Volkskrant presenteert: de e-reader

irex_ereaderHet is de afgelopen dagen volop in de media: de e-reader rukt op! Via slimme marketingcampagnes op websites (zie de advertentie elders op deze pagina) en in de traditionele media introduceert e-readerfabrikant Sony samen met boekhandel Bol.com de apparaatjes op de Nederlandse markt. Met steun van schrijvers die de readers testen en aanbevelen, en gratis e-boeken bij de aanschaf. Groot uitpakken met een gadget in zware economische tijden is toe te juichen. Dan mag je zelfs de enorme (kuch) milieuwinst van de machientjes benadrukken.

Hoewel er al jaren e-readers te koop zijn, mag een krant best aandacht besteden aan de introductie. Maar een krant als de Volkskrant zou toch beter moeten weten dan in een periode van tien dagen maar liefst drie stukken te schrijven over de Sony e-reader. En iedere getoonde foto bij de verschillende artikelen bevat slechts de Sony Readers. Geen woord over de Kindle, Ilias, Bebook en een dozijn andere e-readers die al een tijdlang bestaan. De meeste zijn gewoon in Nederland te koop.

Welnee, we trappen gewoon af met de kop “E-reader breekt door in Nederland“. Goh. Er zijn al 1500 (Sony) exemplaren verkocht. Dat lijkt een hoop, maar met zo’n marketingcampagne mag je toch verwachten dat ze als warme broodjes over de toonbank gaan?

Een paar dagen later verscheen “e-reader heeft eigenlijk maar weinig nadelen” waarin – jawel – alleen de Sony readers werden besproken.
Vandaag stond in de bijlage van de krant het artikel “Geen boek, maar een apparaat” breed over twee pagina’s met ervaringen van gebruikers. En, natuurlijk, alleen plaatjes van de Sony Readers die in de tekst opnieuw van prijs en verkrijgbaarheid werden voorzien.

Ik verwacht dat we volgende week kunnen lezen dat Bol.com al vijfduizend exemplaren heeft verkocht. Aan de Volkskrant zal het in ieder geval niet liggen.

 1. 1

  * slaat herhaaldelijk met zijn kop tegen het bureau en verscheurt de boekhouding van Stichting Sargasso onder het mompelen van “die $%^& onafhankelijke redacteuren” *

  :-)

 2. 3

  LOL. Ik was ook al wat gealarmeerd toen ik binnen 24 uur zowel hier als op Geenstijl een in plaatselijk jargon gecamoufleerde infomercial zag passeren.

 3. 6

  De e-reader breekt pas door a] als de digitale rechtenmanipulatie (DRM)eindelijk eens wordt afgeschaft, b] u het leesapparaat gratis kunt krijgen bij een jaarabonnement op krant of tijdschrift.

 4. 9

  En dat is maar goed ook. Ik baalde er al van dat die commercials geen commentaar-mogelijkheid hadden zodat ik niet kwijt kon hoe kek die dingetjes wel niet zijn…

 5. 11

  Volgens mij is die Kindle veel beter, want dan heb je toegang tot honderdduizenden titels die op amazon staat, plus goedkope abonemmenten p de FT en economist en andere kranten. Die kan je gratis downloaden via een mobiele telefoon. Probleem alleen: ze krijgen het niet voor elkaar het ding in Europa op de markt omdat de Europese telecommarkt met al die nationale netwerken veel te versnipperd is. Jammer…

 6. 12

  Maar als jij bij Bol.com vraagt of ze je boek digitaal willen verkopen krijg je niet thuis. Neem dat maar van me aan (ik heb tenminste nog geen antwoord gehad). Het gaat om de grote industrie. Bol.com wil sowieso niets weten van kleine uitgevers.

 7. 13

  @7: Zou wel grappig zijn, maar tevens is er geen speld tussen te krijgen. Toch jammer dat ik geen verkoper van energieverslindende producten ben, anders had ik die zin zeker eens geprobeerd tijdens een verkooppraatje.

 8. 14

  Er zijn nog geeneens boeken voor. Die paar duizend waar Bol over juigt moeten er eerst maar enkele tientallen miljoenen worden.

  En stripboeken zijn er al helemaal niet op te lezen.

 9. 15

  Schrijft Dhr. Maas direct boven een “Advertorial” voor diezelfde Sony Reader. En die “Advertorial” zie ik nu ook al weken voorbijkomen hier.

  Aan Sargasso heeft het in ieder geval ook niet gelegen.

  We zouden natuurlijk onze “onafhankelijke journalisten” hier niet in verlegenheid willen brengen want die krijgen al nix, en zeker niet onze hoster, dus kotsen we dan maar op de Volkskrant.

  Typisch weer.

  Hoeveel brengt zo’n “Advertorialtje” eigenlijk op? Genoeg voor een Sony Reader voor de hele “redactie”?

 10. 16

  Tegelijk moet sargasso aan dezelfde professioneel journalistieke normen worden gehouden als de volkskrant maar is het wel “redactie” tussen aanhalingstekens.

  Typisch weer.

 11. 17

  @16: waarom moeten wij aan dezelfde normen gehouden worden?

  @15: Net genoeg voor twee uitgebreide redactiebijeenkomsten met een maaltijd erbij.
  Bovendien is het maar anderhalve week, nog tot vrijdag.
  Maar doneer gerust een paar honderd euro. Als alle trouwe lezers dat zouden doen, hadden we geen advertenties nodig.

 12. 18

  @ Steeph: Dat was (zoals ik enigzins duidelijk achtte aan de nick, zelfs met dat irritante tiepfoutje) in reactie op en gericht aan #15 die dat houden van sargasso aan dezelfde normen als [ … ] doet maar tegelijk wel denigrerend “redactie” tussen aanhalingstekens plaatst.

  Het lijkt mij zelf nogal duidelijk dat er evidente verschillen tussen een professioneel medium als de volkskrant en “liefdewerk” als Sargasso bestaan. En in dit geval is in ieder geval ook duidelijk dat dit stuk niet eerst langs een coördinerend redacteur is gegaan. Los van professioneel (beroepsmatig) of niet is het daarmee dus in ieder geval onzinnig om sargasso als een zo homogeen medium aan te spreken als #15 doet.

  Basically, dus, zegt #16 dat #15 full of it is.

 13. 19

  Ik snap iets niet: ik kan tal van boeken downloaden, o.a. via google books en op mijn labtopje prima mobiel lezen. Wat biedt dit ding extra?
  Als ik gedetailleerd en aandachtig wil lezen, en aantekeningen maken, dan gaat er echter toch niets boven zwarte inkt op wit papier.

 14. 20

  @ jb: Precies dat! Misschien gaat er (nog net) niets boven zwarte inkt op wit papier, maar die readers komen erg dicht in de buurt. Let wel he, ze hebben geen gewone LCDs ofzo, met backlights en wat al niet voor oog-irriterende meuk, maar een scherm dat minimaal bijna net zo rustig leest.

  Geheel extra heeft het momenteel al dingen als vergrotingsmogelijkheden (detail-tekeningen in technische boeken, of gewoon slechtzienden) en natuurlijk de mogelijkheid om je boekenkast in je binnenzak te stoppen (nouja, ze zijn nog wel wat klein, maar dat groeit vanzelf) en gecombineerd met (iets als) WiFi de mogelijkheid om op vrij willekeurige plekken even de krant van vandaag in te slaan en te lezen.

  En zo. Die dingen gaan heus die absurde hoeveelheden dode bomen in een kek kaftje wel vervangen uiteindelijk.

 15. 21

  @rene: :-) Vooral de uitspraak “…eerst langs de coordinerende redacteur is gegaan…”

  Dat gaat toch echt pas gebeuren als we een suikeroom (of tante) vinden die een heel fte wil sponsoren.

 16. 22

  Maar Steeph, met zoveel intellectueel en misschien zelfs al webbloggend schrijftalent in Nederland moet het voor jullie toch een koud kunstje zijn om kandidaten te vinden voor de eervolle post van onbezoldigd internetredacteur ?

  Iedere dag een uurtje redacteuren, daar zijn 16 stoelen te vergeven.

  De vraag is waarom dat deeltijdwerken ook bij Sargasso nog niet van de grond kwam (afgezien van jouw supersnipperlife). Aan de techniek kan het niet liggen. Is de workflowtheorie nog niet zover ?

 17. 25

  @mescaline: We kunnen het eigenlijk gewoon niet eens worden over hoe we willen dat iemand dat voor ons doet. Dus dan komen we alleen zelf in aanmerking. Dus dan is de financiele uitdaging alweer een stuk groter geworden.

  Hoe geef je aan een (nieuwe) redacteur mee wat de “smaak” van Sargasso is en hoe hij/zij zaken moet corrigeren. Maar vooral, hoe leg je uit welke stukken wel “urgent” zijn en welke best nog een paar uur kunnen wachten.

 18. 26

  Die laatste zijn schijnproblemen Steeph. Ik geloof er weinig van dat je daarop wordt afgerekend in de comments of in de bezoekersaantallen. Een enkele keer valt er wel eens een moppertje over een overlap van artikel met waan van de dag, maar dat leeft ook maar twee seconden.

  Maar say, echt: de mentaliteit hoort toch te zijn van aanpakken, werkvloer en duidelijkheid ?

  Verbazend. Jullie kunnen het alleen zelf ? Maar kunnen het niet overdragen ?

 19. 28

  @ 27: Goed punt. Cryptografisch versleutelde boeken met een time-limited key te downloaden bij de bieb?

  Eerste goede argument dat ik voor DRM hoor. Niet dat het niet gekraakt gaat worden (al was het maar door zon’n reader open te sleutelen en de data stream na decryptie te onderscheppen, bijvoorbeeld) waarna al die bibliotheek boeken in het effectieve public domain liggen, zonder nog enig verschil met “the real thing”…

 20. 29

  koop een reader die openinkpot firmware ondersteund, zoals bv de hanlin v3 (bebook), scifi txt files kan je zo met duizenden van internet jatten

  verder vind ik ereaders wat te duur, en ze duwen er teveel bullshit opties in.

 21. 32

  @IJsbrand. Oké, DRM is kut, zijn we het allemaal over eens. Maar als boeken downloadbare bestanden voor e-readers worden, dan worden dat vooral gràtis downloadbare bestanden. Muziekfans roepen dat ze heus nog wel betalen voor muziek die ze echt goed vinden, maar de meeste mensen plukken alle mp3tjes voor kratis van de internets. Zo zielig vind ik dat niet, want popmusici kunnen ook geld verdienen aan reclamespotjes, optredens, soundtracks etc.

  Maar hoe gaat een schrijver nog verdienen aan het schrijven?

 22. 33

  @ steeph, (sidetopic)
  Zag recent dit voorbij komen:
  https://tipit.to/

  online fooienpot. Lijkt me bij uitstek geschikt voor Sargasso.
  Kijken of iedereen met mooie toezeggingen daadwerkelijk een fooi achterlaat.

  Wie weet haal je er een half fte uit..

 23. 34

  @27 en 28: gebeurt al met muziek, bij Muziekweb:

  http://www.digileen.nl

  moet dus ook wel kunnen, in theorie, met boeken.

  maar, trouwens: kan je ook aantekeningen maken op Kindle’s e.d.? Zo niet, dan voor mij nog lang niet zo’n ding. Krabbelen en strepen in boeken (althans, non-fictie) is essentieel wat mij betreft.

 24. 35

  Maar hoe gaat een schrijver nog verdienen aan het schrijven?

  Schrijvers verdienen nu ook niet aan schrijven, op drieënhalve uitzondering na, als de Kluuns en Saskia Noorts. Maar dat is nooit anders geweest.

  Ga maar eens een roman schrijven, en reken uit wat dat per uur oplevert, zelfs als die erg goed verkocht wordt, met zeg 10.000 exemplaren. Hamburgers flippen levert aanzienlijk meer op.

 25. 36

  @ Gezellig:

  Alleen even korte opmerking: muziek en boeken zijn natuurlijk niet gelijk te schakelen. Als je een boek net uit hebt lees je ‘m, misschien, na jaren nog weer eens, maar muziek kan je zelfs direct na afloop weer opzetten als je er zin in hebt. Dat verschil geldt ook (wel in iets mindere mate) voor DVDs versus CDs, maar e-books zijn niet eens fleurige hebbedingetjes die je in een net geordend rijtje in de kast kan zetten.

  Misschien moeten ze dat laatste wel zijn. Een spelcomputer-achtige cartridge die je in fleurig doosje koopt dat je in de kast kan zetten na het boek op je reader gezet te hebben.

  Ofzo. Is niet meer echt toegespitst op het bieb-probleem. Alleen in zoverre dat het van redelijk essentieel belang is dat je voorkomt dat alles ook gratis beschikbaar wordt. terwijl er geen verschil meer zit tussen het gratis en het echte produkt.

 26. 37

  Ik ben zelf ook aan het overwegen om een ereader aan te schaffen, wel zie ik dat het niet alleen Amazone, Sony en Irex zijn die dit product aanbieden, zo zag ik namelijk op http://www.ereaderclub.nl dat er momenteel al een tiental aanbieders van ereaders op de internationale markt verkrijgbaar zijn. Ik vond het advies van Ereader Club Nederland erg verhelderend.