NCDC en JMA* ondersteund door o.a. satellietfoto’s van de NASA tonen juist een stijging van 0,3º afgelopen 10 jaar. Dat is 1,5º per eeuw moneer…”. Dat begrijpt de kiezer namelijk wél.

Nu liet hij de bloemen en kussen van de rondemiss aan de Mos.

TIS TEEVEHEE…Schuur, Rob en Wouter

En Alles wat uit R’dam is per definitie geschikt…

 • Vorige reactie op #9
#10 HansR

Ik ben helemaal voor.

En dan heb je ook nog kans dat ze verder komt in de EU, komt Turkije dan toch bij Europa? Vrouw, Turks en aan de macht. Kom daar eens om in het Frans Italiaanse Europa.

Ja, ik ben echt voor.
Ik zie rechts Europa al trillen : moren aan de macht!

Maar ik zie het nog niet echt gebeuren. Dat dan wel weer.
Kyra#3 heeft een punt : te vroeg. Maar dan : wanneer is het tijd?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Bullie

Over vooroordelen gesproken…Waarom zou een hoogopgeleide, blanke, middelbare man geen voeling met het volk kunnen hebben?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11.1 Bismarck - Reactie op #11

Omdat hij niet uit Rotterdam komt, dat werd me toch wel duidelijk uit het artikel.

 • Volgende reactie op #11
#11.2 clismo - Reactie op #11

@ 012: Dat kan best. Maar daar gaat het niet om. De vraag is of de lageropgeleiden ook voeling hebben de hoogopgeleide, blanke, middelbare man.

 • Volgende reactie op #11
 • Vorige reactie op #11
#11.3 AntonB - Reactie op #11

Volgens mij is Albayrak trouwens ook hoog opgeleid en blank. Ik weet niet uit wat voor een “elitair” gezin de rest eventueel komt, maar voor de rest zie ik weinig verschil. Behalve dat ze vrouw is, maar een vrouwelijke lijsttrekker is ook niet echt uniek meer in Nederland.

 • Volgende reactie op #11
 • Vorige reactie op #11
#11.4 Martijn - Reactie op #11

@12: In het algemeen kan het best – neem Joop den Uyl – maar de drie heren zijn er niet toe in staat.

 • Vorige reactie op #11
#12 Inkwith Barubador

Kunnen we die partij niet rustig dood laten gaan?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12.1 Spam - Reactie op #12

Als ik jou niet leuk vind, ga ik toch ook niet lopen suggereren dat we je maar rustig dood moeten laten gaan?

#13 benjbenj

Nee hoor, geef mij maar Samsom. Ik weet niet precies waarom Perik Albayrak rigide vindt (was te lui om het linkje te volgen), maar ze maakt ook op mij de indruk knap rigide te zijn, wat ze dan weer kundig weet te verbergen door zich flexibel voor te doen. Wat het alleen maar erger maakt.

Ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat Samsom zich door een onbenul als Richard de Mos onder de tafel laat lullen. Ik ga ervan uit dat Schuur (post 10), die de link heeft gevolgd, een beter oordeel geeft.

Maar goed, ik kan er dus compleet naast zitten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13.1 Martijn - Reactie op #13

Een beetje rigiditeit/hardheid is nu net wat de PvdA nodig heeft.

#13.2 Harm - Reactie op #13.1

Een lijder!

#13.3 gronk - Reactie op #13.2

Maar die hadden ze al!

#14 Joop

http://pvda.nl/politici/politici/Tweede+kamerleden

Ienemienemutte… dan kom ik verrassend op: na 20 minuten uit op de man die iedereen wel kent… Eeke van der Veen.

Waarom hoor ik niets van Monasch? Marcouch? Klijnsma? Jacobi? Dijsselbloem? Of Bouwmeester? Allemaal sterke mensen die geboren leiders zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14.1 Martijn - Reactie op #14

Alsjeblieft niet Dijsselbloem en Monasch. Die zijn beiden medeverantwoordelijk voor de desastreuze positie waar de PvdA zich nu in bevindt. Dijsselbloem heeft ook al gezegd niet beschikbaar te zijn.

Marcouch is ook wel een bijtertje, maar is wel rechts voor PvdA-begrippen soms en heeft niet zo veel ervaring.

#15 Kalief

advertorial nuon
post gebarentaal
advertorial hivos
post dna
post of advertorial? pvda
post vrije woord

Gezien het patroon is deze post eigenlijk een advertorial.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 esgigt

Als de PvdA zich nou gewoon opsplitst rond Plasterk, Van Dam en Samson… Is NL ook van DAT probleem af.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 larie

Ik stem/kies nooit mensen die namaak lachen, tanden laten zien alsmede koude ogen hebben. Daar heeft Frans de Waal aardige obesrvaties/analyse’s van beschreven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17.1 Olav - Reactie op #17

“Koude ogen”?

#17.2 Kalief - Reactie op #17.1

Ja, als ze net de Elfstedentocht hebben gereden.

 • Volgende reactie op #17.1
#17.3 larie - Reactie op #17.1

Werkte eens op de MFR toen iemand in “mijn” kamer aan het promoveren was op psychomotoriek. Eindeloos naar slowmo zitten kijken. Vanaf dat moment kan ik niet meer een lach zien zonder gelijk het gehele gezicht waar te nemen en tot een totaalindruk te verwerken.

Veelal wordt er voor buitenstaanders toneel gespeeld, vooral personen die juist die buitenstaanders in hun vangnet willen hebben. Dat was mijn link met Frans de Waal.

http://bodylanguagesignals.com/mouth.html

Eventueel botoxgebruik maakt de zaak wel complexer.

 • Vorige reactie op #17.1
#17.4 Olav - Reactie op #17.3

“MFR”?

Is dat soms een club van vage lieden waar je leert dat Albayrak “koude ogen” heeft?

Wat mij aan Nebahat Albayrak wel eens is opgevallen is dat ze niet helemaal op haar gemak lijkt te zijn met aandacht, met het middelpunt zijn. Daar wordt ze licht nerveus en verlegen van. Neem je dat ook even mee voordat je iemand met die holistische schedelmeterij van je tot psychopaat bombardeert?

#18 larie

Tis toch vrijdagavond. een aardig experiment was wat electroden hier en daar gekoppeld aan een elektrisch treintje. Kon in het rond rijden.
De spiertones was de link.

Vertelde je een goede mop, er werd gelachen en het treintje reed.

Dan de vraag, wilt u eens lachen..werd gelachen..en het treintje bleef staan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 larie

Medische Faculteit Rotterdam..heet nu Erasmus.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 larie

Zei ik psychopaat? We are all wearing uniforms. Een holist meet geen schedels maar kijkt naar het geheel btw.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 larie

Wat me alweer opvalt @Olav is dat zelfst de kleinste twijfel door o.a. jou uitvergroot wordt tot immense proporties. Valt me mee dat de nova godwin niet gebruikt is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21.1 Olav - Reactie op #21

Je bent weer eens niet bijzonder helder, Larie. Ik heb ook geen zin om uit je flarden van gedachten een bedoeling te decoderen. Misschien is het handiger niet te reageren als je gedronken hebt? ;-)

#22 larie

Ik drink niet voor 20:00 en rook geheel niet. Mijn bedoeling was niet kwaadaardig. Slechts een opmerking over iemands ogen, no more no less.

We are all wearing uniforms is een uitspraak van Zappa waarmee ik bedoel dat ik even goed/slecht ben als die dame. We spelen allemaal toneel, de echtheid is er soms.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22.1 Olav - Reactie op #22

Larie: Slechts een opmerking over iemands ogen, no more no less.

En dat je er om die reden niet op zal stemmen, waarmee je duidelijk suggereert: ze deugt niet.

Vind ik nogal wat om te zeggen over iemand die je niet kent, op basis van wat pseudowetenschappelijk gebabbel. Je hoeft het politiek natuurlijk niet met haar (of de PvdA) eens te zijn, dat ben ik ook vaak niet.

#22.2 larie - Reactie op #22.1

Als je mijn opmerkingen goed lees Olav zal je wellicht opmerken dat ze in het algemeen zijn gesteld. Niet op een individu gespitst.
Ik heb en zal nooit achter iemand aanlopen. Zo steek ik ook geen aansteker op als een muzikant mij dat vraagt of mee doen aan een wave als de menigte zijn hand opsteekt. (de arm komt dan vanzelf)
De algemene eigenschap die ik in het politieke veld zie is veel namaak en dat is misschien wel een vereiste als je wil dat anderen achter je aan gaan lopen.

Behalve kunstenaars, die zijn echt.

9said.

#23 frank

Nebahat Albayrak maakt op mij als relatieve buitenstaander een degelijke indruk. In interviews met haar zie je een moedig mens met doorzettingsvermogen, met ideeën en met menselijke trekjes.

Maar al deze mooie trekjes maken haar feitelijk ongeschikt als leider van de PvdA. De partij heeft een stevige zelfverzekerde leider nodig die in de media en in de kamer tegengas geeft aan dat lege rechtse geschreeuw en de afbraak van alles wat op solidariteit lijkt.

*verzucht het huidig politiek klimaat*

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Rob
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 vandyke

Inderdaad, ze is kandidaat.

Ik weet niet wat ik er van moet denken. Ik lees regelmatig stukken van de afgelopen 10 jaar over de migratie en wat Albayrak naar voren heeft gebracht, steekt zeer gunstig af tegenover wat Verdonk en Leers presteerden en presteren.

Ik heb haar eigenlijk nauwelijks gehoord over andere onderwerpen. Is ze allround? Ze kon in de debatten met PVV’er Fritsma zich prima verweren toen ze nog staatssecretaris was, maar kan ze ook aanvallen als het nodig is?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Kyra

Heeft ze zich kandidaat gesteld? Nou, dan gaat het straks tussen Plasterk en Albayrak. Wie het wordt? Onbelangrijk, het gaat hoe dan ook heel ongezellig worden binnen de partij. Ik wens alle kandidaten veel sterkte toe.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie