1. 1

  Ik kan me simpelweg niet voorstellen dat een e-boek in een e-reader net zo lekker leest en vasthoud als een gewoon boek. Van een
  scherm(pje) lezen lijkt me niks, even snel terugbladeren naar pagina 135 is er met een e-boek ook niet bij.

  Ik laat de e-boeken links liggen, maar misschien dat het bij jongere generaties wel aanslaat. Mocht er trouwens een testpanel worden geformeerd voor het e-boek gebeuren, dan meld ik me graag aan… :)

 2. 2

  De laatste jaren lees ik per jaar zo’n 15 romans, dicht- en verhalenbundels voor mijn plezier. Eigenlijk heel weinig, maar ik kom er niet zo vaak aan toe. Lees graag in bed, maar dat werkt niet altijd voor een drukke samenwonende.

  Toch zou ik graag een e-reader hebben. Vereisten zijn een lage prijs voor de reader, en een flink lagere prijs voor de boeken, ze hoeven immers niet fysiek uit materialen te worden samengesteld. Er werd ergens gesproken over 20 % goedkoper, dat is voor mij niet goedkoop genoeg! Ik denk dat ik meer boeken ga komen met een e-reader, heb nu al de neiging om veel boeken te kopen zonder dat ik tijd heb ze te lezen, en het wordt nog veel makkelijker als de prijs lager is én het kopen van het boek enkel bestaat uit het downloaden van een bestandje!

 3. 3

  @ Jack: mijn iLiad leest beter dan kraakwit papier. En je kunt ermee terugbladeren, ongeveer even goed als in een gewoon boek. En het is lichter dan het soort dikke boeken waar ik van hou, wat in mijn dameshandjes wel prettig is.

  Maar
  @2: Het ding is inderdaad schoftig duur, maar daar staat tegenover dat ik nu wel veel sci-fi kan downloaden die mijn bieb gewoon niet heeft. Bijkomend voordeel is dat je huis niet zo volloopt met boeken die je maar een keer leest.

  Nadeel is dat je ze niet kunt uitlenen. (“ik heb nou iets moois gevonden, hier neem mee, en geef het alsjeblieft weer terug”)

  Overigens ben ik ook nog steeds trouw lid van de reguliere bieb. Ik leen meer dan ik ooit zou kunnen lezen: ik word daar vaak gegrepen door hebberigheid.

 4. 4

  “Nadeel is dat je ze niet kunt uitlenen.”

  Toch wel aan anderen met een iLiad, mag ik hopen?

  Ik heb geen ervaring met zo’n ding, maar voor grotere, duurdere en (vooral) obscuurdere boeken lijkt het me wel handig.

 5. 6

  @4 je hebt speciale ebookformaten die de pest zijn. De Iliad kent overigens alleen pdf, text en html.

  Ik doe methet ding minder dan gehoopt. Echte boeken gaan voor, zo’n 10 perjaar.

 6. 7

  Ik lees graag, maar aan e-books ben ik nog nooit toegekomen. Bij mijn iPhone app Stanza kreeg ik ‘The time machine’ van Wells, en ik ben er wel in begonnen (kende em nog niet).

  Twee problemen: 1) een e-book kun je niet in de kast zetten, zodat het bezoek kan zien hoe belezen je wel niet bent.
  2) Het blijft een klein schermpje. Gewoon op de bank achter een boek schuiven vind ik prettiger, maar dat kan voor iedereen verschillen.

  Uiteindelijk heeft het e-book mij prettig verrast, en ik kan mij voorstellen dat voor mensen die veel in de trein zitten oid, of stoelgangproblemen hebben, een e-reader best een uitkomst kan zijn.

  Maar het blijft een probleem dat als het ding crasht, je al je boeken kwijt bent. Maar goed, dat is met een binnenhuisbrandje ook een risico.

 7. 8

  Uitstekend middel indien werk/schoolgerelateerd (op zoek naar feiten/ info.): schoolboeken, bergen papier slorpende wetenschappelijke verhandelingen en overheidspaperassen e.d. Voor de verruiming en ontspanning van geest en lichaam lees ik vanaf papier onder juiste lichtval in juiste zit/lighouding. E- book kan ook zorgdragen dat in boekenkasten thuis alleen staat wat er toe doet, en niet 50% ongelezen om gasten te imponeren. En wie stuurt iemand voor zijn verjaardag nu een e-card met e-book en e-bloemetje? Met een E-kusje erbij

  Dat is toch de Dood in de pot meneer

  xxx

  YP

 8. 9

  @6: Dan wacht ik nog even tot de VHS onder de eboeken boven komt drijven. Bestaat de mogelijk om iets raadselachtigs in de kantlijn te krabbelen (bij voorkeur in geleende boeken) ook bij eboeken?

  @7: “een e-book kun je niet in de kast zetten, zodat het bezoek kan zien hoe belezen je wel niet bent.”

  Bij digitale muziek laat je dat zien via Last.fm. Bestaat er geen soortgelijke site voor eboekenlezers?

 9. 10

  een e-book kun je niet in de kast zetten, zodat het bezoek kan zien hoe belezen je wel niet bent.

  Proest. Momenteel geeft het bezit van een e-reader anders ook een duidelijk signaal af.

  Ik heb alleen nog geen boekenlezer gezien die me beviel. De schermpjes zijn te klein, te grijs, en te traag.

  En het gemiddelde boek dat ik koop kost tussen de 1 cent en 2 pond, exclusief verzendkosten. Pas als e-readers een vergelijkbaar aanbod bieden, worden ze interessant, wat mij betreft.

  Waar de lezers wel interessant voor worden, is voor alle lectuur die wij nu weggooien. Zoals kranten, en tijdschriften. De telefoongids desnoods. Is ook interessant voor de uitgevers, omdat de distributiekosten daarmee wegvallen.

  Ik lees ruim 300 boeken per jaar, zoals elke lezer van mijn boeklog kan weten.

 10. 11

  @7 Het probleem van de pronkende boekenkast kan opgevangen worden door e-books ook op cdroms uit te brengen. In aantrekkelijke hoesjes. Kun je er giga veel meer van kwijt in je boekenkast, dus je belezenheid zou overweldigend kunnen tonen.

  Hte e-book lijkt me vooral handig op vakantie, voor onderweg in trein of bus en thuis in bed.
  Ik ben er nog niet aan toe. Zelfs stukken op mijn werk die meer dan 4 pagina’s beslaan, print ik uit een bestudeer ze in een rustig hoekje.

  Het bladeren een probleem? Kun je in e-books dan niet op trefwoorden, paginanummers of hoodfstukken zoeken? Kan het me niet voorstellen. Wat in de eerste de beste reader kan, moet in een e-book toch ook kunnen?

  Wat nog wel een puntje is: de uitgevers moeten natuurlijk niet worden verplicht de downloadgegevens van hun klanten te bewaren en ter beschikking te stellen als de overheid wil weten waar het publiek de hun onwelvallige ideeën nu weer vandaan heeft.

 11. 13

  Lees al jaren e-books op m’n iPaq. Ik word daar ook meewarig voor aangekeken, maar het leest prima. Bovendien is er een giga-aanbod aan zeer recente e-books in de verschillende nieuwsgroepen.
  De bieb biedt tegenwoordig ook e-books aan, maar alleen in pdf en dat leest uiteraard niet prettig op een iPaq. Ik denk dus zeker na over de aanschaf van een alternatief, maar wacht een beetje op standaardisatie.
  Maar lekker op de bank met m’n lichtgewicht apparaatje, op vakantie met 50 boeken op het geheugenkaartje, voor de tent in het donker met een eigen lichtbron: de romantiek van papiergeritsel en “een echt boek in je handen” is aan mij niet meer besteed.
  En o ja, tot de jongere generatie hoor ik al decennia niet meer…

 12. 14

  @Clismo: weet ik eerlijk gezegd niet. Heeft iets met DRM te maken en ik ben de enige van mijn vrienden die zo’n ding heeft. Ik weet niet over wie dat iets zegt.

  @ IJsbrand: I feel ya! Het is echt een conversation piece van heb ik jou daar :)

 13. 15

  Volgens mij is boeken lezen via een scherm onvermijdelijk, en zal er ook nog papier bestaan, tenzij er een hevige brand komt.

  Vervolgens is de vraag : waarom ooit met een aparte reader !? En kijk, na de iPhone zou de iTablet het antwoord kunnen inhouden (klikmelink en ook http://mashable.com/2009/07/27/apple-itablet/).

  Laten we de camera even achteruit trekken. De hardware gaat nog vele evoluties kennen, van portables, notebooks, netbooks, e-readers, en wat nog al niet naar … En boeken werden vroeger ook niet in gedrukte vorm geconsumeerd maar ofwel in manuscriptvorm, ofwel voorgelezen.

 14. 17

  Als de restrictieve drm gehandhaafd wordt voorspel ik weinig succes buiten bedrijfsmatige en onderwijs toepassingen. Op zich jammer want de laatste generatie readers vind ik prettig in gebruik.

 15. 18

  Ik heb nou een jaar een Sony PRS-505, die is geloof ik ongeveer dezelfde als de goedkoopste variant die ze nu in Nederland uitbrengen.

  Sinds ik dat ding heb ben ik een stuk meer gaan lezen. Ook heb ik redelijk vaak wat website-artikelen overgezet om later in de trein na te kunnen lezen.

  Maar ik denk eigenlijk dat het grootste nadeel uit een onverwachte hoek komt: je moet hem toch altijd in het zicht hebben, dus zorg dat je niet in slaap valt tijdens de treinreis of op het strand, want dan is hij weg.

  Hij is echt het beste voor gewone leesboeken, voor leerboeken vind ik ‘m duidelijk onhandiger, omdat terug en vooruitzoeken niet zo makkelijk gaat en tabellen en grafieken niet te doen zijn.

 16. 21

  Ik heb laatst ook even met een a4-ereader mogen spelen; de iRex DR1000S. Het lezen van het apparaat beviel me prima! Grootste nadeel is toch nog wel de snelheid van het apparaat. Laden en bladeren -zeker als er plaatjes in een PDF staan- duurt gewoon te lang. Maar voor een gewoon boek met alleen tekst is het prima.

 17. 23

  Een BETER alternatief is voor een aantal belangstellenden een keuze zoals de site boekenopener.punt.nl aanbiedt: vier e-romans en een gedichtenbundel van een ervaren schrijver rechtstreeks voor twee euro per titel op je laptop..