Verschil moet er zijn!

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Balkenende - leider des Natie (Foto: jacco de boer/Flickr)Het nieuwe kabinet is inmiddels al weer een tijdje bezig. Natuurlijk kan dit kabinet volgens de oppositie geen enkel goed doen, terwijl de regeringspartijen zelf de hemel al in zicht hebben. Ik heb in mijn persoonlijke leefomgeving eigenlijk niets gemerkt in verschil tussen dit kabinet en de voorgaande twee. Behalve mij opwinden voor mijn TV-setje kan ik niet echt iets noemen dat ik direct gemerkt hebt.

Daarom de volgende vraag; wat heb je in je persoonlijke levenssfeer ondervonden van het nieuwe kabinet? Word je inmiddels gedwongen om de Koran te citeren? Heb je praktijkvoorbeelden waarin je betutteld wordt? Woon je ineens in een prachtwijk? Ben je samen gaan werken en leven? Heeft de allochtoon via de generaal pardonregeling je leven ontwricht? Heeft Donner je weer aan een baan geholpen door je voorganger te ontslaan? Kortom, welke veranderingen heeft dit nieuwe kabinet allemaal voor jou persoonlijk tot stand gebracht?

Let wel, het gaat hier om nieuwe maatregelen die op invloed hebben op de persoonlijke levenssfeer.

Reacties (21)

#1 Eurocraat

Ik meen dat ik komend jaar weer meer ziektekosten ga betalen. Dat vind ik overigens niet per definitie erg, als ik het idee heb dat het volgens een solidariteitssyteem naar minder-gezonden doorgesluist wordt.Ik heb echter vooral het idee dat ik betaal voor de bureaucratie en reclamecampagnes van verzekeraars.

 • Volgende discussie
#2 Abhorsen

De ziektekosten waren ook het eerste wat mij te binnen schoot toen ik hier zelf over nadacht. Maar ik kon hem voor mijzelf niet meenemen omdat deze verandering door het vorige kabinet was ingezet. Het afschaffen van het ziekenfonds heb ik zeker gevoeld. Maar ja, dat was Hogevoorst /vorige kabinet. Dit kabinet lijkt meer simpelweg voort te etteren op die ingeslagen weg.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Joost

De no-claim is afgeschaft, die ons door het vorige kabinet is opgelegd, en we krijgen er NIETS voor terug. Betekent toch weer een 10% verhoging van de premie die niet als verhoging wordt gepresenteerd!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Lenin Strawskim

Ik merk dat het onderwijs achteruit holt, vooral in de Nederlandse taal. Er staat bijvoorbeeld op dit weblog “… voor jouw persoonlijk tot stand gebracht”.

Edit: Over het hoofd gezien door de eindredactie… Fix! Het is overigens officieel “deze weblog”. :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Bismarck

Plasterk als minister van onderwijs heeft wel voor een kleine groep mensen die direct met mijn werk te maken heeft een belangrijke positieve beslissing genomen. Daar werd ik toch wel wat gelukkiger van en enkele tientallen studenten zijn toch van een jarendurende twijfel verlost.

Van de andere kant heeft dit kabinet wel weer een anti-privacywet erdoor gejast waar ik niet gelukkig om kan worden!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Bismarck

@4: Ik denk dat je daarvoor toch ook de schuld bij eerdere kabinetten moet leggen. Tenzij dit weblog bijgehouden wordt door scholieren natuurlijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 fem

Ze zijn ook nog geen jaar bezig joh. De meeste veranderingen die je merkt zijn veranderingen die gaan komen niet die er nu al zijn. Alles wat we nu merken is wat het vorige kabinet heeft verzonnen en nu eindelijk eens ingaat.

Het enige wat ik nu al merk in mijn persoonlijk leefsfeer is die eindeloze mediageilheid van de politiek. Maar dat is zijn vooral de oppositiepartijen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Abhorsen

@4, Ik denk zelfs dat de overheid mijn Dyslectici niet zal kunnen oplossen. Zou wel mooi zijn trouwens, wil ik wel wat extra belasting voor willen betalen :D

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Mark

De gemiddelde krant doet het ook niet slecht qua zpelvauten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Jay

“Ik ben dyslectisch.”
“U bent wát?”
“…dyslectisch.”
“Sorry, ik versta het niet, wát bent U?”
“IK BEN DYSLECTISCH! D – Y – S – L – E – C – T – I – S – C – H! DYSLECTISCH!”

(vrij naar Finkers)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Obscura

Persoonlijke levenssfeer: mijn partner hoeft als 50 plusser niet meer herkeurd te worden voor de WAO, wat veel onzekerheid scheelt. Bovendien is zijn 100 procents WAO ook extra verhoogd.
De huren zijn niet losgelaten, waardoor extreme stijgingen zijn uitgebleven.

Dankzij een der regeringspartijen wordt het steeds meer bonton in bepaalde kringen van de bevolking om homo’s weer te beschouwen als vies, zondig en verkeerd. Deze houding slaat van deze christenen ook over op andere geloven (concreet: moslims), want zij zien het gelijk van de imam bevestigd. Bovendien zien beide groepen dat er tegen dit soort uitlatingen niets wordt ondernomen. We zetten in snel tempo heel veel stappen achteruit in de acceptatie van homo’s en de regering ZWIJGT.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Peter

Alles wat ik er van merk is ingezet onder de vorige edities Balkenende.
Met als gevolg dat de thuiszorghulp van mijn vader is ontslagen, mijn ziektekostenpremie behoorlijk hoog is geworden, op mijn werk cliënten buiten de boot vallen omdat ze niet aan AWBZ-criteria voldoen, bezuinigingen moeten worden toegepast omdat diezelfde AWBZ aan het eigen succes ten onder begint te gaan, dankzij de WMO (en ondanks centrale loketten) mensen meer van kastje naar muur moeten pendelen en wij dat in een rimram van extra administratie moeten bijhouden.
Van de huidige Balkenende-versie merk ik dat menigeen denkt dat “het gesprek” de gaatjes zal vullen die er zijn ontstaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 ajmh

Ik zit nog steeds in de ‘voordeel van de twijfel’ fase. Maar ik vrees het ergste voor mijn eigen oordeel straks.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Teun

Een concreet voorbeeld? Dat ik iedere keer als ik op de racefiets stap mn rijbewijs mee moet nemen. Maar dat is Balkenende It/mIII aan te rekenen.

De laatste tijd voel ik me vooral in mn privacy aangetast. En heb ik het gevoel dat ik gelovigen serieus moet nemen:
– overal lopen allerhande debielen met een V op hun borst rond die me allerlei vragen stellen omdat ze er zijn om ons “veilig” te houden.
– Ik krijg het gevoel dat ik niet meer mag lachen om mensen die letterlijk in het scheppingsverhaal geloven; atheisme/darwinisme is immers ook maar een opvatting.
– Ik ga me zo langzamerhand schuldig voelen dat ik mn vriendin niet constant probeer te bezwangeren, maar dat we gewoon lekker met voorbehoudsmiddel vrijen. En als ik dan ooit kinderen krijg, dan worden ze constant gemonitord door een organisatie waar iemand aan het hoofd staat die het liefst heeft dat die kinderen niet van een norm afwijken en die in de politiek is gegaan omdat hij eenzijdig de belangen van de staat Isreal wil behartigen en daarmee indirect een van de meest langst slepende conflicten op aarde in stand houdt.

Zoiets?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Mark

@Obscura: waarom denk je dat dit “overslaat” van CU naar moslims? Volgens mij was een lage acceptatie van homo’s in beide kringen al jaren gemeengoed. Ik zou meer concreet denken aan het (schijnbaar?) toegenomen aantal geweldsplegingen tegen homo’s die de sfeer verziekt. Voor zover ik weet komen die in ieder geval niet voor rekening van streng gelovige christenen. Misschien ook niet van streng gelovige moslims maar alleen van jong straattuig? Ik weet niet hoeveel er bekend is over de achtergrond van daders.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Albert Schwein

Niks persoonlijk in concreto gemerkt, veel kwesties spelen zich toch vooral op het celebrale niveau af.
Hoewel… de asielzoeker in mijn kennissenkring die hier al bijna tien jaar woont en onder de generaal pardon-regeling valt wacht nog steeds op de verlossende papieren.
De traagheid en inefficiëntie van de immigratiemachinerie is tandenkarsend wreed.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Chinaman

Nogal wiedes,

Het nieuwe kabinet heeft net z’n eerst begroting af. Volgend jaar wordt bijna alles spontaan 1% duurder (BTW) en nog wat vervelende maatregelen.

Balkenende heeft het goed begrepen. Als je net gekozen bent flink uitknijpen zodat je later misschien een sigaar uit eigen doos kan terug geven.

Concreet, dit jaar betalen we ongeveer 49% van ons inkomen aan de staat, volgend jaar 51+%. Lijkt een klein verschil, maar waar gaat dit kabinet heen? 55% 60%?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Obscura

@TT
Nee, ik heb geen wetenschappelijk onerzoek gedaan. Maar ik kan wel logisch nadenken.
Als een vertegenwoordiger van een partij die een vicepremier heeft geleverd ongestraft uitspraken mag doen in de sfeer van ‘een geestelijke dood’ en ‘weren uit functies n de partij’, zonder dat die vice-premier daar klip en klaar écht afstand van neemt (of pas een week later, in zwakke bewoordingen), dan spreekt het voor zich dat negatieve gedachtes bij andere groepen -die inderdaad al gemeengoed waren- worden gesterkt, in plaats van afgezwakt.
Ik verwacht van een regering dat zij op zulke zeer ernstige, niet te onderschatten uitspraken adequaat reageert, om stappen terug in de tijd te voorkomen.
Dit is niet gebeurd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Roy

@Obscura: ik vind de redenatie dat “deze houding” van homofobe christenen overslaat op moslims wat krom. Volgens mij was er in islamitische kring al veel langer sprake van het afwijzen en lastig vallen van homo’s dan de motie van Yvette Lont.

Overigens, Yvette Lont heeft wat mij betreft de vrijheid om haar mening kenbaar te maken. Als je vindt dat het over de grens gaat, moet je aangifte doen. Rouvoet heeft zelf overigens duidelijk gemaakt dat er binnen zijn partij geen sprake zal zijn van discriminatie van homo’s, sterker, hij heeft bij het begin van zijn minsterschap duidelijk gemaakt discriminatie van homo’s te bestrijden. Is dat een signaal voor discriminatie?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Obscura

@Roy
Lont is een publiek figuur, een politicus, iemand die staat voor een partij. Een partij die in de regering zit (dus geen obscuur partijtje als de SGP). Wat zij zegt en wat haar partij vervolgens doet, weegt zwaar. Zwaarder dan wanneer een individu iets zegt. Daarom denk ik dat van haar woorden heel veel negatieve kracht uitgaat. En ik denk dat mensen die toch al een negatieve houding hebben ten opzichte van homo’s zich nu gesterkt voelen door een regeringspartij. En dat raakt mij in mijn persoonlijke levenssfeer, daar ben ik bezorgd over (topic).
Rouvoet spreekt mooie woorden, maar wat zijn ze waard als hij bijna een week zwijgt en de boel op zijn beloop laat wanneer een partijgenoot een discriminerend voorstel doet, en uiteindelijk in milde bewoordingen spreekt over Lont (en homo’s). Daar koop ik geen cent voor. Onder tussen is het gevoel van afkeer opnieuw versterkt en gevoed, niet alleen binnen de persoonlijke kring van mevrouw Lont maar in veel grotere delen van Nederland.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Hugo

– je moet steeds meer aan de regering geven en je krijgt er minder voor terug (BTW en premies omhoog, verder bezuinigen ze op alles wat niet met het onderdrukken van het volk te maken heeft)
– privacy weg (dataretentie!)
– overlast van politie (identificatieplicht, opsporingsprioriteit ligt bij kleine overtredingen ipv criminaliteit)
– alcohol, tabak en wiet veel duurder, padddo’s helemaal verboden
– christenen en moslims worden steeds opdringeriger met het aan anderen opleggen van hun normen en waarden
– constante gezeur in de media over het zogenaamde terrorisme (en dat komt wel degelijk door regeringsbeleid, ze voeren zelfs oorlog om een niet bestaande dreiging)
– geen kans om de europese grondwet/verdrag nog een keer bij te sturen

 • Vorige discussie