Verdonk wipt Wilders in de peilingen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Verdonk (Foto: Flickr/FlickrSoldMeOut)Rita’s vlaggeschip gaat met de wind in de zeilen op volle kracht vooruit. Zowel bij peildier Maurice de Hond als bij de politieke thermometer van Interview NSS gaat zij zonder twijfel recht-door-zee. Dit lijkt de politieke doodsteek te zijn voor Geert Wilders, die na een mediageniek zegetocht nu gierend tot stilstand is gekomen in de politieke barometers. Tot zover de toenadering tussen beide politici

Daar waar de VVD een soort van ‘PVV light‘ nastreeft in zurigheid richting buitenlanders, mikt Verdonk meer op het Hollandse hosanna-gevoel. Of is er meer aan de hand?

Blokjes kaas
Het lijkt Verdonk gelukt om weg te blijven bij het ‘one issue’-syndroom waar Wilders onder te lijden heeft. Zodra je een geblondeerd kapsel op televisie voorbij ziet komen, ligt een visioen van bosjes vrouwen met boerka’s, fulminerende imams en een oerwoud aan schotelantennes op je netvlies. Bij Rita Verdonk moet je naast aan een goed gevoel bij een Hollands vlaggetje op een blokje kaas, toch op z’n minst ook aan files denken. Desnoods vreet Rita ze op.

De man van de straat ziet in Verdonk waarschijnlijk zijn evenknie: geen gedoe en pas je een beetje aan aan mij, doe maar normaal dan doe je al gek genoeg. Het lukt haar om zich als een redelijk alternatief van de extremere Geert Wilders te presenteren. Dat is toch behoorlijk knap voor een vrouw die zich als Minister voor Vreemdelingenzaken vooral van haar hardvochtige kant liet zien.

Rita Fortuin
Wat Rita Verdonk precies wil bereiken en op welke manier blijft vooralsnog onduidelijk, maar het lijkt de Nederlanders die haar politiek steunen weinig te deren. Het zou me niets verbazen als ze zich na jarenlang getouwtrek om de nagedachtenis van Pim Fortuyn op weet te werken als de verre achternicht die er met de erfenis vandoor gaat.

Rita for president?

Reacties (1)

#1 Martijn

De politieke stabiliteit gaat er in ieder geval niet op vooruit. Met de huidige stand zijn alle coalities of van het wringende soort (CDA/PvdA/ToN bv) of er zijn 4 of meer partijen nodig (bv CDA/VVD/ToN/CU).