Vrijmiboverweging | Abdicatie Beatrix kan niet lang meer duren

Dat er nog een volgende Koninginnedag op 30 april zal plaatsvinden is hoogst onwaarschijnlijk geworden. De ramp, de aanslag op de koninklijke familie valt niet meer uit te wissen en zal altijd kleven aan deze datum.beatrix-na-aanslag Niet eerder heb ik zo’n aangeslagen en vermoeide Beatrix gezien als gisteren (het plaatje is een screenshot van de toespraak die zij gisteren op tv gaf). In haar ogen valt welhaast af te lezen, dat het nu om meerdere redenen hoogste tijd is om binnen afzienbare tijd afstand te doen van de troon.
Allereerst is er nu de datum die als festiviteit (de verjaardag van Juliana) niet meer houdbaar is voor een volgende gelegenheid. Volgend jaar zal 30 april een datum van rouw en herdenking zijn, daar is geen ontkomen aan. Voorts is de koningin duidelijk toe aan rust en heeft het nieuwe koninklijke koppel zich lang genoeg in de schaduw van haar protocollaire verplichtingen kunnen voorbereiden op de taak die hen wacht in onze constitutionele monarchie, voorzien van een parlementair stelsel…

Nieuwe data dienen zich aan voor een viering van Koningsdag-nieuwe stijl. De datum van kroning van Willem Alexander tot Koning Willem IV. Of wellicht zijn geboortedatum: 27 april.
Het is bijzonder onwaarschijnlijk dat de Koningsdag dan nog zal bestaan uit het touren door Nederland, met ieder jaar weer nieuwe bestemmingen in het land. Veeleer valt te verwachten dat als viering uitsluitend nog het voorheen traditionele defilé ten paleize zal terugkeren, waar risico’s op een ramp als die van gisteren vrijwel kunnen worden uitgesloten.

 1. 1

  Tjonge, wat een gezever. We zijn één dag verder en er worden conclusies getrokken op basis van wat eigenlijk? De blik in de ogen van de koningin…. Tja.
  Waar baseer je al je conclusies op? Hoezo is het “bijzonder onwaarschijnlijk” dat Willem-Alexander zal toeren door Nederland. En waarom valt “veeleer te verwachten” dat we terugkeren naar een defilé? En dan: hoezo is de koningin “duidelijk toe aan rust”? Omdat ze zo aangeslagen op de televisie reageerde?
  Hoe reageer jij als op je verjaardagsfeest 5 mensen omkomen?

  Natuurlijk, het is hoogst waarschijnlijk dat volgend jaar op 30 april, velen terug zullen denken aan 30 april 2009. Misschien is er inderdaad ook een soort van herdenking. Maar om nu direct maar te concluderen dat ‘we’ nooit meer op 30 april kunnen/mogen vieren, gaat me veel te ver. Misschien is het juist wel goed om verder te vieren op 30 april. Koninginnedag is een nationale dag, een dag waarop we met elkaar toch proberen iets van een saamhorigheidsgevoel creëren. Sommige mensen willen dat doen samen met de koninklijke familie, sommige mensen vieren liever op de vrijmarkten in de grote steden. Sommige mensen genieten van een extra vrije dag. Hoe dan ook, juist daarom, om dat gevoel van relatieve verbondenheid met elkaar, zou het goed zijn om Koninginnedag te blijven vieren op 30 april.

 2. 2

  Het is zeer waarschijnlijk dat we 30 april 2010 koninginnedag vieren, dat de bierconsumptie hoger is dan dit jaar, dat er op TV gesproken wordt over de gebeurtenissen van 2009 maar het publiek zich daar niets van aantrekt, dat de koninklijke familie een rondje maakt met iets meer beveiliging dan nu. In essentie blijft het precies hetzelfe, met koekhappende prinsen en zaklopende prinsessen etc.
  In 2011 zijn we het collectief al weer bijna vergeten.

 3. 3

  Ik ben normaal iemand die zich graag profileert als staande op inhoudelijke reacties maar ik ga het nu maar houden bij het herhalen van de eerste zin van #1. Op een gegeven moment moet je toch wat.

  Bianca: het tot enorme hoogten verheffen van tegenslagen is een eerste teken van depressie. Zorg voor jezelf…

 4. 5

  Volgend jaar is het weer gewoon feest. Er zijn in 1 klap net zoveel (nee, minder zelfs) verkeersdoden gevallen als in 3 normale dagen van het jaar (op basis van cijfers van 2008, 791 in een jaar, is 2,1 per dag).

  Sluit mij aan bij #2 dus. Het is zeker weer komkommertijd.

 5. 7

  Trix treed nog lang niet af zolang haar gezondheid het in ieder geval toelaat niet, Trix hecht net als haar moeder een grote waarde aan het feit dat kinderen in de nabijheid van hun ouders moeten opgroeien, nu aftreden houd in dat de kinderen van Wim-Lex grotendeels zonder hun ouders moeten opgroeien, en daar houd trix niet zo van, die blijft dus nog wel minimaal 10 jaar ziiten.

 6. 9

  Trix, Lex & Max staan op 4 mei gewoon weer op de Dam. Ze laten zich (dus) vooralsnog niet intimideren. De rest is speculatie.

 7. 10

  Er zijn maar 7 mensen dood hoor, jezus christus, als we daarom geen koninginnedag meer mogen vieren. Leer een beetje relativeren. Als we elke keer als er een paar mensen in Nederland dood gaan ze de komende 20 jaar moeten herdenken dan kunnen we elke dag in het zwart naar de kerk. Oud en nieuw vieren we toch ook nog ondanks 14 doden in volendam?

  En die 5 miljoen doden in Congo herdenken we ook niet. VIJF MILJOEN, geen 7.

  Koninginnedag is gewoon een goed feestje en dat laat ik me niet verpesten omdat een of andere homoseksuele ‘royalty reporter’ voor het eerst in zijn leven een druppel bloed heeft gezien.

  Idioot.

  (en dat geld ook voor alle andere media die schrijven ‘over de toekomst van koninginnedag is nog niets bekend’)

 8. 12

  Misschien moet Bianconero snel een stukje schrijven over het falen van de koningin, nu blijkt dat ze gewoon door wil gaan met het vieren van koninginnedag, hoewel Banconero nog wel zo overtuigend heeft aangetoond dat dat toch echt niet meer kan!

 9. 13

  Is dit RTL Boulevard Online? Ik heb een verschrikkelijke hekel aan het dwangmatig gespeculeren door over deskundologen over het koningshuis naar aanleiding van toevalligheden.

  Ik verwachtte eigenlijk een fel anti-monarchistisch stukje hier op Sargasso, maar dit soort prietpraat verbaast me. Zullen we het anders maar meteen over de kleding hebben van de hofdames?

  Misschien is het beter voor mijn gemoedsrust wanneer ik gewoon meedoe met de drang tot speculeren.

  Koninginnedag 2010 wordt zonnig. Het zal wemelen van de debiele hoeden, gedragen door even debiele mensen die als dronken lorren heen en weer waggelen op de pompende beats van een willekeurige DJ. Trow your hands up in the air, roept de MC als een ware sjamaan. De hoeden volgen het commando met veel mannelijk gebrul op.
  Nuchtere mensen kom je daarentegen ook tegen. Op iedere straathoek wordt je op Koninginnedag 2010 getild door de geldbeluste medelanders. Vijftig eurocent voor een plakje Aldi cake. Een euro voor pissen in een Dixie toilet. Twee euro voor een blikje Heineken uit de supermarkt of voor een zacht broodje diepvrieshamburger. Hoe noemde Balkenende dit nog maar, de VOC mentaliteit?

  Kortom, dit grote feest zal volgend jaar weer opnieuw afspelen. We staan hooguit even plechtig stil bij het drama van dit jaar. Trouwens, Biancero, of hoe uw ingewikkelde pseudoniem ook mag klinken, het zou wellicht verstandig zijn om tenminste Wikipedia even te raadplegen over de geschiedenis van Koninginnedag. Dat bestond al in de 19e eeuw als Prinsessedag, dus de verjaardag van Wim-Lex is waarschijnlijk niet erg relevant voor het traditionele volksfeest.

 10. 14

  @Spees Sinds 1949 is de verjaardag van het staatshoofd bepalend voor de viering, zij het dat Bea die van Juliana bleef hanteren, om praktische redenen.

  En verder: voor een vrijmiborrel kan een beetje speculatieve royalty-watching geen kwaad toch? Online-gossip moet ook een kans krijgen, niet alles hoeft bol te staan van de feiten.

 11. 15

  @ Bianconero

  Oh nee, kom maar op met je gossip. Ik ben er zeker niet vies van. Het is gewoon het onderwerp, ik praat liever over die huichelachtige Mel Gibson (scheiden is niet christelijk en trouwen met een Russin is niet patriottisch, dus zou hij een atheistische communist zijn?)

  Deze borrelpraat riekte erg naar glibberige RTL nichten die het onderwerp al hebben gekaapt. Dat kwam bovenop mijn intense afkeer van kooninjinnedag waar ik mij absoluut niet in thuis voel (tenzij het voor kinderkes is bedoeld, dat is wel weer tof). Het resultaat was een tirade aan jouw adres, dat heb je nu ook weer niet verdient :)

 12. 16

  @ spees

  je noemt landgenoten ‘medelanders’
  je ziet ze op iedere straathoek
  je voelt je door hen opgelicht
  je vindt 50 Eurocent voor Aldi-cake schandalig duur
  je hebt een intense afkeer voor Koninginnedag

  is dit jouw c.v. ?

 13. 17

  En uiteindelijk is de monarchie en de Nederlandse eenheid zoals verwacht, er alleen maar weer sterker uit te voorschijn gekomen. gaat Bianconero nu verhuizen naar het laatste paradijs op aarde, Noord Korea/Cuba, doet zij/hij een laatste wanhoopsdaad in haar/zijn Suzuki Swift of gaan we weer over tot de orde van de dag?