Verkrachting Iraakse vrouw symbool voor toestand Irak

“Blair is not leaving Basra because the British mission has been accomplished. He is leaving because he has concluded that it cannot be, and that if he tries any further it will completely sink the Labor Party, perhaps for decades to come”. (Juan Cole)

sabrine.jpgJuan Cole somt kort de puinhoop op in het gebied waar de Britse soldaten nu nog zitten. Sjiitische milities vechten om de ‘oliesmokkel-rechten’, terwijl het Britse consulaat is verhuisd naar het vliegveld: de enige plek die de Britten nog enigzins onder controle hebben. Als straks ook de Amerikanen het land verlaten is Irak allang een uitgestrekt moeras van sektarisch geweld. De sjiieten lijken het land met grof geweld naar hun hand te zetten en zelfs de Iraakse premier die er voor alle Irakezen zou moeten zijn handelt volgens etnische lijnen. Het schokkende verhaal van de verkrachting van de soennitsche Sabrine Al-Janabi deze week is hiervoor exemplarisch.

De soennitische Sabrine werd in haar huis overvallen door Iraakse veiligheidstroepen, ze beschuldigden haar te koken voor opstandelingen. Op het politiebureau werd ze onderworpen aan een groepsverkrachting. Afgelopen maandag vertelde ze op Al-Jazeera haar verhaal: The second one came and raped me. The third one also raped me. [Pause- sobbing] I begged them and cried, and one of them covered my mouth (Baghdad Burning). De sjiitische premier van Irak: Al-Maliki beloofde een onderzoek in te stellen, maar binnen enkele uren trok hij dit weer in, hij ontsloeg de soennitische leider die had opgeroepen Sabrine in Europa een medische behandeling te geven en noemde de verkrachte vrouw een leugenaar. Ondanks een verklaring van een verpleegster dat Sabrine wel degelijk was verkracht laat Al-Maliki de agenten nu onderscheiden. In essence, the Shiite prime minister is shielding Shiite police commandos from being charged with a crime against a Sunni Arab woman. (Juan Cole)

Logisch dat vertrek van het Britse leger, want met dit soort vuiligheid wil je als beschaafde Brit niks te maken hebben.

 1. 5

  Wanneer gaat onze prins eens eindelijk eens uitgezonden worden om voor vaderland en koning te vechten, of wordt dan zijn sjieke generaal’s pak vuil, of heeft ie alleen een pronk uniform in de kast? Misschien moeten we Karremans naar Irak sturen?

 2. 7

  In plaats van een leger van militairen te sturen doen ze er beter aan een leger psychiaters te sturen want het lijkt mij dat er helemaal niemand meer (geestelijk) onbeschadigd is. Sommigen lijken mij geestelijk total loss.

 3. 14

  Het is helemaal geen sektarisch geweld. Een sekte heeft één sterke leider. Het is religeuis of etnisch geweld maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om zoveel mogelijk macht en olie voor verschillende groepen.

 4. 15

  @Bootvis. Precies, het gaat inderdaad om zoveel mogelijk olie en macht voor de Amerikanen. De rest kan ze geen flikker schelen. Op de een of andere manier moet ik steeds aan die bumpersticker die kort voor de oorlog zo populair was in de States: ‘Kick his ass, get the gas.’

 5. 18

  Volgens mij is het gewoon racisme. Of religieus fascisme. Give it a name. Maar om de een of andere reden is racisme iets dat door velen in de media alleen maar aan de blanke man wordt toegedicht.

 6. 19

  @su: Je hebt gelijk. De Engelsen pakken dat beter aan die hebben sect en cult.

  OT: Wat is er mis met die Al-Maliki. Zelfs Michiel Smit heeft een beter politiek instinct. Echt indruk op zijn achterban zal hij met die decoraties niet maken en hij jaagt de rest van de wereld in het harnas.