Volentekriebels | Fan van Carlo Strijk

Foto: copyright ok. Gecheckt 09-02-2022
Serie: ,

COLUMN - Een online zoektocht naar een vergeten jeugdheld.

Wie meent dat er tegenwoordig enkel rotzooi op televisie is en vroeger niet, zou eens naar dit filmpje moeten kijken. Het is een compilatie van tv-optredens van Carlo Strijk, door hemzelf achter elkaar gezet en geüpload op zijn eigen YouTube-kanaal.

Het filmpje begint met Strijks tv-debuut bij Showmasters. Dat was een soort Idols voor tv-presentatoren, waar iedereen gezellig en enthousiast deed, hoewel het niveau van de kandidaten daar geen enkele aanleiding toe gaf.

Na het jurycommentaar van Jan Rietman (‘Je ziet er een beetje uit als Carl Lewis, dus het zou me niet verbazen als je nog vreselijk hard kan lopen ook, gheghe’) zien we Carlo Strijk struikelend langs een meer rennen in AVRO Sterrenslag. Zowel hijzelf als de voice-over laten er geen twijfel over bestaan: hij is gekomen om te winnen. Verder zien we de 5 Uur Show, Call TV en Karaoke op 4 met Gerard Joling, toen die er de kracht nog voor had.

Dat ik op dit filmpje stuitte was geen toeval. Ik voelde namelijk plots een alles overheersende drang om te weten waar Carlo Strijk was gebleven. Dat gebeurt wel vaker, dat er iemand uit het verleden, zonder duidelijke aanleiding, ineens door je hoofd schiet. Het mooie van internet is dat je bijna iedereen kan vinden.

Ooit, als jongetje van zeven, was ik groot fan van Carlo Strijk. Dat was tijdens het eerste seizoen van Showmasters. Dan zat ik in mijn pyjamaatje op de grond voor de televisie. Van mijn moeder kreeg ik een taaitaaipop en een glas melk met Nesquik. Zij mocht dat niet roeren, want ik vond het lekker om de drap onderin met mijn vingers uit te lepelen.

Showmasters werd gewonnen door de saaiste kandidaat, Jan ten Hoopen. Ik maak me er nog steeds wel eens kwaad over. Helaas vind ik nooit bijval, omdat ik de enige van mijn generatie lijk te zijn die zich Showmasters herinnert.

Carlo Strijk werd derde. Er volgde een aardige carrière. Hij presenteerde onder meer het programma Hartendieven, een soort Op goed geluk waarbij kinderen van gescheiden ouders in een boksring een nieuwe partner voor hun vader of moeder uitzochten.

Na Hartendieven was ik Carlo Strijk uit het oog verloren. Dat blijkt meer aan mij te liggen dan aan hem. Volgens zijn Wiki-lemma heeft hij zich een tijdje bezig gehouden met ‘allochtoon ondernemerschap’. Daarnaast ontwikkelde hij een coachingmethode, waarover hij een boek schreef. Op zijn YouTube-kanaal praat hij erover. Inmiddels iets dikker zegt hij dingen als ‘een probleem is eigenlijk een situatie’ en ‘je moet een probleem niet willen oplossen, maar vertrouwen stellen in de oplossing’.

Tot die inzichten was hij gekomen toen hij in Wijk aan Zee revalideerde van een herseninfarct.

Carlo Strijk heeft tot twee keer toe gepoogd de politiek in te gaan. Eerst in 2006 als kandidaat-lijsttrekker van D’66, waar hij net naast het podium eindigde. Vorig jaar stond hij achter Hero Brinkman op de lijst voor DPK. Had ik dat geweten, dan had ik voor de grap op hem gestemd. De politiek neemt het volk niet bijster serieus, dus waarom zou dat andersom wel zo moeten zijn?

Presentator, ondernemer, coach, schrijver, politicus. Je zou kunnen concluderen dat Carlo Strijk niet weet wat hij wil. Zelf denk ik dat hij precies weet wat hij wil en dat dat gewoon erg veel is. Te veel, allicht, maar Carlo Strijk probeert het toch allemaal.

In die zin ben ik nog steeds een beetje fan.

Reacties (1)

#1 Inkwith Barubador

Carlo wie?

Even opgezocht op internet: nog steeds geen flauw idee wie dit is. Kan me niet herinneren hem ooit op tv te hebben gezien.