‘Waar is Al-Qaeda?’

Beroepsonderzoeker Maurice de Hond heeft de klusjesman voorlopig even met rust gelaten om zich tijdelijk vast te bijten in Al-Qaeda. Maurice deed in opdracht van De Balie een uitgebreid onderzoek naar de beeldvorming in Nederland rond het terroristische netwerk onder de titel “Slapende Al-Qaedacellen in Nederland”. De uitkomst? Een meerderheid (59 procent) van alle Nederlanders is ervan overtuigd dat Al-Qaeda slapende cellen in Nederland heeft zitten, die onmiddellijk in actie komen als Osama bin Laden het sein ertoe geeft.

Ruim de helft van alle Nederlanders zou ook met allerlei vragen rond Al-Qaeda zitten. Zoals, waar zit Al-Qaeda? In Irak? Of toch in Afghanistan? Of misschien in Soedan? Het drielandenpunt tussen Brazilië, Argentinië en Paraguay schijnt ook veel (ik citeer van de site van De Balie) “baardmannen” te herbergen…

In het persbericht van De Balie wordt echter ook geopperd dat we het Al-Qaedavraagstuk wellicht in breder perspectief moeten zien. “Velen geloven dat Al-Qaeda niet zozeer een organisatie maar eerder een inspiratie is: Al-Qaeda zit in ons hoofd!”, aldus de opstellers van het persbericht. Ofwel: net als de gezondheidsklachten van mensen die last zeggen te hebben van zendmasten in de buurt zit Al-Qaeda dus mogelijk gewoon tussen de oren!

Maar bij wie kunnen we nou terecht met al onze vragen over Al-Qaeda? Bij De Balie dus, die op donderdag 8 februari om 20.30 uur een discussie-avond organiseert. Als Al-Qaeda-specialisten zitten onder meer de bekende Midden-Oostenkenner Rob de Wijk en journalist Lex Runderkamp aan de discussietafel. Dus heeft u op 8 februari even tijd? Zet dan uw tulband op en ga naar De Balie! Het belooft een teleurstellende avond te worden vol onbeantwoorde vragen.

 1. 7

  En vergeet vooral niet de commissie die het expertisecentrum, het meldpunt en de andere commissie controleert!

  Al-Qaeda-specialisten

  Toch vreemd hoe je specialist kunt zijn van iets dat veel weg heeft van een verzinsel of complottheorie, en nog serieus genomen worden ook.

  Gezien:

  Al-Qaeda niet zozeer een organisatie maar eerder een inspiratie is: Al-Qaeda zit in ons hoofd!”

  zou je denken dat het dan psychologen zijn.

 2. 8

  Ik heb wel eens “Ridders onder het Banier van de Profeet” gegoogled en er een stukje in gelezen. Voor € 250,- (exclusief onkosten) wil ik wel naar De Balie komen als ‘woordvoerder Al-Qaida Nederland’. Ik beloof dan dat ik me tot die tijd niet zal scheren.

 3. 11

  Was het niet de Power of Nightmares waarin al redelijk duidelijk uit de doeken werd gedaan dat Al Qaeda een Neocon verzinsel was. Misschien moet die in Nederland eindelijk ook eens uitgezonden worden.

  Maar dan hebben al die blatende consultants (mmm… pleonasme?) geen inkomen meer.

  Het doet me allemaal een beetje aan kwakzalverij denken.

 4. 13

  @mescaline
  Wat er is, is onvrede en een hoeveelheid ideeen en wellicht cellen.

  Maar er is geen hiërarchische organisatiestructuur met leiders (Osama bin Laden) aan het hoofd die maar met de vinger knippen of de hel breekt los. Die constructie is een verzinsel. En dat werd redelijk duidelijk gemaakt voor hen die nog in een grote hiërarchische organisatie geloven.

  Dat er onrust is in de islamitische wereld en dat er op die manier meer is lijkt me duidelijk.

 5. 14

  Een heldere uiteenzetting over de geschiedenis van het Salafisme, inclusief bijvoorbeeld dit citaat:

  This passage shows that the revolutionary Salafists do not expect to actually defeat America or its allies (whatever al Qaeda propaganda may claim). Instead, spectacular terrorist attacks are a means toward the end of changing the character of the conflict, changing it from a campaign waged by a small faction of extremists against the regimes of Muslim world, into “a clear-cut jihad against infidels,” which would, the Salafists hope, attract wide support among the Muslim masses.

  vind je hier. En let op die URL, want dat is eigenlijk nog het meest bijzondere aan het verhaal.