OPINIE - Libanon wordt overspoeld door vluchtelingen uit Syrië. Maar in het Westen hoor je er niks weinig over.

De regen valt zo hard, dat de riolen het niet meer aankunnen.

Ik heb hier in Libanon geen toegang tot internet, en vertel misschien iets dat u allang hebt vernomen op het Nederlandse nieuws. Ik vermoed echter van niet, want in december zijn de media vooral bezig met jaaroverzichten en wat dies meer zij. Het mediacircus draait in de laatste weken van het jaar een versnelling lager.

Langs de weg van Baalbek naar Zahlé zagen we een groot tentenkamp. Het was geen al te moeilijke gok dat het was ingericht om Syrische vluchtelingen te herbergen, en inderdaad: de mensen bleken afkomstig uit Damascus naar Libanon gekomen. Maar we vernamen ook dat het geen Syriërs waren: het waren Palestijnen, die tot enkele dagen geleden leefden in een vluchtelingenkamp in Syrië.

Zoals we het nieuws de eerste keer hoorden, zijn ze gedurende drie dagen de grens over gekomen: op de eerste en tweede dag 2000 mensen, de dag erna 2800. Waarom ze op drift waren geraakt, werd ons niet verteld.

De tweede keer hoorden we dat bij Damascus een vluchtelingenkamp was overgenomen door de Syrische oppositie en dat president Assad had gezegd dat hij niet kon instaan voor de veiligheid van wie niet binnen zes uur zou zijn vertrokken. Hij zou, zo werd ons verteld, het kamp inmiddels hebben laten bombarderen. De bewoners zijn dus naar Libanon gekomen, deels lopend. De Saoediërs hebben het tentenkamp voor hen ingericht.

Zo’n vier jaar geleden ontmoette ik zo’n Syrische Palestijn. Een wat oudere man. Hij werkte in de toeristische sfeer en begeleidde groepen naar de luchthaven, waar hij ook de uitreisvisa regelde. Het had iets triests hoe hij zich uitsloofde voor onze reispapieren, hoe ieder jaar tientallen, misschien wel honderden paspoorten door zijn vingers gingen, terwijl hij zelf geen paspoort bezat: Syrië kon de Palestijnen immers nooit burgerrechten geven, omdat dan de delicate verhouding tussen de bevolkingsgroepen verstoord zou raken (zoals inmiddels het geval is).

Is “mijn” Palestijnse Syriër onder de vluchtelingen? Van wat ik begreep over de locatie van het gebombardeerde vluchtelingenkamp, zou het best waar kunnen zijn. Het zou dan de tweede keer zijn dat hij werd verdreven: als kind had hij – ik meen Haifa -verlaten, nu Syrië. Zoals zoveel Palestijnse families bezat ook de zijne nog de sleutels van het huis en de nog door de Britten afgegeven kadasterpapieren van een stuk land. Zou hij die in de haast hebben kunnen meenemen? Zou ook hij lopend naar Libanon zijn gekomen? En hoe zou het zijn om, terwijl het water in bakken uit de hemel neer komt vallen, te schuilen in tenten van Saoedische makelij, die vermoedelijk meer dienen als bescherming tegen de zon en zandstormen dan tegen regen?

Misschien heeft u de antwoorden gelezen in de Nederlandse kranten of heeft een in Beiroet gestationeerde journalist er een reportage over gemaakt. Ik vermoed echter dat het lot van 6800 vluchtelingen hooguit een klein berichtje is op de buitenlandpagina. De International Herald Tribune die ik in mijn hotel kon bemachtigen, vermeldt niets. Dat de wereld niet is vergaan op 21 december, dát was daarentegen voorpaginanieuws.

Reacties (11)

#1 Kalief

Als je daar in Libanon geen internet hebt, hoe weet je dan dat ‘we’ hier in het westen er niks over horen? En hoe krijg je dan je artikel op Sargasso? Raadsels raadsels.

Maar ja, ‘we’ hebben er hier van gehoord. Was gewoon op het nieuws: http://www.nu.nl/buitenland/2984016/bombardement-vluchtelingenkamp-damascus.html

En die kindjes op de foto bij het artikel, is dat vanwege kerstmis? Of omdat als het bejaarden waren niemand je artikel wil lezen?

 • Volgende discussie
#2 DrBanner

Jammer dat de riolen kalief niet meer aan konden

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 NietJeZus

Begrijp me niet verkeerd, ik vind het heel erg wat er daar gebeurt. Maar ik sluit me er voor af want ik ben toch machteloos om er iets aan te doen.

Het is me allang duidelijk dat beide partijen verkeerd bezig zijn, samen met hun supporters: Rusland, Europa, de VS.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Eva Schram

@1 De intro en plaatje komen van mijn hand. Probeer maar eens een rechtenvrij plaatje te vinden van vluchtelingen, dat is best lastig. En ik heb het blog overgenomen van Jona’s persoonlijke blog.

Het nu-bericht had ik niet gezien, maar ik pas de intro zo aan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Joost

Ah ja, de beide partijen zitten verkeerd-escape. Geen partij kiezen is blijkbaar heel nu. Ook al ligt het er nogal bovenop. Israël, Syrië, Global warming.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Kacebee

Als ik het goed begrijp hield Syrië er tot voor kort terreinen op na waar ze burgers van een ander land binnen hielden omdat Syrië het voor de eigen bevolkingssamenstelling storend vond om ze te naturaliseren? En dat al meer dan 40 jaar lang?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Kalief

@6 Je begrijpt het niet goed. Het zijn mensen uit een buurland. Die moeten dus uiteindelijk terug.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Kacebee

@7: De mensen die ooit uit dat ‘buurland’ kwamen, zijn er (bijna) niet meer. Hun kinderen en kleinkinderen zijn er nog wel, maar die hoeven (en kunnen) niet ‘terug’. Zou het niet humaner zijn geweest als Syrië die mensen had genaturaliseerd, zodat ze burgerrechten hadden gekregen in het land waarin ze nota bene zijn geboren en getogen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Co Stuifbergen

Kacebee,

Ik denk dat de houding van de Syrische regering tegenover vluchtelingen inderdaag verre van humaan was, en is.
Uit het nieuws over Syrië blijkt dat deze regering ook verre van humaan naar haar eigen bevolking is.

Het lijkt erop dat regeringen die buitenlanders slecht behandelen, ook hun eigen bevolking slecht behandelen.
(overigens was dit bij de geheime dienst van Syrië al langer duidelijk).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 vander F

@9:
Nee, hij bedoeld dat Palestijnen al meer dat 50 jaar worden ge(mis)bruikt door allerlei regimes in het Midden Oosten die van alles met ze voor hebben behalve iets goeds.
Dat men in Nederland al begint te krijsen dat 7 jaar wachten voordat je als allochtoon mag stemmen op een gemeenteraad al schandalig is.
Dat ‘de media’ alleen geïnteresseerd zijn/gebruikt worden als Israel (negatief) in een verhaal rond Palestijnen betrokken wordt.
Dat het blijkbaar ‘prima’ is dat ze statenloos en rechteloos wegrotten in een Syrische woestijn, who cares.
En alsof het in Jordanie, libanon en Egypte beter is.
Waarom mag een immigrant/allochtoon daar niet stemmen, inburgeren, naturaliseren, ook niet na drie generaties?
Waarom zegt niemand daar wat van?
Waarom doen die landen dat?
Desinteresse?
Of juist een heel gericht interesse?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 pedro

@10: wij sturen asielzoekers uit oorlogsgebieden ook terug naar het land van herkomst, als onze regering vindt, dat de situatie er weer veilig genoeg is. We spreken dan van ‘Categoriale bescherming’. Ook bij ons is het verlenen van een verblijfsvergunning in die gevallen meestal niet aan de orde.

Pleit je er ook voor om alle Somalische, Irakese, Bosnische, Afghaanse, enz, vluchtelingen bij ons een permanente verblijfsvergunning te verlenen, na een bepaald aantal jaren?

 • Vorige discussie