COLUMN - Als de koningin aftreedt, of de paus, of wie dan ook, dan doen de journaals altijd alsof er verder niets gebeurd is. De crisis is even voorbij, het is nergens oorlog en er zijn geen zeeleeuwtjes geboren in Burger’s Zoo. Maar voor het weerbericht is altijd ruimte.
Weersvoorspellingen zijn superhandig, want hoe weet je anders of je voor de volgende ochtend je zuidwestertje of je teenslippers klaar moet leggen? Het weerbericht is bovendien enorm spannend. Ik hoop altijd dat het mooi weer wordt. Vooral de eerste mooie dag van het jaar is fijn. Martin Bril noemde het rokjesdag. Een understatement natuurlijk. Hij bedoelde dat hij botergeil werd van al die prachtige borsten die, na een winter lang binnen hangen, eindelijk weer nieuwsgierig over de randen van jurkjes en topjes de wereld inkeken.
Het KNMI houdt al een dikke eeuw bij wat voor weer het is. Dat levert een uitgebreide dataset op en dat is handig, want je kan er bepaalde patronen in ontdekken en daarom weten we of we de dijken moeten verhogen of niet.
De keerzijde van al die data is dat media – of in ieder geval NRC – er aanleiding in zien om nietszeggende nieuwsberichtjes de wereld in te sturen. Zo was 22 maart 2012 de warmste 22 maart ooit en precies zeven maanden later ging 22 oktober de boeken in. Ik weet niet welke boeken dat zijn, maar ik ga ze niet lezen.
Ik heb mijn opa nooit horen vertellen over die extreem warme 22 maart van 1936, de vorige recordhouder. Het was hem vast niet opgevallen. 22 maart in het verleden is een abstract en nietszeggend begrip. Het door NRC gemelde record slaat bovendien enkel op de temperatuur in De Bilt, een dorp waar ongeveer zeventien miljoen Nederlanders niet wonen. In Uden en Nibbixwoud haalde 22 maart 2012 misschien niet eens de top 10. De term ‘ooit’, tot slot, is misleidend. Bedoeld wordt: sinds 1901. Bij een normale verdeling worden er elk jaar ongeveer drie warmterecords gevestigd. En drie kouderecords. En drie natheidsrecords. Gemiddeld goed voor negen berichten per jaar.
Daar houdt het niet op. NRC meldde dat het voorjaar van vorig jaar een van de vijftien warmste lentes was sinds 1901. De kans dat een voorjaar in de top 15 warmste, koudste, natste of droogste lentes sinds 1901 terechtkomt is ongeveer net zo groot als de kans dat dat niet gebeurt. Zonder duiding zijn dergelijke berichten daarom even interessant als dat de buurjongen van iemand die je niet kent voor de tweede keer gezakt is voor zijn rijbewijs. Of dat Johnny Volente bij de Blokker een nieuw douchegordijn heeft gekocht met hondjes erop. Dat laatste is overigens echt zo. Daarover volgende week meer.
En nu, hop naar buiten, want het komende kwartier gaat de boeken in als een van de warmste vierhonderdvijftig kwartieren in maart sinds 26 maart 2012 ooit.
Reacties (7)
Een mooie pakkende titel die aansluit bij je vorige stuk en hetgeen hierboven had kunnen zijn: “Martin Bril sinds 10 jaar niet zo botergeil geweest op rokjesdag”.
Oh gelukkig. Ik wa even bang dat het weer over het klimaat ging.
Mooi stuk poster, lekker fris en smaakvolle humor.
Al die nietszeggende nieuwsberichtjes heeft mij er paar jaar geleden doen besluiten geen reguliere radio meer te beluisteren (slechts via internet, er is veel) en even..heeel even..naar de tv te kijken voor mijn dagelijkse jip en janneke moment op het NOS journaal en mijn gedoe alhier ernstig te beperken.
Momenteel heb ik voor 6 euri 6 weken in het weekend NRC om te proeven, slijpsteen bot en duiding niet “van alle kanten”, i’m lost.
Dat douchegordijn, had dat een Volenterecord aantal hondjes erop?
Overigens kan dat grote boek der dagweerrecords (elke maand nieuwe editie?) natuurlijk naar believen aangevuld worden met zaken als zonneschijn, sneeuwval, hagelstenen, wind, temperatuurdaling/stijging/verschil…
Het douchegordijn van de Ikea, dat is prachting. Vallende persoon ..dynamiek.
@4: acht hondjes, zeker een pr’etje. En goede suggestie. Ik hoop dat NRC het leest.
Dit doet mij denken aan het grapje onder getaltheoretici dat elk getal bijzonder is. Het bewijs is eenvoudig: stel dat niet alle getallen bijzonder zijn. Neem van die getallen de kleinste. Dat is dan het kleinste niet-bijzondere getal en dat is best bijzonder!