VVD? Stem liever D66

Foto: copyright ok. Gecheckt 11-03-2022

Waarin de auteur aan VVD-stemmers een voorstel doet.

OK. Dus je bent rechts. Je hebt geen zin in dat hippie-gezeik, dus je stemt VVD. Dat milieugezanik, dat overleven we allemaal wel, en zo niet, dan waren wij echt niet degenen die er iets aan hadden kunnen veranderen. Gezever over ozon en CO2 en zure regen en wat dan ook is allemaal maar sowieso hopeloos speculatief gedoe. Over tien jaar vinden ze wel wat nieuws uit. Als er niet een of andere meteoriet of vulkaanuitbarsting komt die de zaken er toch al compleet anders uit zal laten zien.

Ondertussen: de realiteit van vandaag de dag. Je hebt je huis met een aflossingsvrije hypotheek gekocht en je bent nu naast je werk even lekker toe aan genieten. Je wilt daarom van je eerlijk verdiende loon niet graag bijdragen aan het levensonderhoud van handophouders. De economie wordt tenslotte gebouwd door ondernemende mensen en niet door uitkeringstrekkers en subsidieraven. Waar niemand voor wil betalen is het volgens jou niet waard om kunstmatig in leven gehouden te worden.

Criminelen? Geen zin in, opsluiten en nooit meer over praten. Nederlander worden? Kan je vergeten, we hebben het hier goed zat en daar kunnen we geen profiteurs bij gebruiken. Europese samenwerking? Europa ziet er prima uit zoals het nu is. Crisis? Welke crisis? Oh, tekorten! De overheid heeft genoeg zieligheidprojecten lopen waar nog een hele hoop af kan. Iedereen die wil kan zijn eigen pech toch betalen? Met jou en de jouwen gaat het in ieder geval goed.

Je vindt het misschien prettig dat je vrij zeker weet dat je partij niet meer met de proleet Wilders zal gaan regeren. Het CDA, toch de gewezen partner voor je VVD-regering, wil dat immers niet meer. Niet dat Wilders geschifter is dan die linkse knuffelaars met hun droomwereld natuurlijk. Maar je hoopt dat je partij met het kneedbare PvdA en eventueel het krachteloze D66 samen zal gaan regeren.

En waarschijnlijk krijg je nog je zin ook. Op 12 september kan een fles wijn open.

Maar waarom?

Nu even dit. Het komt je misschien ongelegen uit, maar je kunt niet ontkennen dat we in een best wel vervelende crisis zitten. Je bent je baan dan wel niet kwijt, maar de opdrachten lopen terug en je beleggingen worden een stuk minder waard. Wellicht moet je zelfs al even een maagpoedertje nemen als je terugdenkt aan hoeveel geld de crisis ook jou inmiddels heeft gekost. 2008. Auw.

Helaas doet ook jouw partij het liefst alsof er helemaal nooit een crisis is geweest en we altijd op dezelfde voet verder kunnen leven. Terwijl zelfs een kind snapt dat dit niet zo is.

Het is, laten we eerlijk zijn, misschien echt wel eens tijd om kritisch te kijken naar het gegraai bij de banken, in de zorg, bij de publieke omroep ook, en op de woningmarkt. Misschien niet in het belang van jouw salaris, maar wel in het belang van de prijs van jouw huis, jouw pensioen en jouw beleggingen. En misschien moeten we daar gewoon wel een keer niet te lang mee wachten. Rekeningen die je laat liggen hebben de neiging steeds hoger te worden, nietwaar?

En ik wil niet te opdringerig zijn, maar in het verlengde daarvan is het ook eens tijd toe te geven dat het misschien handig is eindelijk serieus te gaan voorsorteren op een wereld waarin de energie niet meer vanzelf uit de grond spuit als je er een pijpleiding in duwt, en waar mensen niet vanzelf gezond worden als we zo met onze eigen leefomgeving blijven omspringen.

En verder is het wellicht ook eens tijd dat we in onze ogen gaan wrijven en eindelijk erkennen dat de vrije markt ons lang niet altijd heeft gebracht wat het beloofd heeft. Niet alleen is die crisis natuurlijk wel een klein beetje de schuld van het vrije marktdenken van onder andere jouw partij, maar ook mag je best een keer toegeven dat op veel gebieden, met name als het gaat om vervoer, juist geen lagere prijzen en betere service zijn gekomen, maar eerder het omgekeerde. En nee, de EU was niet af door de grenzen open te gooien voor de handel en de heilige vrije markt de zaak hier alleen te laten bestieren, zo blijkt.

Daarbij kan jij vast ook wel bedenken dat de zorg niet “betaalbaar” wordt als de zieken voortaan voor de kosten opdraaien. Wees eerlijk; de zorg wordt daarmee alleen maar “betaalbaar” voor de mensen die niet ziek zijn. En aangezien de meeste mensen en hun familieleden hun leven eindigen met een ziektebed krijg ook jij de rekening uiteindelijk vanzelf een keer gepresenteerd.

Ten slotte is een goed vangnet niet alleen sociaal, het is ook economische noodzaak. Het brengt de stabiliteit die we nu aan het kwijtraken zijn. Nee, misschien heb je geen medeleven met mensen uit een slechter sociaal milieu dan jij, of met minder goede lichamelijke of geestelijke ontwikkeling of capaciteiten. Natuurlijk hoop ik dat jou en je geliefden zulk soort pech nooit zal treffen. Maar mensen met zulke pech zijn er wel. Die lui negeren en op straat schoppen en rond laten zwerven brengt ons welvaart noch veiligheid. En iedereen die zich misdraagt opsluiten is uiteindelijk de duurste oplossing mogelijk. Dat zal je moeten inzien.

Conclusie

Goed, misschien ben je begerig naar die 1000 euro extra zakgeld die ome Mark je belooft. Maar wees eerlijk: jij weet toch ook wel dat Sinterklaas niet bestaat? Misschien ben je bang van dat zogenaamde rode gevaar. Maar jij laat je stem toch niet bepalen door angst voor de boeman? Socialisten bestaan toch al lang niet meer in Nederland. Zelfs Roemer heeft er nauwelijks nog iets van weg.

Je zegt je bent liberaal. Fair deal. Maar de VVD is al lang geen liberale partij meer. Doe daarom voor de verandering eens gek. Stop met dat doen alsof er niets aan de hand is, en doe aanstaande woensdag eens net alsof er een dag van morgen bestaat, een wereld buiten Nederland, en een werkelijkheid buiten de dikte van jouw portemonnee. Vooruit. Doe eens hippie. Je kan het. Stem D66.

Reacties (42)

#1 Bullie

Goed stuk, verkeerde plek.

 • Volgende discussie
#1.1 Klokwerk - Reactie op #1

Dank; twittert u het even door? ;)

#2 ruurd

HAHAHAHAHAHA. Van de regen in de fakking drup. Als je nou echt ballen hebt als stemgerechtigde en je bent niet bang om je criminele graaivriendjes eens aan te pakken word je lid van de SP en stem je op Emile.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#2.1 Klokwerk - Reactie op #2

Er is toch een groot verschil tussen die twee partijen. En we moeten natuurlijk niet teveel van onze VVD-vrinden verwachten.

Met Emile heb ik twee andere grote problemen; één vanwege het asociale struisvogelstandpunt ten opzicht van sociale zekerheid, en één vanwege het anti-socialistische EU-standpunt.

https://sargasso.nl/archief/2012/08/19/de-rooien-komen/
https://sargasso.nl/archief/2012/06/24/de-sp-wil-helemaal-niets-aan-europa-veranderen/

 • Volgende reactie op #2
#2.2 Bolke de Big - Reactie op #2

Nee dat is een lekkere partij, allerlij maatregelen wel door het CPB door laten rekenen maar niet in het verkiezings pogramma melden, nee dat is een betrouwbare partij.

 • Vorige reactie op #2
#3 Anton B

Die vervelende schuldencrisis hebben we te danken aan een paar socialistische landen die de hand niet op de knip konden houden. Dankzij de VVD en het CDA zijn wij niet alleen hetzelfde lot bespaard gebleven (de andere partijen vonden het niet zo nodig om alvast te bezuinigen weet U nog wel?), maar zijn wij economisch zelfs als een van de beste door de crisis gekomen.

De kwaliteit in de zorg is vele malen verbeterd, vergeleken met die uit het ziekenfonds tijdperk, de wachtlijsten zijn vrijwel verdwenen en de medische mogelijkheden zijn verveelvoudigd. Het OV is maar half geprivatiseerd, de NS is gewoon 100% in handen van de overheid en de kwaliteit is derhalve net zo waardeloos als die altijd geweest is. Het gegraai bij de PO is en linkse hobby en heeft niets met privatisering te maken, wat mij betreft heffen we die hele handel op.

De EU is zeker in eerste instantie wel opgericht voor de handel en het is nooit de bedoeling geweest om er 1 grote politieke Europese staat van te maken, deze ambitie is er later bijgekomen zonder democratische instemming van de Europese burger. Zelfs de uitermate pro EU partijen zelf hebben zo hun kanttekeningen tot hoever zij de NL soevereiniteit op willen geven.

Een goed sociaal vangnet is inderdaad noodzakelijk, maar het hoeft niet van pluche te zijn. De kosten voor dat vangnet en de gezondheidszorg in de hand houden is de enige mogelijkheid om het op den duur in stand te houden, vraag maar aan de Grieken wat ermee gebeurt als je het op de pof gaat financieren. De VVD zorgt er voor dat we op de lange termijn ook nog sociaal kunnen doen. Er is overigens niets mis met D66, maar om met Samsom Griekse/Ierse/Spaanse/Franse economische toestanden buiten de deur te houden en niet in 1 groot Europaland verzeild te raken is het het verstandig om toch maar weer VVD te stemmen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3.1 Klokwerk - Reactie op #3

Dat de VVD en het CDA beter kunnen begroten is een mythe die nu al vaker lekgeprikt is. En de begroting van Spanje en Ierland is niet uit de hand gelopen door socialistische regeringen maar doordat de rente omhoog is gevlogen, een regelrecht gevolg van de credietcrisis die is ontstaan doordat we het kapitalistische graaien iets te veel haar gang hebben laten gaan.

De prijzen in de zorg zijn door het dak gegaan. En wat het OV betreft: het maakt niet uit hoe je het noemt maar het half privatiseren heeft dramatische effecten gehad en dat hebben we toch met name aan de VVD te danken. Liever dat we de publieke omroep afschaffen doen we wat aan de topsalarissen daar, maar de VVD blokkeert dat.

Dat de EU is opgericht voor de handel is onzin: ze is net zo goed opgericht voor de vrede en de mensenrechten. Dat we de handelsnatie zover hebben doorgevoerd zonder er een normale politieke controle op te zetten is nu juist de oorzaak van dat de EU machteloos staat in de huidige crisis. Het gaat niet om soevereiniteit opgeven maar om via de EU controle terug te winnen voordat we definitief tegen elkaar uitgespeeld en kaalgeplukt worden door de financiële markten.

Het huidige vangnet is absoluut niet van pluche. Het is wel een bureaucratische moloch vol ongelijkheid (daarom voor mij ook geen SP of PvdA), maar dat betekent niet dat het beter is het maar gewoon af te breken, zoals de VVD graag doet.

Nee, het is absoluut niet verstandig om VVD te stemmen, behalve als je echt denkt dat er helemaal niet zoveel mis is met de EU, de economie, het milieu etc. Het wordt tijd dat VVD stemmers eindelijk eens wakker worden. Ik zie het alleen helaas de komende tijd nog niet gebeuren. Gewoon lekker doorgaan met met je kop tegen de muur blijven rammen.

 • Volgende reactie op #3
#3.2 Yevgeny Podorkin - Reactie op #3

Die vervelende schuldencrisis hebben we te danken aan een paar socialistische landen die de hand niet op de knip konden houden.

Zoals Spanje b.v….en fijn dankuwel Klokwerk oranje voor de stichtelijke woorden.

Maar eerlijk-is-eerlijk socialisten zijn ook net mensen, ze hebben in de vette jaren ook uit de goedgevulde ruif het buikje mee rondgegeten bedoel huisje beleggingshypotheekje laten aansmeren terwijl het loon net voldoende was voor een abonnement op de leesportefeuille van 6 weken terug en als dat dan fout gaat gaan wijzen naar de banken en de neoliberalen…jaaa, kom op he. Kom op.

Was aanvankelijk 100 % zeker PvdA te gaan stemmen puur op basis van Eigen Portemonnee Eerst. Ja, in crisis moet je aan je eigen denken anders ben je voer voor de leeuwen (heb ook wel eens blind gekozen daar waar het potlood landde net als met ezeltje prik maar toen was mijn verantwoordelijkheidsgevoel nog niet je-dat). Nee, het wordt een partij die 100% gaat voor duurzaamheid voor op de lange termijn (energie/ grondstoffen/ natuur/ = werkgelegenheid). In Europa. Want alleen is ook maar alleen. En geen gekut met 2 of 3+ zeteltjes,nee: de Bastille bestormen

Op de Partij Voor het Voortbestaan

IK HEB MIJN STEMKAART AL KLAARLIGGEN!

Oooo, ik ben nú al zenuwachtig….

 • Vorige reactie op #3
#4 A. de Man

Doe eens hippie? Gatver. Dat niet. Wel D66 stemmen trouwens.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4.1 Klokwerk - Reactie op #4

hippie

#5 Ellen

“Geen enkele partij stelt een verstandig macro-economisch beleid voor”
http://www.mejudice.nl/artikel/889/geen-enkele-partij-stelt-een-verstandig-macro-economisch-beleid-voor

Economisch gezien dus ook beter om een partij te stemmen die op de korte termijn minder bezuinigt en op de lange termijn meer hervormd. En dat doet D66 inderdaad beter dan de VVD. Maar nog beter is een partij stemmen die nog minder bezuinigt, om de balans te houden. Het neigt nu allemaal zó erg naar keihard bezuinigen op de korte termijn, elke stem die daar tegenin gaat is nuttig.

Citaat: “IMF, OESO en CPB hebben bij voortduring gewaarschuwd dat hard op korte termijn bezuinigen moet worden vermeden zolang de kredietwaardigheid van een land dat toelaat. Maar alle Nederlandse politieke partijen, uitgezonderd PVV, SP en DPK, slaan die adviezen in de wind.(…)

“Er hoeft bovendien minder fors bezuinigd te worden als tegelijk economisch wordt hervormd. Maar de partijen die wel hervormen in de woningmarkt (PvdA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP) bezuinigen net zo hard als de partijen die dat niet doen (VVD, CDA). (…)

“Hard bezuinigingen in een recessie is schadelijk voor de economie. En de partijen die dat doen, moeten het zuur bekopen met grote uitverdieneffecten: minder banen, stijgende werkloosheid, lagere economische groei en dalende koopkracht tot aan 2017. Daardoor is de netto verbetering van het begrotingssaldo, nadat de doorwerking van de economie is meegenomen, soms nog minder de helft van het oorspronkelijke bezuiningsbedrag.”

Willen we dit echt? Zijn we dan niet met z’n allen ontzettend masochistisch?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5.1 Klokwerk - Reactie op #5

Als we ander beleid willen inzake de begrotingen dan zullen we dat echter Europees moeten aanpakken. Als Nederland als enige een andere koers kiezen heeft een averechts effect, dat is het probleem.

#5.2 Ellen - Reactie op #5.1

Ben ik met je eens. Had net als jou de SP graag Europees-gezinder gezien. Maar wat niet is kan nog komen. Het zijn uitstekende mensen, met het hart op de juiste plaats, en veel dingen hebben ze wél goed gezien (in 2010 een grote Griekse schuldsanering vóórdat de belastingbetalers het land zouden helpen was beter geweest, dan hadden de mensen die de woekerrentes hadden opgestreken meer meebetaald en de belastingbetalers minder en hadden Spanje en Italië wellicht er beter voor gestaan).

Bizar trouwens dat de VVD er zo goed voor staat. Ongelofelijk.

 • Volgende reactie op #5.1
#5.3 Ellen - Reactie op #5.1

Ben ik met je eens. Had net als jou de SP graag Europees-gezinder gezien. Maar wat niet is kan nog komen. Het zijn uitstekende mensen, met het hart op de juiste plaats, en veel dingen hebben ze wél goed gezien (in 2010 een grote Griekse schuldsanering vóórdat de belastingbetalers het land zouden helpen was beter geweest, dan hadden de mensen die de woekerrentes hadden opgestreken meer meebetaald en de belastingbetalers minder en hadden Spanje en Italië wellicht er beter voor gestaan).

Bizar trouwens dat de VVD er zo goed voor staat in de peilingen. Ongelofelijk.

 • Vorige reactie op #5.1
#5.4 Klokwerk - Reactie op #5.3

Ik zou zelf daarom het liefst een combi Pechtold-Roemer aan het stuur zien staan, maar volgens mij moet ik daar nog minstens een kabinetje mee wachten zoals het er nu uitziet. Ach, we laten het Francois wel opknappen. Kan Rutte het dwarse jongetje uithangen, hij wordt wel aan zijn kraag meegesleept. Soms is het wel prettig dat we klein zijn…

#5.5 Ellen - Reactie op #5.4

Was misschien wel een interessant kabinet geweest, aangevuld met GL, PvdA en CDA (voor de 76 zetels, al vinden die partijen de SP te “extreem” helaas). Francois, wie weet. Dat met die theefabriek beschermen tegen sluiting door Unilever vond ik inderdaad goed van hem, maar de 75% belasting voor miljonairs gaat mij te ver. Zo ver zal de SP nooit gaan, kan je nagaan.

 • Volgende reactie op #5.4
#5.6 Klokwerk - Reactie op #5.4

In Frankrijk lopen nog echte socialisten rond, vergeleken met wat die lui voorstellen is die 75% van Francois voor mietjes. Anyway, ik doelde dus meer op zijn rol in de EU. En in mijn Pechtold-Roemer kabinet geen CDAers aub. GL en PvdA passen er prima tussen, lekker wat Partij van de Dieren erbij, goed shaken… ach het is een mooie droom…

 • Vorige reactie op #5.4
#6 dandelion

D66, het redelijke alternatief? mm, zou kunnen. In elk geval hoor ik ze vergeleken met de VVD vanuit die hoek iets vaker over mensen spreken, in plaats van over lijstjes.
Ha, Mark en z’n lijstjes. “We zijn gestegen op internationale lijstjes.” Ja, die kennen we. Die lijstjes worden gemaakt door hetzelfde type bureaus die de kredietratings bepalen (u weet wel, triple A). Welnu, rekenen kunnen we zelf, daar hebben we deze bureautjes niet voor nodig. De VVD helaas wel, het valt ook niet mee om beleid te maken dat zich in lijstjes vertaalt.

Maar mensen, we maken toch beleid, allereerst voor mensen? Kan mij die lijstjes schelen! Politiek is geen Ranking the Stars.

Tsja, dat hebben ze bij D66 inderdaad wel beter begrepen. En dan mag Pechtold misschien een kereltje genoemd worden, hij staat in ieder geval z’n mannetje. Dat moet een liberaal toch ook aanspreken?

Overigens zal ik noch op Pechtold, noch op Rutte stemmen. Ik zeg nu, 24 uur voor mijn gang naar de stembus: Jetta Klijnsma; allereerst een mens, een vrouw uit 1 stuk om precies te zijn, betrouwbaar en mensgeorienteerd. Net wat we nodig hebben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6.1 Klokwerk - Reactie op #6

Ach maar die lijstjes gaan toch ook over mensen natuurlijk. Ik vrees dat die lijstjes van Mark als we zo doorgaan nog aangevuld kunnen worden met: meest idiote natie aan vergadertafel van de EU, grootste smeerpoetsen, grootste navelstaarders, beste poging om de lijstjes de komende vier jaar te verkloten…

#7 Bolke de Big

Wat dat betreft ben ik het wel eens met Verbeet dat de kamer gewoon 4 jaar moet blijven zitten, dan hebben we tenminste niet om de haverklap Kereltje Pechtold op de TV aan het verkondigen dat er een Paars kabinet moet komen (deed ie 2 jaar geleden ook al), die man kan zo doordrammen, bah.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Ellen

Mijn reactie op Klokwerk komt niet meer door ofzo, nieuwe poging:

@Klokwerk, reactie 12: Ben ik met je eens. Had net als jou de SP graag Europees-gezinder gezien. Maar wat niet is kan nog komen. Het zijn uitstekende mensen, met het hart op de juiste plaats, en veel dingen hebben ze wél goed gezien (in 2010 een grote Griekse schuldsanering vóórdat de belastingbetalers het land zouden helpen was beter geweest, dan hadden de mensen die de woekerrentes hadden opgestreken meer meebetaald en de belastingbetalers minder en hadden Spanje en Italië wellicht er beter voor gestaan).

Bizar trouwens dat de VVD er zo goed voor staat. Ongelofelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8.1 Bolke de Big - Reactie op #8

in 2010 een grote Griekse schuldsanering vóórdat de belastingbetalers het land zouden helpen was beter geweest, dan hadden de mensen die de woekerrentes hadden opgestreken meer meebetaald

Dan waren de rentes in de rest van de EU gestegen, tuurlijk kan je het gehele griekse fiasco financieel afschuiven op de houders van de obligaties maar die gaan dan hun verlies wel op de andere landen verhalen door daar de rente te laten stijgen.

 • Volgende reactie op #8
#8.2 Ellen - Reactie op #8.1

Oeps, 3x, er ging iets mis met de verbinding waardoor ik dacht dat ze niet doorkwamen. @webmaster: Verzoek tot verwijderen van reactie 15 van mij.

@Bolke: het is niet “afschuiven” dat hebben de obligatiehouders juist gedaan, op de EU-belastingbetalers. Als je als obligatiehouder bewust het risico aangaat, met de bijbehorende woekerrente, moet je niet gaan piepen als je ook grote verliezen moet nemen. Kapitalisme toch? Met alle risico’s erbij?

Het kan niet zo zijn dat in het geval van Griekenland de rentes voor de obligatiehouders zijn en de verliezen voor de belastingbetalers. Dat vertik ik te accepteren.

#8.3 Bolke de Big - Reactie op #8.2

De enige (en echte) manier om de rente te laten dalen is door te laten zien dat de geld-uitlener altijd haar geld terug krijgt, doe je dat niet dan zal de rente de pan uitstijgen (dus dat was ook gebeurd als er een schuld herstructurering in 2010 was uitgevoerd) en dan waren nog veel meer landen in de val van Griekenland mee gesleurd omdat de markten dan helemaal het vertrouwen verliezen, het kon domweg niet eerder, men wilde wel maar het was gewoon te vroeg.

#8.4 Ellen - Reactie op #8.3

Ook voor die situatie is mogelijk een (nieuwe) oplossing:

http://www.spiegel.de/international/europe/german-left-party-proposes-new-way-to-save-the-euro-a-846788.html

Nieuw idee om de euro te redden, van, schrik niet, Die Linke. In het geval van een gedeeltelijk faillisement van een of meer landen zouden die landen tot 4% van hun BBP mogen lenen van het ECB. Maar dat is één van de maatregelen, er staat meer in.

Der Spiegel noemt het plan “neoliberaal.” Maar dat is het niet, in mijn ogen. Het zou op zijn minst onderzocht moeten worden op haalbaarheid en risico. Helaas horen we er niet over omdat het van Die Linke komt. Die vooroordelen tegen een partij kan de politiek niet meer veroorloven vind ik.

 • Volgende reactie op #8.3
#8.5 Bolke de Big - Reactie op #8.3

KLinkt leuk maar weet je wie het slachtoffer wordt van dit plan?

Onze pensioen-fondsen, die zouden effectief ophouden te bestaan met die ‘partial’ defaults van de EU landen, leuk plan van die linke, alleen jammer dat ze het willen financieren met onze pensioen gelden, laten we dat dus maar niet doen.

 • Volgende reactie op #8.3
 • Vorige reactie op #8.3
#8.6 Ellen - Reactie op #8.3

@Bolke je schrijft het plan te snel af. Er staat toch “The state would also guarantee up to €1 million ($1.2 million) per person in savings and life insurance value. “Anything beyond that would be defaulted as part of the insolvency” Oftewel een miljoen euro per persoon, waarbinnen dus ook de pensioenspaargelden per persoon vallen. Hoe dat precies betaald zou worden, is mij niet helemaal duidelijk, maar het plan is het waard onderzocht te worden. Wie weet kan het inderdaad niet, maar de discussie moet opener worden, er is te weinig debat, te weinig wordt er creatief naar oplossingen gezocht. Dat kan echt op een manier die zowel creatief als verantwoordelijk is.

 • Volgende reactie op #8.3
 • Vorige reactie op #8.3
#8.7 Bolke de Big - Reactie op #8.3

Kan maar of de markten het positief ontvangen is een ander verhaal, de oplossing hoeft niet logisch of slim te zijn, het moet maar 1 ding doen, de markten kalmeren, de rest is irrelevant.

 • Volgende reactie op #8.3
 • Vorige reactie op #8.3
#8.8 Ellen - Reactie op #8.3

Dankzij beleid gevoerd vanuit de VVD en haar Europese, voorheen liberale, zusterpartijen is Europa dus letterlijk slaaf van de markten geworden.

 • Volgende reactie op #8.3
 • Vorige reactie op #8.3
#8.9 Bolke de Big - Reactie op #8.3

Sorry maar dat is onzin, elk land (ongeacht welk politiek signatuur) dat een staatschuld heeft is gefinancieerd door de markten en zal zich naar de ongeschreven spelregels van die markten moeten schikken.

 • Volgende reactie op #8.3
 • Vorige reactie op #8.3
#8.10 Ellen - Reactie op #8.3

De banken mochten van de VVD en zusterpartijen niet gecontroleerd/beperkt worden, andere partijen en economen waarschuwden dat de banken te machtig werden. Daardoor kwamen er derivaten, credit default swaps en andere ondoorzichtige risicovolle bagger op de markt met alle schade van dien, inderdaad ook veroorzaakt door domme overheden, dat is waar, maar het begon bij de banken/hedgefondsen enz. Ook Vestia, “ondernemertje spelen” met geld van huurders is een rechtstreeks product van VVD beleid.

 • Volgende reactie op #8.3
 • Vorige reactie op #8.3
#8.11 Klokwerk - Reactie op #8.3

Dat mensen en overheden lenen wordt bovendien door het neoliberale denken gestimuleerd. Op zich is het ook niet slecht, wanneer er maar sprake is van een realistische investering. Maar het is te makkelijk nu bij gebrek aan regels en naleving ervan te wijzen op mensen die zich “dom gedragen” zouden hebben. Ten eerste was de begroting van de meeste landen waar het nu om gaat voor de crisis prima op orde, en ten tweede dien je in je systeem domheid tegen te gaan. Als je dat verzuimt omdat je denkt dat de markt alles zelf wel op zal lossen moet je niet jammeren als het toch mis gaat. Je stond erbij en keek ernaar. Deze crisis is (opnieuw) het failliet van het neoliberale denken.

 • Volgende reactie op #8.3
 • Vorige reactie op #8.3
#8.12 Bolke de big - Reactie op #8.3

1. De banken problemen komen uit de VS, daar heeft Nederland (EU) geen invloed op.

2. De huidige krediet crisis is veroorzaakt door landen die teveel geld hebben geleend, dat hebben de banken niet aan die landen geleend maar de pensioen fondsen.

3. De meeste bestuurders van de (belangrijkste) woningstichtingen zijn van PVDA signatuur, het bestuur van de huursector is praktisch in handen van de PVDA.

 • Vorige reactie op #8.3
#8.13 Ernest - Reactie op #8

Dat is dan 3 keer.
Maar ik volg je hoor. En bizar dat de VVD er zo goed voor staat hè? Ofgelooflijk.

 • Vorige reactie op #8
#8.14 Ellen - Reactie op #8.13

;-)

#8.15 Klokwerk - Reactie op #8.14

Het kan er maar beter drie keer staan want het is en blijft inderdaad bizar.

#8.16 jeanclaude - Reactie op #8.15

Rutte zegt geen meer geld in de Griekse bodemloze put, Kamp legt de EU idiotieën uit.
Raar dat zo’n partij stemmen krijgt.

#9 Schlagerfestival

D66 en VVD liberaal noemen?
Er is maar 1 liberale partij in NL: http://www.libertarischepartij.nl/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9.1 Karl Kraut - Reactie op #9

Precies.

Alle andere partijen zijn mantelorganisaties van het regerende bankenkartel. Ze bestaan alleen om de facade, dat geld niet zou regeren, op te houden. Van SP tot en met VVD zullen ze geen bank laten vallen, want dat is hun taakje waar ze voor zijn opgericht. De verliezen van banken zullen ze ten allen tijde socialiseren, de socialisten aller partijen. En maar meer geld uitgeven dan er binnenkomt, en dan maar klagen dat ze door ‘de markten’ worden beheerst. Sneuer gaat het niet

Het is niet de onzichtbare hand, maar de ijzeren vuist van de centrale bank die regeert. Maar vooruit maar weer, help morgen de volgende loopjongens van de banken aan de macht. Want ik verheug me er nu eigenlijk toch alweer op, op leedvermaak over al het gejank over de PvdA, dat—als ze weer een tijdje in innige samenwerking met de VVD regeren—zo heel voorspelbaar weer zal losbarsten. Go ahead, make my day!

#10 jeanclaude

De kretologie van D66, In’t Veld (een vrouw van bijna twee ton netto) EU parlementarier is ‘een sterk Europa, voor de zwakken’, Sapje riep gisteravond nog iets soortgelijks, ‘een sterk Europa’.

Wat dat nu is, een ‘sterk Europa’, dat wordt niet uitgelegd.
Ik huiver altijd bij dat soort kreten, doet me denken aan mannen als Mussolini, Hitler, en Franco.

Overigens had Hitler succes, nadat hij in 1933 de absolute macht had kon Schacht in drie jaar de Duitse werkloosheid oplossen.
Helaas zie ik in het huidige Europa geen Schacht, maar misschien zit er een Schacht onder de Duitse ecomen die tot ontslag werden gedwongen omdat ze het pappen en nathouden van de euro niet meer konden aanzien.

Het is in dit verband aardig dat Buma gister Diederik voorhield dat die moest kiezen tussen Berlijn en Parijs.
Diederik riep dat we het samen moesten doen, dat is dus doorgaan met slappe compromissen.

Hoe dan ook, niemand die een beetje bij z’n verstand is zal ontkennen dat wat we zien een zwak Europa is, waarvan de zwakte wordt afgewenteld op de zwakken.

Grieken lijden honger, ontberen medische voorzieningen, de werkloosheid in Spanje is angstwekkend, met rellen.
Duitsers zien met steeds meer argwaan hoe zij de rekening van de Europese zwakte mogen betalen.
In Barcelona gister demonstreerden meer dan een miljoen mensen er tegen dat zij veel geld aan Madrid moeten afdragen, en daardoor zelf geld tekort komen.

Voorspeld is dat de Nederlandse gepensioneerden niet zullen demonstreren, ik weet dat zo net nog niet.

Sterken zag ik nog niet demonstreren.
Op 30 sept a.s. is er in Parijs een anti EU demonstratie.

Het is natuurlijk glashelder dat de euro, met falend beleid door de EU hofhouding in Brussel, de oorzaak is.
Hoe er dan dwazen kunnen zijn die dit incompetente en overbetaalde stel nog meer macht wil geven, terwijl we in de EEG tijd nauwlijks problemen hadden, mij ontgaat het.

Overigens ligt de basisfout in het invoeren van één munt, dat had in Brussel al duidelijk moeten zijn toen de eerste keer het stabiliteitspact buiten werking moest worden gesteld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10.1 Klokwerk - Reactie op #10

Hitler… snurk…

#11 Taco Zip

Als zelfs een toch als redelijk weldenkend te boek staande VVD-er als Rutte het in z’n hoofd haalt om deals te sluiten met de intolerante gristenbroeders van de SGP dan weet je dat de laatste liberaal bij zijn partij al lang geleden het licht heeft uitgedaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie