Verwondering over de veranderingen

Bewegende tekening oude stoomtreinVerjaardag in de familie begin 2007. Buurman (78 jaar) tegen opa (70 jaar): “Nu die vent het nieuwe routermodem voor mijn adsl geïnstalleerd heeft, kan mijn vrouw tenminste beneden met haar laptop ook via de draadloos internetten. Hoeven we daar geen ruzie meer over te maken“. Antwoord opa: “Ja, ik heb xxxx [Red: oma dus] net ook een laptop cadeau gedaan met hetzelfde idee. Alleen moet ik nog even een nieuw kabelmodem aanvragen.

Je registreert de conversatie wel en doet zelfs even mee omdat je nieuwsgierig bent welk abonnement ze hebben maar laat het verder voor wat het is. Tot je ’s nachts thuis nog even zit te mijmeren over de dag en met een stevige dreun realiseert dat bovenstaande conversatie eigenlijk wel heel representatief is voor de enorme veranderingen die er de laatste tien jaar hebben plaatsgevonden.
Zeventigplussers die het heel normaal vinden om twee computers thuis te hebben, verbonden met een adsl- of kabelmodem aan het internet alwaar ze met het grootste gemak de komende overwintervakantie online boeken, videoskypen met hun achterneef in Australië, de buienradar raadplegen om te zien of ze nog even op de volkstuin kunnen werken, websites met fotoalbums van hun kleinkinderen bij houden voor de rest van de familie en al hun bank- en effectenzaken doen. Terwijl de generatie voor hen nog moeite had met de introductie van de afstandsbediening.
Het is pas krap 14 jaar geleden dat privé internetgebruik in Nederland werd geïntroduceerd, ongeveer gelijk met de echte opkomst van de thuiscomputer. En nu al is het zo’n normaal en integraal onderdeel van het dagelijkse leven van menigeen. Verwondering over de snelheid van verandering is even mijn deel.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over al die mensen die het de normaalste zaak van de wereld vinden dat ze met een gadget van nog geen driehonderd gram overal in de wereld tot op een paar meter nauwkeurig kunnen zien waar ze zijn. Of over die mensen die nu al gaan klagen als ze 200 kilometer het Amazonewoud in geen ontvangst meer hebben voor hun gsm.

 1. 1

  Voor hen.

  Van dit soort observaties ga je je oud, heel oud voelen. En aangezien je zou oud bent als je je voelt, bekort dat je leven behoorlijk. Aan te raden aan alle lezers is dit stuk over te slaan, en aan de redactie er tenminste een “het lezen van dit stuk kan leiden tot een langzame pijnlijke dood” disclaimer boven te zetten.

 2. 2

  @Siquo: Waar “Voor hen”?

  Overigens heb ik juist niet het gevoel dat ik oud word vanwege deze observatie. Integendeel. Het gevoel dat het wel degelijk mogelijk is om nog lang in het leven mee te gaan met de snelle veranderingen die de maatschappij doormaken (als die zeventigers het kunnen, kan ik het ook). Dat idee had ik minder toen ik een generatie terug naar de opa’s en oma’s keek. Daar leek het leven na 60 op te houden.

 3. 3

  Mijn dochter van drie bestuurt Google Earth met het grootste gemak. Ze noemt het “De Wereld” en wil van ieder continent weten wie er woont. “Kijk pap het strand… kijk pap een eiland”. Klikt vervolgens een fotootje aan op Hawaii “daar wil ik naartoe pap”. Ik kan me nog goed herinneren dat in mijn tijd de discussie of de aarde rond was nog in volle gang was.

 4. 5

  Die houding ontstaat wel vaker zodra men doorkrijgt dat je weleens handig met computer zou kunnen zijn. Vandaar dat ik mij heb voorgenomen om maar te doen alsof ik er niets mee kan…

 5. 8

  @4: Mijn vader beschouwt mij als systeembeheerder en ik hem als financieel adviseur. Gevolg: Hij raakt in paniek als er iets mis is met zijn computer en ik raak in paniek als er weer eens een belastingaanslag binnenkomt.

  Het versterkt elkaar ook. Ik ben een financibeet.

 6. 9

  Ik bof niet: ik word gezien als systeembeheerder en financieel expert.

  Ps: en nu even geen vragen over het spaarloon versus leversloop s.v.p.

 7. 11

  “Hun” is nog steeds een bezittellijk voornaamwoord, ondanks dat 90 % van de Nederlandse ondertitelaars én het journaal daar inmiddels anders over schijnen te denken.

  Wellicht iets voor Steeph om uit te zoeken wanneer dit alles begonnen is en hoevaak men de mist in gaat in één gemiddelde uitgave van een (bijvoorbeeld) “kwaliteitskrant”?

 8. 14

  Sorry,..daar heb je het al,..onder verkeerd item geplaatst.

  Prachtig geschreven en: hoe toepasselijk. Want ik kan u uit eigen ervaring mededelen dat ik mij sinds het overlijden van mijn man, Iwan van Beerenbroeck (ik heb mijn (achter)naam ooit wettelijk gewijzigd, vandaar), in een soort van ”self- stoomcursus” aan het bekwamen ben op het web. Om een lang verhaal kort te maken: noodgedwongen ons restaurant verkocht, vrije tijd te over. U moet wel weten dat ik weliswaar een adellijke achtergrond heb maar altijd gewoon ben gebleven. Dankzij Iwan, Goddank. Hij zou het me anders nooit vergeven. Maar er gaat nu een wereld voor mij open! Het is echter als 57- jarige alleenstaande best wel moeilijk je weg te vinden op het web. Zeker op een forum zoals de deze. Allerlei tekentjes zoals @ en # die ik (nog) niet begrijp. En dan die namen!: Mescaline, biepbiep, Oplawaai, mutsiemuts en Larie om er maar een paar te noemen. Begrijp dáár echt helemaal niets van. Is dat nou nodig allemaal? Ik weet nog niet goed of ik deze personen wel kan vertrouwen ja of nee. Ze lijken op het eerste gezicht ontsnapt uit een inrichting.

  Maar goed, voorlopig blijf ik e.e.a. volgen hier. Maar U zult t.z.t. zéker nog van mij horen als ik e.e.a. onder de knie heb. Ik kan overigens elke hulp uwerzijds gebruiken.

  Hoogachtend,

  Willemijn van Beerenbroeck

 9. 15

  Geachte dra Willemijn,

  Welk een prettig moment om U alhier in geschrifte weder te ontmoeten. Hoe tragisch, Iwan, ja, een karaktervolle persoonlijkheid, en gij nu, zich hervindend in die mallemolen die maatschappij heet….

  Dat aangaande, iemand uit de Sargasso-inrichting is meestentijds te vertrouwen. Een persoon uit de Panzerfaust-richting moet echter met grote argwaan worden bezien. En de rest, ach, naar bevind van zaken zeg ik altijd maar.

  In haast,

  TaV

  uw dw

  m.

 10. 16

  Dankuwel heer Mescaline. Voor de mooie woorden. Begrijp alleen de door U gebruikte afkortingen weer niet. Tja, een leerproces nietwaar dat www. Overigens zie ik nu dat ik u rucksichtslos onder de andere schijnbaar gestoorden die alhier waren schaarde. Duizendmaal excuses. Was niet de bedoeling. U hoort niet in dat rijtje. Alleen ”de keuze” van uw naam bevreemdde mij,..vandaar.

 11. 17

  Eh bien. Votre mots courts étranges: dra, tav et dw, c’est pour la distribuement des drôlements n’est-ce pas ? Et bien, si vous pouveriez me donner une fantaisie gracieuse… ;-)

 12. 18

  (Heh, hier dan ook nog maar even)

  Beste Willemijn (#9),
  @ (‘at’ in het engels, dus ‘aan’ in het nederlands) staat hier op Sargasso meestal voor wie het berichtje bedoelt is, met het hekje (#) word dan het nr. van de post in het onderwerp aangeduid in plaats van, of samen met, de naam van de auteur.
  Rare namen worden op internet al sinds jaar en dag gebezigd, zie ze maar als bijnaam. Of een persoon te vertrouwen is merk je meestal wel aan hun schrijfstijl en argumentatie.

  Groet,

  eMphase (ookwel Maarten geheten)

 13. 21

  Opa (95 jaar): ”ik heb een nieuwe laptop gekocht, de PC was toch te traag voor mij en kan nu tenminste overal in huis werken, ben daarvoor nu een draadloos netwerk aan het bouwen”

 14. 22

  In aanvulling op #4: Inderdaad, leuk draadloos netwerkje bouwen opa, maar wie moet er weer op komen draven als het mis gaat? Juist! Ik ontmoedig dan ook mijn hele familie om ueberhaupt met computers te beginnen.

 15. 24

  Oma (123): “Ik moet nu echt eens dat UTP netwerk dat mijn man zaliger 5 jaar geleden heeft aangelegd vervangen. Dat is zoooo 2005. Ik hoor er niet meer bij, in de bejaardensoos. Wifi moet het zijn. En heb je trouwens die nieuwe casemod gezien met dat neonlicht? Eg vet!”

  Blaat :-)

 16. 27

  Web 2.0 : véél blabla over gelezen de laatste tijd. De toekomst is aan de domotica. Inbraakbeveiliging en recorders die je met je gsm bedient, ism Airport Express en andere draadloze modems, enz. enz.