1. 4

  Blijft toch vreemd dat we het zo lang over Nederlandse bedrijven hebben. Goed, ABN-Amro is gestart in Nederland, maar van elke beursgenoteerde onderneming kan iedereen in de hele wereld aandelen kopen. Wat ook gebeurt. Hoe Nederlands is een bedrijf als ING? Welk percentage is in handen van Nederlanders/Nederlandse bedrijven of Nederlandse pensioenfondsen? 30%, 50% of 70%?

 2. 8

  ’t is niet te geloven. Een socialist die gelijk heeft! Dat is lang geleden!

  Ik ga weer gerust slapen vanavond.

  Nu moet Bos nog wat andere socialistische prietpraat de kop in drukken en voila: Het gaat allemaal goed komen.

 3. 10

  Wouter heeft in zoverre gelijk dat wij niet banger hoeven zijn voor overnames door buitenlandse partijen dan door overnames uitgevoerd door de inheemse types. Wat wel zorgelijk is is dat het bedrijvenbestand in nederland steeds meer de speelbal wordt van investors die snelle winsten willen maken. Dat is de dood voor innovatie en stabiliteit.

 4. 11

  Ik vind overnames door buitenlandse (semi) staatsbedrijven wel iets om de gaten te houden. Dat soort bedrijven spelen volgens andere regels en kunnen andere oogmerken hebben: bv: ze kunnen niet failliet want de buitenlandse belastingbetaler financiert ze wel; en omdat ze niet failliet kunnen gaan maakt het niet uit of ze er een potje van maken.

 5. 12

  @11: Klinkt als een voordeel. Als ze niet failliet kunnen omdat buitenlandse belastingbetalers er geld in stoppen, heb je hier dus baangarantie op andermans kosten. Lijkt me stukken veiliger dan private onernemers, die in de regel wel failliet gaan inclusief banenverlies in het overgenomen bedrijf.

 6. 13

  In een berichtje uit Intermediair van maart jl. valt te lezeb dat in 2006 er 145 nederlandse bedrijven in handen van buitenlands geld gevallen zijn. Daar moest men 49 miljard euro voor betalen.
  In datzelfde jaar kochten nederlanders 216 buitenlandse bedrijven op voor 77 miljard euro’s.
  Da’s een handelsbalans die weer een ander perspektief op deze kwestie biedt.

 7. 14

  Weet ik niet, stel dat buitenlandse Hedge funds grote belangen nemen in Nederlandse ondernemingen die vervolgens weer buitenlandse ondernemingen opkopen. Wie houdt de score bij?

 8. 16

  Bedrijven zijn tegenwoordig ook producten die verhandeld kunnen worden. Het oprichten van nieuwe bedrijven is dan een vorm van productie.

  Ik denk dat dit in Nederland begon bij de ‘Operatie Centurion’ van Philips. Die verkochten bij een reorganisatie bedrijfsonderdelen en hadden voor die sanering bijna twee miljard gulden uitgetrokken. Uiteraard kwam daarna de notie dat als je onderdelen tijdig verkocht ze ook geld op zouden kunnen brengen.