1. 2

  lol, ik ook, 85% unionist.
  En hoewel ik de vragen van een slimme gemeenheid vindt getuigen- ze hadden toch alweer beter kunnen zijn.

  “I sinc, zis iz ze beginning of ee beeautifool frendshiep, Biesmarque”

  & well spotted, El L.

 2. 4

  57% separatist. Maar misschien mocht ik eigenlijk wel niet meedoen.

  Die vraag over de taalgrens intrigeerde mij wel. Zag ik laatst niet een docu op TV waarin de bevolking van een Vlaamse gemeente voor >90% Franstalig is maar officieel Vlaams moet spreken in de gemeenteraad enzo..?

 3. 5

  Ja, klopt, Cole.
  Structureler is natuurlijk Brussel. Het is ergens vastgelegd dat het een Vlaamse stad is, maar ongeveer iedereen spreekt er frans. Dat vinden de Vlamen heel erg. Ze zien overal oprukkende Walen, die bewust hun taal opdringen en ivoeren – sluiks en toch ook weer opvallend.
  Probleem is natuurlijk dat er 100+ nationaliteiten zijn, en die zal dat rare, onhandige en moeilijke Nederlands meestal worst wezen. Die het niet worst weest, die studeert het gewoon. Vorige week nog een winkelier van berber-afkomst, stralend gelukkig zoals zij dara patent op lijken te hebben. die was net een vzw begonnen, gewoon omdat 70% van zijn leveranciers Vlamen waren.
  Heerlijke vent.

 4. 6

  We (België en Nederland) zouden eigenlijk Engels moeten invoeren als officiële nationale taal. Sommige middelbare scholen in Nederland geven al een deel van de lessen in het Engels.
  Frans, Duits, Vlaams en Nederlands worden gedegradeerd tot keuzevakken. Daarmee maken we het voor alle migranten ook veel makkelijker, die hoeven naast hun eigen (moeder/vader)taal alleen nog maar het verplichte Engels te leren, waar ze vervolgens ook nog eens in halve wereld mee terecht kunnen.
  ..en de taalgrens???.. nergens meer te vinden…

 5. 10

  @Cole
  Probeer jij maar uit te leggen aan de franstaligen in België dat ze engels moeten praten.
  Ze zijn de enigen die in de luchtvaart frans blijven gebruiken omdat ze het mogen.

  Wat die gemeente met 90% franstaligen in Vlaanderen betreft. Daar moet je is rondvragen hoelang die franstaligen daar al wonen. Sommigen zijn 2de generatie. Als we van berbers die in België komen wonen verwachten dat ze de landstalen leren. Kan je op z’n minst van een Belg verwachten dat hij de moeite neemt de taal van zijn regio te leren.

  @Crachat
  Brussel is geen probleem van oprukkende franstaligen. Brussel is het probleem van niet meer geholpen kunnen worden in je eigen taal wat ziekenzorg betreft. Das een structureel probleem.

 6. 11

  Brussel IS geen Nederlandstalige stad, Blammeke, tot spijt van wie het benijdt.
  Als ik in Timboektoe geholpen wil worden praat ik de lokale taal.
  Het is een vermoeiend achterhoedegevecht geworden, de reden van de wurgende Franstaligheid die vroeger valabel waren om je druk inte maken, zijn volkomen achterhaald door de tijd. De factoren die Brussel nu franstalig doen zijn, zijn niet ‘anti-vlaams’ van aard.

 7. 12

  Crachat 11.

  Afgelopen zomer was ik twee dagen in Brussel.
  Ik moet zeggen dat ik slechts 1 persoon ben tegengekomen die geen Nederlands sprak. Aangezien mijn Frans non-exsiting is moest ik het in Engels met hem de doen. De overige mensen (overigens veelal in publieke of dienstverlenende functie) stond mij met een schattig accent in het Nederlands te woord.

  1. Wat is naar jouw schatting de verhouding gesproken NL vs Frans op straat in Brussel?

  2. Overgrote merendeel is tweetalig ?

 8. 14

  @Crachàt
  Aangezien ik als inwoner van de rand geen keuze heb van waar ik door de ambulance naartoe wordt gebracht als ik een ongeval heb mag men toch verwachten dat in de ziekenzorg in Brussel op de spoeddiensten op z’n minst een tweetalig persoon aanwezig is die mij kan uitleggen wat ik voor heb.

  En wat je voorbeeld van Timboektoe betreft.
  Als die franstaligen uit Brussel in Knokke op vakantie zijn worden ze maar wat graag in het frans geholpen.
  Bijgevolg wordt ik in Brussel graag in het nederlands geholpen. Das helemaal niet zo ver gezocht toch?

  @Salonsocialist
  Frans 85%
  Nederlands 5%
  Engels 5%
  Alle andere talen 5%

  wat het merendeel tweetalig zijn betreft dat droom je enkel.

 9. 15

  @#11+14. Brussel is tot nader order wel een tweetalige stad, officieel, de iure. En dus gelden er regels wat betreft de medische hulpverlening, enz. De realiteit is : Brussel wàs een Nederlandstalige stad op Vlaams grondgebied, maar doordat Brussel de hoofdstad van België werd, is die realiteit zeer snel veranderd. En tegenover de realiteit van de 20e eeuw, met z’n taalwetgeving, is er opnieuw evolutie sinds Brussel de Europese hoofdstad werd, en ook als gevolg van de komst van de gastarbeiders en andere migratiestromen naar West-Europa.

  Of een en ander wat de iure op papier staat dan vandaag de facto nog haalbaar is, is dus een ander paar mouwen. Zeker als je kijkt naar de evolutie van de bevolking (percentage Nederlandstaligen daalt, Engels steeds meer lingua franca) of wat betreft het onderwijs van jongeren (beide landshelften kiezen steeds meer voor Engels als tweede taal). [Dat laatste is overigens niet slim : op jonge leeftijd kan men beter een moeilijke taal leren zoals Frans of Duits of Russisch of Chinees of Spaans, dan wel Nederlands of Duits of … Dat Engels lukt altijd nog.]

  Mijn ervaring is : in het centrum van 1000 Brussel (as Noordstation – Beurs + zijas parlement – Dansaertburut) valt de tweetaligheid heel goed mee, maar de andere taal kunnen verstaan of een beetje spreken is wel handig. “Chacun sa langue” vind ik persoonlijk een mooi principe, maar het is niet efficiënt want geen routine. Verkrampt reageren is nergens goed voor, maar het is inderdaad nog maar de vraag of een Vlaming die in Brussel verongelukt geen nadeel heeft wat betreft de overwegende Franstaligheid van de hulpdiensten.

  Buiten het centrum van 1000 Brussel, ga je sneller het Frans nodig hebben. Stukken Elsene en Etterbeek (VUB) zullen misschien nog meevallen, maar pakweg in Ukkel zal het niet evident zijn.

 10. 17

  @6: Of weer gewoon allemaal Frankisch gaan spreken met heel West-Europa. Kunnen we ook weer gewoon 1 land worden met Aken als hoofdstad en een keizer die Charl heet!

 11. 18

  @S’z

  Keuze tweede taal bestaat niet in Vlaanderen. Tweede taal die je leert is altijd frans.

  Verder snap ik absoluut je punt over ieder zijn taal. En dat principe pas ik dan ook toe. Ik begin in een winkel, ziekenhuis, … niet kwaad te kijken als ze mijn nederlandstalige vraag in het frans beantwoorden. Zolang het maar niet is met “quoi? je ne comprends pas”.

  Ik heb ook bitterweinig problemen met Brussel. Veel meer met de franstaligen in de rand. Als ik naar Rixensart ga wonen woon ik ook op de taalgrens. En toch zal ik frans praten bij de bakker, beenhouwer, gemeentehuis, … .

 12. 21

  daarnet trouwens reportage op radio één over staking Verbrandingsoven Nederoverheembeek.

  werknemer : Grimberge, Dulbeek, Vilvoore allemaal ni gedaan vandoeg.
  reporter : Dus er wordt daar vandaag geen vuil opgehaald?
  werknemer : Aujourd’hui weurdt er niks gedoan, tes grève.
  Tes allemaal begonne me de camioneur. Die manne stoan hier oem twie drau uur de matin en da wordt nie gecompenserd.

  zalig gewoon.