Klonk toen best sympathiek, zo’n vrijdenkersruimte. Een plek voor denkers, wier vrijheid van meningsuiting werd beknot, met werk van Gregorius Nekschot, Aram Tanis en natuurlijk Theo van Gogh. Maar het principiële probleem ervan – de maat van de ruimte – toont een wel heel oppervlakkig idee van democratie.
Een vrijdenkersruimte zegt: komt allen hier, door intolerantie achtervolgde kunstenaars, hier kunt u uw werk veilig tonen! En als een liberale moslim dat zegt onder het regime van de sharia, of een Duitser tegen Joodse kunstenaars onder de Nazi’s, dan is dat heldhaftig. Maar als een politicus van welke partij dan ook, dat zegt in het Nederland van nu, dan is hij vast als een onnozele uitzendkracht te werk gesteld in ons huis van de democratie. Want zo’n ruimte zegt: hierbinnen is het veilig. Maar impliceert: daarbuiten dus niet. En dat is in een democratie een probleem.
De vrijdenkersruimte van onze democratie dient niet voor de landsgrens op te houden. Het beschikbaar stellen van een VVD leeskamer en een gang van de PVV, binnen de beveiligde Haagse binnenwereld, was niets anders dan de capitulatie van het idee dat die vrijheid er in ons hele land moet zijn. De eerste die die conclusie moeten trekken en niet met minder dan dat genoegen moeten nemen, zijn diezelfde politici.
Na enig tumult, over een in goed Nederlands niet uit te leggen weigering er een omstreden cartoon op te hangen, sloot de VVD afgelopen komkommertijd in stilte het achterkamertje met haar vrijdenkersbraderie.
In een verwoede strijd op de Haagse vierkante centimeter vestigt GroenLinks daar nu weer de aandacht op met een zojuist opgerichte vrijdenkersfanfare. GroenLinks recyclet graag, blijkbaar ook slechte ideeën. Achter de beveiligingspoortjes, nog net zichtbaar door het kaasstolpglas, loopt het daar nu rondjes door het vrijdenkersbezemhok. Ten strijde voor onze vrijheid.
Reacties (11)
Misschien een idee een oude verkiezingsposter op te hangen als herinnering aan een van de” bloedgroepen” van Groen Links die ze hebben laten afsterven.http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRw6UqHx1yh_LYX4ibG5OTPl7OqjxDQLC_Iw0_kCIISfaDVt_Xvxg
Daar bezitten ze de rechten niet voor. Ze hebben nooit voor het origineel betaald en de maker is bij de schisma overgestapt op de PSO/PSP’92.
Wat is je bron? De fotograaf heeft nooit politiek stelling genomen. Voor zover ik hem ken is hij ook nooit lid geweest van de PSP. Van Noordanus weet ik dat niet.
http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/nieuws/archief/article/detail/1715776/2005/11/15/Echte-vader-van-het-affiche.dhtml
Hmm, je hebt gelijk. PSP’92 was bereid om de rekening alsnog te vereffenen:
http://www.psp92.nl/partij/affiche.html
Op zich zou het overbodig zijn. Nu met de problemen met weblog.nl is het museum voor kwetsende kunst onbereikbaar.
@001. Is die poster dan ooit officieel verboden geweest? En door wie dan?
Mijn fout. “In veel gemeentes werd de PSP-poster verboden wegens ‘schending van de openbare zeden’ en ‘het zinnenprikkelende gehalte’.” Wist ik niet.
Ik ben het helemaal eens met de strekking van dit artikel. Van een politieke partij die vindt dat er wat schort aan de vrijheid van meningsuiting in dit land verwacht je initiatieven voor een betere wetgeving en geen reclamestunts.
Voor goede initiatiefwetgeving is een meerderheid in het parlement en draagvlak bij de kiezer nodig. Een ‘reclamestunt’ kan daarom effectief zijn.
Een zo opzichtig gejat slecht idee, zal nooit een geslaagde reclamestunt worden. Bovendien spreekt het idee – een heel beperkte ruimte voor vrijdenkerij – dat wat we willen tegen, nl. een uitgebreide ruimte waar vrijdenkers kunnen doen waar ze goed in zijn: het hele land.
Echte vrijdenkers laten zich niet in met politieke partijen.