Volentekriebels | Het einde van het charmante wielrennen

COLUMN - Net als je even inkakt, prikken onze Vaste Gasten je elke werkdag om 15.30 uur weer wakker met hun scherpe pennetjes. Vandaag: Johnny Volente, over wielrennen, diabetes en Marco Borsato.

Al sinds de oprichting in 1994 is Euskaltel – Euskadi een van de leukste ploegen in het wielerpeloton. Het team bestaat uit attractief rijdende klimgeitjes, die tegen beter weten in met elke vluchtpoging meespringen. Vruchteloos maar kleurrijk, als een namaakkers op de appelmoes.

De renners van Euskaltel hebben een gezamenlijk kenmerk: ze zijn allemaal van Baskische afkomst, of ze hebben op z’n minst een sterke binding met de regio. Vanaf volgend seizoen is dat voorbij. Mannen met prachtige Baskische namen als Gorka Izagirre Insausti en Mikel Nieve Ituralde krijgen gezelschap van wielrenners uit onder meer Rusland, Duitsland en Slovenië. Teamicoon Amets Txurruka Ansola kreeg geen nieuw contract aangeboden en uitte felle kritiek op de beleidsverandering van zijn oude ploeg. Hij kreeg veel bijval van wielerfans over de hele wereld. Ze noemen de Baskische regel ‘charmant’, het maakt de ploeg ‘authentiek’.

Terzijde, hoe denken deze wielerliefhebbers over het vrouwenstandpunt van de SGP?

Als Euskatel niet over zijn principes heen was gestapt, dan had het zijn Pro Tour-licentie verloren. Zo’n licentie geeft recht op deelname aan de belangrijkste wielerwedstrijden. Ze worden uitgedeeld op basis van het aantal punten dat de renners van een ploeg het afgelopen seizoen bij elkaar hebben gefietst. Wanneer een renner overstapt naar een ander team, dan neemt hij zijn punten mee. Euskaltel behaalde te weinig punten, maar stelde met de nieuwe aankopen zijn licentie veilig.

De licentieregel is ronduit belachelijk. Hij gaat voorbij aan het feit dat wielrennen een teamsport is. Bradley Wiggins heeft zijn zege in de Tour de France voor een belangrijk deel te danken aan zijn knechtende ploeggenoten, die daarvoor geen punten ontvingen.

In obscure Aziatische koersen liggen de punten ondertussen voor het oprapen, terwijl veel deelnemers al moeite zouden hebben om de Hondsrug te beklimmen. De Rus Serebryakov, een van de mannen die Euskaltel aantrok, sprokkelde in Azië flink wat punten bij elkaar. Het is zeer de vraag of hij volgend seizoen op het hoogste niveau mee kan komen.

Stel je voor dat deze vreemde regel ook in het voetbal zou gelden. FC Emmen zou dan kunnen deelnemen aan de Champions League, zolang het maar genoeg Chinese spitsen zou kopen.

FC Emmen zou overigens best een Chinees spitsje kunnen gebruiken.

Serebryakov is afkomstig van het Amerikaanse Team Type 1. Die ploeg heeft aangekondigd om zijn selectiebeleid juist aan te scherpen. Volgend seizoen staan er enkel renners onder contract die aan diabetes lijden. Zij fungeren als ambassadeurs, zodat er meer geld opgehaald kan worden voor onderzoek naar hun ziekte. Men gaat er kennelijk vanuit dat onbekende suikerzieke semi-profs als Martijn Verschoor en Fabio Calabria meer donaties los kunnen krijgen dan toppers als Alberto Contador en Philippe Gilbert.

Dat is uiterst merkwaardig. Lenie ‘t Hart is toch ook geen gewonde zeehond? En Marco Borsato is toch ook geen oorlogskind?

Marco Borsato zingt dan wel weer als een gewonde zeehond. Ik hou er niet van, maar zijn fans noemen hem ‘charmant’ en ‘authentiek’.

Marco Borsato is waarschijnlijk zeer populair onder wielerliefhebbers.

 1. 1

  Hij kreeg veel bijval van wielerfans over de hele wereld. Ze noemen de Baskische regel ‘charmant’, het maakt de ploeg ‘authentiek’.

  Terzijde, hoe denken deze wielerliefhebbers over het vrouwenstandpunt van de SGP?

  Naar mijn mening tuig je hier een stropop op. Het selecteren van regionale/nationale renners voor een regionale/nationale ploeg (iets dat overigens ook buiten het Baskenland veel gebeurt), die deels gesponsord wordt door belastinggeld van die regio, is toch echt iets anders dan stellen dat vrouwen voor het aanrecht thuishoren en dus niet verkiesbaar mogen zijn. vergeet niet dat Euskaltel-Euskadi zo’n beetje de Baskische equivalent is van het nationaal elftal. Het zou toch ook ondenkbaar zijn als men Duitsers in Oranje ging opnemen?

 2. 2

  Vergeet ook niet dat Basken gewelddadige nationalisten zijn, met een uitgesproken minachting voor alles wat niet Baskisch is (en voor Spanjaarden in het bijzonder). Het zou net zo kleurrijk zijn als de ‘Ndranghetta meedeed.

 3. 3

  “FC Emmen zou dan kunnen deelnemen aan de Champions League, zolang het maar genoeg Chinese spitsen zou kopen.”

  Nee dus. Alleen als het spitsen zou kopen die bepaalde FIFA-punten hebben gesprokkeld. De (Europese) Rus Serebryakov is naar Azie gegaan om die punten te sprokkelen en zijn marktwaarde te verhogen. Een Anelka is niet naar China gegaan om daarna beter aan de slag te kunnen in Europa, denk ik…

 4. 5

  @Bismarck De vergelijking tussen Euskatel en SGP gaat uiteraard mank, vandaar die terzijde. Neemt niet weg dat ik chauvinisme in sport (en in het algemeen) nooit heb begrepen. Van mij mag Oranje best Duitse spitsen opstellen.

 5. 6

  FC Emmen zou overigens best een Chinees spitsje kunnen gebruiken.

  Er is juist vandeweek een vacature vrij gekomen bij FC Emmen. Een geïnteresseerde zindelijke Chinees zou ik zeker aanraden te solliciteren.

 6. 7

  @5: Net zo goed als er ook wel mensen te vinden zijn die er geen probleem mee hebben dat Euskaltel niet-Basken in dienst neemt. Maar ik vermoed dat de gemoederen aanzienlijk hoger zouden oplopen op het moment dat de coach van het Nederlands elftal een Duitser (zonder enige binding met Nederland) in het doel besluit te zetten.

  @4: Het succes tot dusver was ook wel redelijk frappant. Andere nationale/regionale ploegen opereren al veel langer op lager niveau (op zijn best als pro continental ploeg, zoals Topsport Vlaanderen-Mercator, Andalucía, Bretagne-Schuller en RusVelo, maar nog veel meer halen dat niet eens).