Voorspellers sluiten akkoord over verkeersverwachtingen

[speld]

Dit weertype werd wegbezuinigd (Foto: Flickr/khalid almasoud)

Na drie weken onderhandelen zijn de ANWB, Rijkswaterstaat, het KNMI en gedoogpartner Meteoconsult tot een akkoord gekomen over de weer- en verkeersvoorspellingen tot en met 4 januari. De onderhandelingspartners zijn blij met de afspraken, en hopen dat die een einde zullen maken aan rivaliteit en onduidelijkheden tussen de instanties.

ANWB-directeur Guido van Woerkom spreekt over een historisch akkoord, dat tot een accuratere vooruitblik zal leiden. “Voorspellingen als ‘hier en daar een bui’ en ‘plaatselijke mist’ zijn door het akkoord niet meer nodig. We hebben knopen doorgehakt. We zeggen nu ‘hier is de bui, daar is de mist, en zo laat de file’.”

In het akkoord, dat morgen online beschikbaar komt, staan enkele opmerkelijke voorspellingen. Opvallend is de keuze voor een langere kerstfile richting Duitsland, die zich vooral rond Nijmegen afspeelt. Ook tot de verbeelding spreekt een urenlange wegafsluiting op 28 december bij het knooppunt Badhoevedorp, ten gevolge van een kettingbotsing. Van Woerkom benadrukt dat het akkoord ten volle gedragen wordt door alle partners. Gedoogpartner Meteoconsult heeft volgens hem daarnaast eigen standpunten die niet door de coalitie worden onderschreven.

De oppositie, met name Flitsservice en Buienrader.nl, noemen het akkoord een ‘misplaatst kwantificatie-circus’ dat van ‘schijnzekerheden aan elkaar hangt’. Volgens een woordvoerder van Flitsservice doet het akkoord “geen enkel recht aan de veranderde verkeerssituaties rond de provinciale wegen, de invloed van verouderd wegdek in Overijssel en de gladheid rond rotondes.” Ook het grote gewicht dat aan meteorologische voorspellingen wordt gehecht is de oppositie een doorn in het oog. De partners erkennen dat het weer zich mogelijk niet houdt aan de gemaakte afspraken, maar wijzen erop dat ‘compromis-afspraken nu eenmaal niet voor extreme omstandigheden bedoeld zijn’.

Ook Veilig Verkeer Nederland is niet enthousiast. Woordvoerder Gerard Verweij: “De voorspellingen over de ringweg A10 blijven ongewijzigd. Dit is het probleem voor je uitschuiven. Er wordt ook geen enkele rekening gehouden met meubelpleinfiles en de kortingen bij Ikea. Om nog niet te spreken over de verhoogde maximumsnelheid in januari. Bovendien ademt het hele akkoord een Meteoconsult-geur.”

Reacties zijn uitgeschakeld