Verkiezingen 18 november: Venlo

Op 18 november vinden er in een zestal gemeentes al gemeenteraadsverkiezingen plaats, in verband met herindelingen. GC kijkt vooruit naar de interessantste van deze verkiezingen. Vandaag: Venlo.

De verkiezingen in de gemeente Venlo (die plaatsvinden omdat Venlo is gefuseerd met Arcen en Velden) zijn om twee redenen interessant: in de eerste plaats omdat Wilders’ PVV in zijn eigen stad niet meedoet, omdat er niet voldoende geschikte kandidaten konden worden gevonden. Dat betekent dat Venlo, waar bij de Europese verkiezingen nog 31,4% van de kiezers op de PVV stemde, als eerste antwoord mag geven op de vraag die vaak gesteld zal worden in de aanloop van 3 maart: “Waar gaan de kiezers van Wilders heen als ze niet op de PVV kunnen stemmen?”
Venlo is de ideale proeftuin, juist omdat er zoveel Wildersstemmers zijn. Als ze massaal thuisblijven is dat zichtbaar in de opkomstcijfers. Gaan ze naar reguliere rechtse partijen als CDA en VVD (nu al vrij groot in Venlo) dan merken we dat ook snel. Gaan ze naar de SP, die voor het eerst sinds 1998 meedoet, dan moet die partij een behoorlijke grote overwinning behalen. En er is nog behoorlijke kans dat PVV’ers dan maar naar de plaatselijke partijen stappen. Die zijn gezamenlijk ook redelijk groot in Venlo, maar halen hun stemmen tot nu toe vooral uit het buitengebied van de stad.

Het andere interessante aspect van de verkiezingen in Venlo is dat dit de eerste gemeente is waar de Nederlandse Moslim Partij een gooi naar een zetel doet. In het hol van de leeuw, zeg maar. Hun succes, of het gebrek daaraan, zal misschien enigszins laten zien of Nederlandse moslims zitten te wachten op een eigen partij en of deze ten koste gaat van traditionele partijen als PvdA en CDA. Overigens hoeft voorlopig niemand zich zorgen te maken over een op handen zijnde sharia in Venlo: de lijst van de NMP telt slechts vier kandidaten. Het was kennelijk niet alleen voor Wilders moeilijk om genoeg geschikte kandidaten te vinden. Zou er iets mis zijn met het drinkwater in Venlo?

 1. 1

  De vraag waar zouden de kiezers dan heen gaan:

  – uit berichten hoorde ik dat er mensen zijn die hun stembiljetten in Den Haag willen deponeren

  – meer voor de hand liggend: locale partijen die het gedachtengoed van Wilders willen uitdragen op franchise-basis. Een jaar geleden was dat nog wel in het nieuws, laaste tijd hoor ik daar vrij weinig van.

 2. 2

  @Eurocraat: Je begint deze serie leuk. Eerst iets over de roje hel, nu het hol van de leeuw.

  Wat me op het idee brengt dat meer fundamentalistsch ingestelde groeperingen een eigen gemeente toegewezen zouden moeten krijgen.
  Goed voor het lokale toerisme. Tenslotte trekken bible belt gemeenten ook heel wat dagjesmensen.

  On topic: Venlo als proeftuin, om te zien waar PVV-aanhang naar uitwijkt als er geen Wilders is?
  De gemeentelijke verkiezingen lijken mij er een te complex laboratorium voor. Met name door de aanwezigheid van lokale partijen, die te veel one issue clubs zijn, of te weinig van elkaar verschillen.
  Als die Nederlandse Moslim Partij in Venlo twee zetels weet te bemachtingen, wordt het natuurlijk wel weer interesant uit te vogelen wat dara toch aan de hand is.

 3. 3

  @2: natuurlijk kun je nooit 1 op 1 de uitslag naar landelijk vertalen. Maar met zoveel PVV-stemmers kun je relatief gemakkelijk een tendens herkennen, zelfs met de “verstoring” van plaatselijke partijen.

 4. 5

  ”?Er zijn wel mensen die Wilders in Venlo willen vertegenwoordigen?, aldus initiatiefnemer Paul Lamberts woensdag, ?maar dat zijn geen mensen met wie je als partij naar buiten wilt treden. Het is doodzonde, maar we doen niet mee.?”

  Goh, is dat niet algemeen het probleem van de PVV?

 5. 6

  Het lijkt me dat de echte PVV-stemmers thuis zullen blijven. Of een echte rechtse VVD-populist, die je op lokaal niveau nog wel eens ziet.

 6. 7

  Wellicht, dat Europese Partij Nederland – afgekort EPN – een inhoudelijk beter alternatief dan PVV is om de ideeen van Paul Lamberts te ondersteunen.

  Want het politieke klimaat in Nederland gaat ingrijpend veranderen. Echter niet in links, noch rechts, maar van incestueus naar democratisch kiezen van de leden van de Eerste- en Tweede Kamer der Staten Generaal.

  Dankzij de niet rechtse noch linkse EPN, die op 1 juli dit jaar is opgericht en daardoor in staat is om de z.g. kredietcrisis – feitelijk de crisis van het verloren vertrouwen van de burger in de huidige politiek – in tegenstelling tot de huidige gevestigde politieke orde, welke immers tot die gewantrouwde politiek behoren, daadkrachtig effectief aan te pakken.

  Voor meer informatie over dit persbericht wendt U zich tot het landelijk bureau van EPN in 2503 AA Den Haag, postbus 32342, of rechtstreeks via haar voorzitter onder momenteel het telefoonnummer 31650491208 of per email via [email protected].

 7. 10

  Ah, gelukkig hebben we de google cache nog. Met deze hilarische disclaimer op de website:

  “Wanneer U zoals Johan Groenen de reeds onder http://www.remcojaasma.eu weergegeven maatregelen (die de zogenaamde kredietcrisis zeker oplossen) als spam beschouwt, lost die crisis nimmer op. Laat U bij bezoek aan die internetpagina niet beïnvloeden door het feit, dat deze nog provisorisch is: http://www.remcojaasma.eu kan immers pas aan de hand van de van U (via [email protected]) ontvangen suggesties nader tot stand komen.”

 8. 12

  En zelfs het verkiezingsprogramma van de Europese Partij Nederland, die de burgers van Nederland (en Europa)werkelijk nodig hebben, ondersteunen! Betuig steun, prominenten zijn U voor gegaan en voor de jaarlijkse contributieheffing hoeft U het niet te laten.

 9. 14

  Wat ik al voorspelde: de VVD of een VVD-kandidaat gaat zich rechtser profileren als alternatief voor het gebrek aan stemmen op Wilders. En het werkt, althans volgens de eerste tellingen na 50% van de stemmen.