1. 1

  Als ik de persistentie van mijn huidige weergekeerde, reeds drie weken durende heftige verkoudheid op alle luchtwegen/holten/bijholten bekijk – met kuren en al – dan denk ik dat die resistentie hard bezig is ernstige vormen aan te nemen.

 2. 4

  Laat dit nou net een gebied zijn waar Nederland nog net gidsland op is vanwege zijn goede beleid.

  De maatregelen zijn simpel: niet onnodig antibiotica voorschrijven, niet in de wilde weg alle soorten antibiotica door elkaar gebruiken en meteen ingrijpen als besmetting wordt geconstateerd.

  Verder moeten er gewoon nieuwe antibiotica worden ontwikkeld (niet zo interessant voor farmaceutische industrie, moet dus overheidsgeld naartoe) en moet eens gekeken worden naar de intensieve veeteelt (grote bron van resistente bacteriën.)

 3. 5

  De enige keer dat ik antibiotica geslikt heb in mijn bewust leven (dus na mijn 2e) was in verband met een practicum klaring. Volgens mij is dat spul veel minder nodig dan hele volksstammen denken.

 4. 6

  @pssst Ja, verkoudheid en griep zijn virusziekten. Als je echter problemen met je slijmvliezen krijgt zijn daar vrijwel altijd ook nog bacteriën bij betrokken, speciaal bij keelpijn. Hoe werkt dat? 1) Het virus ontregelt de afweer 2) De bacterie slaat toe.

  Resistentie wordt een ramp, maar elk nadeel heeft zijn voordeel. Op een gegeven moment zullen we gewoon accepteren dat 10% van de ziekenhuisbezoekers overlijdt. Dat komt doordat het menselijk leven elke miljard extra minder waard wordt. Bij 10 miljard mensen op aarde zullen we ze waarschijnlijk naar het ziekenhuis sturen om er af te raken.

 5. 7

  Het ziet er naar uit dat we er altijd mee zullen leven. Het menselijk vernuft is net iets te klein om een verdediging te bedenken tegen nog onbekende virussen en mutaties daarvan. Grof gezegd: de pest komt niet meer voor, maar aids nu wel.
  Virussen zijn, voor zover ik begrijp, zo veel meer genialer dan de mens, dat ze resistentie kunnen ontwikkelen. De mens verzint dan wel nieuwe medicaties, maar kan het resistentiemechanisme (nog) niet tackelen.
  Het is dus zoeken naar twee remedies:
  1. Dat mechanisme vinden en kijken of je dat kan manipuleren.
  2. Aan het DNA van mensen knutselen zodat mensen resistent worden tegen resistente virussen.

 6. 8

  2. wordt al gedaan door je eigen lichaam. Dat heeft ‘afweer’.

  Verder nog maar eens: virussen kan je niet bestrijden met antibiotica. Vaccinatie heet het tovermiddel (en dat is het echt: een tovermiddel, hoeveel mensenlevens daar al niet mee gered zijn.)

 7. 10

  Wij kunnen er niet zo gek veel aan doen, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de farmaceutische industrie zich uit financiële overwegingen sterk richt op rijke-mensen-problemen met een grote doelgroep (metabool syndroom, impotentie, hooikoorts), terwijl onderzoek naar nieuwe antibiotica en armeluisziekten als Chagas’ vanuit maatschappelijk oogpunt wenselijker zouden zijn. Misschien moet er een soort van publieke farmaceutische industrie komen, zoals we ook een publieke omroep hebben?

 8. 12

  @7 Peter:1 is al gevonden. Dat heet willekeurige mutatie en gaat heel snel, daarmee fouten onbelangrijk makend.

  De vaccin-ontwikkeling draait volgens mij op volle toeren, laatst nog twee vaccins tegen cervixkanker op de markt gekomen (waarvan er een een paar doden veroorzaakte geloof ik), en is ook erg bezig met alternatieven voor injectie.

  Verder wat sci-inv @4 zegt, en een betere hygiene in ziekenhuizen zou ook helpen, al dan niet met behulp van nieuwe technieken.

  Maar winnen doen we die “oorlog” nooit.