VS en GB bespreken exit strategie Irak

Nadat gisteren president George Bush eigenlijk heeft toegegeven dat Irak wel heel erg op Vietnam begint te lijken (VoiceofAmerica) is er nu druk overleg over een exit strategie uit Irak. Nog niet eerder werd op een dergelijk hoog militair niveau zo intens gesproken over het vertrek uit Irak. Larry Diamond voormalig adviseur van de VS-bezettingsmacht in Irak stelt zelfs gesprekken voor met Axis of Evil landen als Syrië en Iran om ervoor te zorgen dat de rotzooi in een Irak zonder Amerikanen niet nog groter wordt. “We should be talking to neighbouring Arab states and we think we should be talking to Iran – to broker the compromises which might save the situation,” Mr Diamond told the Guardian. De Britten gaan hier in mee en erkennen dat de coalitietroepen nog maar weinig goeds kunnen doen in Irak. Gisteren werd de stad Amara overvallen door een militia van 800 gewapende mannen nadat de Britse troepen de macht twee maanden terug aan de lokale overheid hadden overgedragen. Een vraag de mij te binnen schiet: zal Saddam Hussein al wel berecht (=doodstraf) zijn als de laatste Amerikaanse soldaat het land heeft verlaten? Waarschijnlijk wel, maar het bijna onmogelijke scenario dat Saddam op deze manier zijn berechting zou ontlopen zou het helemaal tot een grand fiasco maken.

 1. 1

  Waarschijnlijk wel, maar het bijna onmogelijke scenario dat Saddam op deze manier zijn berechting zou ontlopen zou het helemaal tot een grand fiasco maken.

  Als ze werkelijk alle opties overwegen behoort de restauratie van het ancien regime daar toch ook bij? Het zou wat wezen. Het zou me ook niet meer verbazen als stabiliteit de grote wens is.

 2. 3

  Het zou toch wat zijn, he.

  Ik ben trouwens wel heel erg benieuwd naar de geruchtenmachine in de VS en GB.
  In de media in die landen wordt natuurlijk nu veel meer over zulke zaken gediscussieerd dan in de Nederlandse media.

 3. 5

  @floorjan Ja dat komt omdat de knuffelbeer van Hilversum, AJ Boekensteijn er dus he-le-maal naast zat, wat resolutie 1441 en gaan naar Irak betreft, maar dat nauwelijks heeft toegegeven.
  Ik begin me af te vragen of et wel in het belang is voor de Republikeinen om de volgende verkiezingen te winnen. Er is een staatsschuld van 8 biljoen (Am. triljoen) en er komt een miljard (Am. biljoen) per dag bij. Als de dollar klapt en de olie de pan uit rijst… https://sargasso.nl/archief/2006/10/20/de-trias-geopolitika-3/
  (zodat gewone amerikanen niet meer naar hun werk kunnen) dan is het toch mooi als je daar de democraten de schuld van kan geven.