Volkskrant naait koningshuis oor aan

Guernsey, Saint Peter Port (Foto: Flickr/paulafunnell)

Prinses zet geld weg in belastingparadijs, kopte de Volkskrant vanochtend. Dat dit bericht niet onmiddellijk via het ANP op andere nieuwssites opdook, zegt al wat over de waarde ervan. Collega-journalisten zien namelijk meteen dat hier met een stukje tendentieuze verslaggeving de verjaardag van de vorstin gevierd wordt.

Zo moet het ongeveer gegaan zijn: een secretaresse van advocaat Nijnens heeft zich aan de bar tegenover een persrat laten ontglippen dat de baas met iets fiscaals bezig was voor prinses Christina. De journalist rook een schandaaltje en toog naar de Kamer van Koophandel, waar hij een document bemachtigde (bravo!), waaruit bleek dat een trust in belastingparadijs Guernsey beheerd werd vanuit paleis Noordeinde. Koningshuis ontduikt belastingen!

Flux een verontwaardigd stukje getikt en ter commentaar voorgelegd aan de Rijksvoorlichtingsdienst, die keihard terugsloeg door te melden dat de hele constructie is goedgekeurd door belastingdiensten in Nederland en Engeland. Fiscaal niks aan de hand dus, maar wel een fijn stukje onderzoeksjournalistiek naar de ratsmodee geholpen. Geen nood echter, want als je er een suggestieve kop boven zet, de ogenschijnlijk belastende feiten vooraan in het stukje zet en de uitleg van de RVD aan het eind, dan is er altijd wel een PvdA’er die erin trapt.

 1. 1

  Mooi weblog, GeenCommentaar, een keer in de week gebazel uit de Zaan van leuterende kruidenmiepjes, en als slagroom op het taartje nu een postje dat integriteit pretendeert bij de familie die al sinds 1815 geniet van bovenmodale uitkeringen en belastingfaciliteiten.

 2. 2

  Ik zie niet in wat die opmerkingen van doen hebben met hetgeen in het stuk geconstateerd wordt.

  Hoeven krantenartikelen over de koninklijke familie niet gebaseerd te zijn op feiten?

 3. 3

  @Christian: Tja, hoe leg je dat nu uit. Dat louter het feit dat iets juridisch in orde is, niet de enige maatstaf der dingen is.
  Zegt het begrip ‘moraal’ misschien iets? Doet het woord ‘voorbeeldfunctie’ in combinatie met het koninklijk huis eventueel een bel rinkelen?

 4. 4

  En, in navolging van #1 en #3, is er reden tot nadere vragen omdat Nederland een beleid voert om het gebruik van belastingparadijzen aan te pakken. In dat kader heeft de regering afspraken gemaakt met Guernsey om eventuele ontduiking van successierecht te voorkomen.

  Logisch dus dat even navraag wordt gedaan.

 5. 5

  die keihard terugsloeg door te melden dat de hele constructie is goedgekeurd door belastingdiensten in Nederland en Engeland.

  Daar mis ik nou het linkje bij.
  Op de radio hoorde ik alleen de opmerking dat eea niet ongeoorlofd was.
  Wat zoveel kan betekenen als: we kunnen er ook niks aan doen.

 6. 6

  Belastingontduiking wordt dus goedgekeurd door GeenCommentaar? Misschien vindt GeenCommentaar, of althans Christian, dat belasting diefstal is? Het is niet illegaal, dus is er ook geen morele afkeuring nodig?

  Prachtig ook de verklaring van de RVD:

  “De prinses heeft onder meer door haar visuele handicap behoefte aan zorgvuldig vermogensbeheer, aldus de RVD. “

  Toen ik dit hoorde heb ik echt 5 min. onder de tafel gelegen van het lachen.

 7. 8

  Ja, nee, natuurlijk. Omdat er een stukje over verscheen op GC heeft heel GC er een “goedkeuringsstempel” aan gegeven.

  Hoe denken mensen dat webloggen gaat? Dat we elke dag een redactievergadering hebben waarbij we de koers uitzetten?

 8. 10

  He, ik heb kennelijk een politiek incorrecte snaar geraakt. Mij gaat het eigenlijk vooral om de structuur van het Volkskrant stuk, niet om de vraag of het geldbeheer van de prinses nou deugt of niet: omdat de wederhoor bij het artikel niet paste in het oproepen van de schandaalsfeer is die weggemoffeld achterin.

  Maar goed, jullie hebben natuurlijk gelijk dat het schandalig is dat hier zomaar stukken verschijnen waar het koningshuis ogenschijnlijk positief vanaf komt. En voor de zekerheid: :-)

 9. 12

  Belastingontduiking? Dat mens gaat gewoon verstandig met haar geld om. Iemand die een huis koopt betaalt ook minder belasting over zijn geld (hypotheekrenteaftrek), dat noem je toch ook geen belastingontduiking? Dat noem ik slim.

  Verder wil ik off-topic nog even kwijt dat ik het een geweldige titel vind: “Volkskrant naait koningshuis oor aan.” Kan zo in de volkskrant.