1. 3

  iets met olie: dat omvat vervuiling, energietekort, economische groei, de huidige oorlogen en terrorisme. Alles wat er in dit tijdgewricht gebeurd, draait uiteindelijk om olie.

 2. 9

  Neomodernism ofzoiets

  paars is dood … globalisering is niet alleen maar leuk … het kapitalisme heeft gewonnen MAAR is eigenlijk ook k*t … bush ipv clinton … het geloof komt weer terug … ironie (=postmodernisme) is bijna weg … mensen zijn weer echt kwaad. zoiets

 3. 13

  nou als ik iedereens reactie mag lezen, gaan we weer eens helemaal naar de klote. Wat een onzin zeg.

  Ik zeg:

  “de opkomst van de vrije wereld”

 4. 15

  Tijdens Redeloos, radeloos, reddeloos I zijn we ook niet ten onder gegaan. Het volk was redeloos en radeloos, terwijl men meende reddeloos te zijn. Verder ging de Gouden Eeuw gewoon door hoor.

 5. 23

  Storm-In-Glas-Water-Jaren

  Would Be Nostradami Age

  het Deuh Decennium

  De uiterst verwende, losgeslagen, zelfbevlekkende, jankende, flauwe, zelfoverschattende jaartjes des onderscheids.

  De Jaren Des Nonderscheid.

  De Vroeger Was Alles Beter Jaren.

 6. 30

  Tis maar net waar je zit

  Op Sargasso: Doemdenken
  In Nederland: Identiteitscrisisjaren
  In Europa: Verschuivende grenzen
  In China: Economische revolutie
  In Sierra Leone: Wederopbouw
  Bij Remmert thuis: vaderschap met hypotheek
  Bij mijn buurmeisje: the wonder years

 7. 31

  Mooi Remmert, enkel dit.
  Sargasso is een collectief van medewerkers.
  Om maar één voorbeeld te noemen: de EUgrondwet. Op het doemdenkende Sargasso vond je net zo goed extreem gepassioneerde voorstanders als dito tegenstanders.
  Leg Sargasso’s bevindingen en meningen naast het gangbaar maatschappelijke minus de gestoorde WIldersbende, en je hebt een spiegel.

 8. 32

  Zeker Crachàt, zeker. Maar kijk even naar de eerste 22 reacties en tel de optimisten. Reaguurders en medewerkers vormen samen het organisme Sargasso. Je kunt toch niet ontkennen dat dit organisme een zeker fascinatie heeft voor conflict, dingen die niet goed gaan en negatieve toekomstscenario’s. Een geinige overeenkomst met bijvoorbeeld GeenStijl.

 9. 33

  @31,32
  die reaguurders die op alles reageren (incl. op elkaars reaguren) zijn in hun gezamenlijkheid veel minder een afspiegeling van de gangbaar maatschappij,
  – dan reaguurders die alleen op onderwerpen die hun aanspreken reageren.

 10. 36

  @31: ik lees eigenlijk nu pas wat je in de laatste zin zegt. Een spiegel denk je? Welnee. Daarvoor zijn er hier bijvoorbeeld veel te weinig JSK’s, zmc’s, stijns, kapsters, 70-plussers en andere geluiden.

 11. 38

  @32: Vind je dat niet logisch? Het is eigenlijk altijd slechter geweest dan de afgelopen tijd (even objectief bekeken naar de parameters die mensen echt aangaan, zoals rijkdom, honger, ziekte, levensverwachting ed.). Als je op een piek zit is je eerste verwachtig toch een afdaling.

  Verder is er verandering te verwachten en de mens is van nature wat conservatief, dus verandering, dat is gewoonlijk niet veel goeds.

  Dat nog even los van eventuele indicaties voor de toekomst en de eenzijdige belichting van negatieve aspecten door de media.

 12. 39

  32: toon mij één weblog dat aan deze twee factoren voldoet: 1) realistisch, en 2) niet beschenen door de straal van god – en het is niet, wat jij noemt, optimistisch.
  De Dagsluitingreeks is van het warmste en optimistisschte wat je op het is eender welk weblog kan vinden.

  36: Je kwalificering van ‘veel te weinig’ valt feilloos onder mijn Wildersbende. Op Stijn na, maar die domineer vindt het leven op aard niet zoveel waard.

 13. 41

  Misschien een idee om aan elk weblog-bericht een positieve tag te voegen.

  Voor de balans, zeg maar. In principe kan de normale berichtgeving doorgaan, maar alles even vanuit een ander perspectief erbij plaatsen, in een link, tag, whatever. Een balanstag, zeg maar (zoals de belansdag na een dag teveel/ongezond eten).

 14. 49

  Zo! Dat hakt er even lekker in. Ik ben een absoluut voorstander van de balanstag.

  @38, ja ik vind het ook wel logisch. Ik hang er ook geen kwalificatie aan, het is slechts mijn constatering dat Sargasso (makers en klanten samen) doemdenkerig is. Pessimistisch. Komt met name naar voren in de comments. Men neemt zichzelf hier bijzonder serieus. Geeft verder niks, ik kom hier graag even neuzen.

  @39, 32:Hangt af van wat jij onder realistisch verstaat. Bij reet wordt bijvoorbeeld veel meer gelachen. Reaguurders nemen zichzelf daar niet zo serieus. Ander weblog, andere prioriteiten, net zo realistisch.

  @39, 36: slimme trollen scherpen mijn brein en zijn de zout in menig weblog. Kapsters en 70-plussers zijn inderdaad onderdeel van de losgeslagen Wilders-bende.

  *zucht diep, rolt naar boven en is weer in balans*

 15. 58

  @MS wat een goddeloze saboteur ben je toch terwijl je zo religieuze trol bent :)

  Hetgeen het tijdsgewricht typeert: de goddeloos verwarrende overgang naar het goddelijk verwarrende.