Vrijdag vraag | Vrij nemen of hard werken

VrijdagVraagteken
Je hebt een leuke baan bij een bedrijf dat door de kredietcrisis in zwaar weer is gekomen. Er komt een ontslagronde aan, maar de namen zijn nog niet bekend. Deze vrijdag wordt een zeer mooie dag. Je hebt nog een ruime voorraad vakantiedagen. Wat doe je? Neem je vrij en geniet je van het voorjaar of blijf je werken om te laten zien dat ze jou toch vooral als onmisbare werknemer moeten beschouwen?

 1. 1

  Er komen nog wel meer mooie dagen. En als je wordt ontslagen hoef je daar niet eens meer vrij voor te nemen. Dus het mooie weer is op zich nog geen reden om vrij te nemen.

  Maar een speciale reden om géen vrij te nemen is er ook niet. Als je gewoon gaat werken wordt dat door niemand opgemerkt (tenzij je er anders nooit was). Jezelf in de kijker werken kan niet, je kunt hooguit een afgesproken resultaat halen.

  Onmisbare werknemers moeten natuurlijk direct weg, want onmisbaarheid is een risicofactor.

 2. 2

  Ik zou – als ik behoefte had aan ’n dag vrij – een dag vrij nemen. Als je niet goed ligt bij het management om wat voor een wazige reden dan ook, vlieg je er sowieso uit, en heb je later spijt van al die keren dat je “hart voor de zaak” hebt getoond. Het bedrijf heeft ook absoluut geen hart voor jou als ze in zwaar weer komen. Business as usual.

 3. 4

  Vrij nemen, dan komen ze er achter hoe onmisbaar je eigenlijk bent, als ze je niet missen als je vrij bent dan kun je je conclusies wel trekken he.

 4. 5

  Nou zit ik toevallig in een bedrijf die van de crisis misschien wel meer klandizie krijgt.
  En het is nu al druk. Wil de baas toch dat er met minder mensen gewerkt wordt.
  Weer of geen weer, af en toe neem ik spontaan 1 of twee dagen vrij.
  Ik ben niet onmisbaar, maar iedereen is wel weer blij als ik terug ben.
  Zit ik op rozen of niet?

 5. 6

  Als lid van de OR vind ik het toch belangrijk om aanwezig te zijn als aanspreekpunt voor mijn collega’s. In zo’n situatie komt toch weinig van werk totdat de emoties geventileerd zijn.

 6. 7

  @#1, grap is dat onmisbare werknemers meestal als eerste uit zichzelf weggaan.

  Talent gaat meestal als eerste weg als er een onaangename onzekerheid lijkt te bestaan.
  Het mooie weer is dan het excuus om stiekem een solicitatiegesprek te voeren bij de alternatieve opdrachtgever, welke graag over maandje als de namen bekend zijn het talent wil aannemen.

  Onmisbaar zijn op een zonnige dag gaat misschien enkel echt op voor de ijscoman en dan nog wat kalief zegt over risicos

 7. 8

  Er zijn dagen waarop je vrij kunt nemen en dagen waar dat niet op kan. Als je een ontzettend grote voorraad vrije dagen hebt, heb je je gezicht genoeg laten zien (en zijn er blijkbaar weinig dagen waarop je geen vrij kunt nemen). Dan moet je gewoon vrij pakken op elke dag waarop je wel vrij kunt nemen. Als het die dag mooi weer is, is dat mooi meegenomen.

  Ik kan vandaag dus niet vrij nemen (toch niet voor half vijf). :-(

 8. 9

  Als ik m’n targets
  maar haal. Zo niet: geen bonus. Dus alles mag, maar ik voel zelf de verantwoordelijkheid. Zo werkt modern werkgeverschap!

 9. 11

  Neem je vrij en geniet je van het voorjaar of blijf je werken om te laten zien dat ze jou toch vooral als onmisbare werknemer moeten beschouwen?

  Dat laatste is zonder meer natuurlijk lachwekkend. Wie die goeie indruk wil maken moet èn op het werk verschijnen èn er iets origineels bedenken/uitvoeren.

 10. 12

  lol heel eenvoudig. Een bedrijf dat het nu moeilijk heeft, moet je verlaten om het zelf beter te gaan doen. Als je bedrijf dit kleine depressietje niet eens aankan, moet het gewoon deaud. Zo is de natuur.

 11. 13

  Wat is nu belangrijker ?

  Een baan? Of de zon op je bol en een koud witbier?
  Nou dan!

  Proost.

  PS. Je kunt niet gemist worden zolang je er bent he.

 12. 14

  Een ander risico als je zoveel vrije dagen hebt, en je zit in een periode van ‘verandering’, is dat je ze bewust gaat oppotten. Zo heb ik er zelf nog 30, en geen idee waaraan ik ze moet opmaken.

  Misschien toch die ‘jezelf vinden’ trip dan maar..

 13. 17

  Gewoon naar buiten gaan als je daar zin in hebt. Tenzij je laag bent opgeleid vind je gerust weer een baan. De demografie is in je voordeel, en blijft dat nog wel even ook.

  En daarbij, als je werkgever je ontslaat voor een vrije vrijdag (waar je toch al recht op had) dan was je sowieso geruimd.

 14. 18

  Mooie term voor dit weer: “Raaipalenweer”.

  Raaipalen zijn paaltjes langs de oevers, die om de zoveel tijd vanaf het water geinspecteerd moeten worden. Lekker met een bootje door het riet varen en tellen maar. 1, 2, 3, zzzz…..