Verdonk weg ermee

Weliswaar kan Netwerk door even naar Congo te vliegen zo diverse vertrouwelijke documenten van de IND en de Marechaussee te voorschijn toveren, en weliswaar zal vermoedelijk ook vandaag Verdonk de 2e kamer “bezweren” dat dit natuurlijk allemaal “onbewezen” en gek en raar is, en, laten we wel wezen, de kamer moet natuurlijk niet zeuren over een paar leugentjes, immers dit betreft ons “strenge maar rechtvaardige asielbeleid” waar de gemiddelde Nederlander zo blij mee is, toch zou het den gemiddelden Nederlander moeten verontrusten dat de innige samenwerking tussen de Nederlandse en Congolese autoriteiten niet leidt tot het door den samenleving zo gewenschte resultaat; het op effectieve wijze uitzetten der bruinen.

Natuurlijk, ook de Congolese asielzoekers zijn niet van peperkoek en van een beetje martelen of een beetje celstraf gaat zelden iemand direct dood, en laten we wel wezen; gezien de zorgvuldig door de Nederlandse autoriteiten gelekte vertrouwelijke gegevens over de uitgewezenen is het logisch dat de Congolese veiligheidsdiensten wat vraagtekens zetten bij den Vaderlandslievendheid van deze uitgewezenen.

VerdonkHet vervelende alleen is dan weer voor de aanhangers van Verdonk dat mevrouw wederom niet doet wat ze belooft. Je kunt namelijk op twee manieren van je uitgeprocedeerden afkomen; je kunt ze “met onbekende bestemming” laten vertrekken, hetgeen de standaard procedure is, of je kunt ze onder begeleiding van wat kundige beambten naar het land van bestemming vliegen; dat dit met enig mishandelen gepaard gaat spreekt natuurlijk vanzelf; we zijn immers “streng maar rechtvaardig”. Dat de Congolezen het helemaal niet leuk vinden dat Nederland mensen stuurt die geestelijk en lichamelijk al gebroken zijn en waar dus geen eer aan te behalen valt, verklaart dat Congo sinds 28 oktober 2004 mensen die uit Nederland worden aangevoerd linea recta met hetzelfde vliegtuig weer terugstuurt. Als reden voert men aan dat Nederland de Congolezen “zo slecht behandelt bij uitzetting.”

Weliswaar is gewetenloosheid een pre om aan het huidige kabinet te kunnen deelnemen, toch is dat niet voldoende. Kijk, de mishandelingen namens het “strenge maar rechtvaardige beleid” en het gebrek aan zinnige resultaten van Verdonk zijn natuurlijk niet fraai, maar haar leugens tegen de 2e kamer zouden haar wellicht een keer fataal kunnen worden. Hopelijk vandaag en anders uiterlijk morgen.

 1. 1

  Ach, dit zal ook wel weer een kwestie zijn van excuses maken en beterschap beloven. Dit kabinet heeft zich voorgenomen om gewoon te blijven zitten, wat het ook kost.

  Vroegah was het verkeerd voorlichten van de kamer een politieke doodzonde. Onder paars werd daar al een beetje aan geknibbeld, maar sinds Balkenende is het tot een kunst verheven. Wat moet een minister in godsnaam doen om weggestuurd te worden?

 2. 2

  Grobbo je bent een lopende zak stront! Verdonk moet dood aan kanker en AIDS en jij en je familie van lelijke zuigelingen ook! Dat ik denk dat Jan Marijnissen een mislukte stalin is heeft er godverdomme niks mee te maken!

  (Zo goed? Op een stukje van DP moet je toch ook reageren als een DP?)

 3. 3

  Het is mijn observatie dat mevrouw Rita Verdonk tegenwoordig nauwelijks meer de moeite neemt om haar kennelijk rabiate racisme te onderdrukken. Het schuim staat haar bij wijze van spreken op de mond als er donkere mensen ter sprake komen. Dat is geen ideologie meer, dat is een geestesziekte. Is er een arts die haar 100% arbeidsongeschikt wil verklaren?

 4. 5

  Rita is ook niet van peperkoek, dus zes maanden sabbatical in oranje tenue op Gitmo, inclusief matje en bijbel, zal haar goed doen. Van een beetje martelen zijn tot nu toe onder Amerikaans commando slechts 100 gevangenen overleden.

 5. 6

  Gongolese kunnen we toch gewoon naar belgie laten vertrekken. Die hebben er daar zo een zooitje van gemaakt, onder Leopold de tweede.

 6. 12

  Maar wel met Gaïre, toch? Dat heet tegenwoordig toch Gemocratische Gepubliek Gongo?
  Niet te verwarren met Gongo, wat westelijk naast Gongo licht. De gemocratische variant dus.

 7. 16

  Als je in mijn bovenstaande link iets naar boven scrollt dan zie je Europa, met NL en BE keurig omgedraaid. Zo zijn we allemaal leuk belgen, en is Crachat opeens een kaaskop :-)

 8. 17

  Nu ben ik enigszins in verwarring wat de rol van de Belgische politieke classe van die tijd in wat men nu Congo noemt. De foto van Lumunba, geboeid en vlak voor zijn executie is in mijn brein gebrand, die hartverscheurende uitdrukking van hem! Als ik dit bijvoorbeeld vluchtigjes doorlees valt de naam Belgie toch met regelmaat, of zit ik ernaast?

  http://human-nature.com/nibbs/04/dewitte.html

 9. 18

  Nog wat nadenkend waarom die foto zo’n indruk op mij maakte herinner ik mij dat ik zelf als jong opgroeiend mens, mij schuldig voelde dat dat gebeurde en ik ergens aanvoelde dat ik er ook mee te maken had.

 10. 19

  Gètfer Mr Spuyt16 ;-)

  Oei, Larie, steeds de eerste lettertjes lezen hé…

  Ondertussen wil ik opmerken dat ik ooit eens een ‘actie’ zag op een Nederlandese trein. Het was een ijskoude, zeer efficiënte, systematische raid, waarbij alle blauwhemden de donkerhuiden in Roosendaal eruit gooiden. Vervolgens een identiteitscontrole van de lange rij wachtenden. Dat was 7 jaar geleden.

 11. 26

  DP,
  Ik ga nu niet Verdonk verdedigen.
  Maar wat ik nu zo jammer vindt is dat je erg gemakkelijk aan je kopij bent gekomen. Even naar Netwerk kijken en commentaar leveren. En een commentaar dat helemaal niet zo orgineel is.
  Jammer voor deze site, maar dit voegt niets van waarde toe. Enkel achterklap en goedkoop geouwehoer.

 12. 27

  @fritzie: Welke bronnen had jij graag gezien? En waarom zou een commentaar altijd origineel moeten zijn? Dan kan Sargasso wel de deuren sluiten. Ook hier komen herkauwonderwerpen aan bod.

 13. 29

  krijgen we dit weer, beschadigingsactie van Netwerk en de “weldoeners” ter linker zijde en de “nazi’s” ter rechter zijde rollen weer over elkaar heen in de hoop een politiek slaatje uit de vluchtelingen te slaan.. wat zit de wereld toch eenvoudig in elkaar..

 14. 32

  @DP: Als je nou ook bij je artikeltje had vermeld dat Verdonk alleen maar de uitvoerder is van een eerder vastgelegd asielbeleid, dat door Job Cohen (lees: de PvdA) is ontworpen…
  Los van mijn eigen mening over dit beleid: het is toch vreemd en niet recht door zee van de PvdA om steeds zo’n krakeel te maken over iets wat ze zelf in gang heeft gezet? Maar goed, de PvdA is tenslotte niet voor niets een voortzetting van de SDAP, maar dan onder een andere naam…
  http://www.pvdarotterdam.nl/fotoboek.php/view_photo/159

 15. 34

  Ach misschien dat ze het nu wel uit hun hoofd laten om asiel aan te vragen in Nederland. “LET OP! Asiel aanvragen in dit land kan leiden tot botbreuken, kneuzingen, depressies en verminderd zelfvertrouwen.”

 16. 35

  Wat er ook met Verdonck gebeurt : Ik hoop niet dat ze ook TBS krijgt. Wie weet wat ze dan tijdens het weekend verlof uit gaat vreten…. Ieggg!!!

  Misschien is er een andere mogelijkheid voor pathologische leugenaars? Suggesties???

 17. 36

  @TheRule; de kritiek van de PvdA gaat op dit moment niet over het beleid maar over het feit dat de praktijk afwijkt van het afgesproken beleid. Het beleid is dat er geen vertrouwelijke informatie over Congolese asielzoekers wordt gegeven aan de Congolese autoriteiten, zoals Verdonk de 2e kamer diverse malen heeft “bezworen”. De praktijk is dat dat kennelijk wel gebeurt.

 18. 39

  Off topic
  Sargasso Redactie, ik volg de posts via RSS feed en niet via de Sargasso home. Ik kom dan rechtstreeks bij de post en de comments. Daar staat niet de naam van de poster bij. Als ik er niet overheen kijk tenminste. Misschien een kleine aanpassing?

 19. 42

  VVD-woordvoerder Visser meent dat de asielzoekers de *interne* IND-documenten misschien wel in hun binnenzak hebben meegesmokkeld naar Congo. Bizarre complottheorietjes zijn blijkbaar ook al toegestaan om een minister op het pluche te houden…

 20. 45

  Zijn collega Visser van de VVD is er nog niet van overtuigd dat Verdonk blaam treft. ‘Het is nog niet aangetoond dat de documenten van de Nederlandse autoriteiten komen. Als een asielzoeker die in zijn binnenzak meeneemt naar Congo, is het natuurlijk een heel ander verhaal.’

  http://www.volkskrant.nl/denhaag/1119334115591.html

  Ja die Congolese asielzoekers zijn gek; eerst wordt je in elkaar geslagen en geboeid in een vliegtuig terug naar Congo gebracht, daarna krijg je van een nederlands uniform een Nederlandstalig documentje met IND logo erop, en dat laat je natuurlijk aan je ondervragers van de veiligheidsdienst zien. De veiligheidsdienst die volgens Verdonk “alleen maar een immigratiedienst” is. Je bent namelijk naar NL gekomen om je geluk te zoeken, niet omdat je iets tegen de “diensten” van je Congolese overheid hebt.

 21. 49

  Niet persoonlijk bedioeld DP, integendeel. maar het onderwerp is boeiend en te gecompliceerd om hier met one-liners te komen. Ik ben toch meer iemand van emotie proberen te combineren met de realiteit van van macro-politiek. Macro in de zin van mondiaal en emotie met de individuele mens. Het is een ingewikkelde toestand en zie wel in dat er iets moet gebeuren maar meer inde lijn van een veelsporenbeleid. Eerst moet economische zelfbescherming moeten worden opgeheven om alles wat eerlijker te verdelen de “rest” komt vanzelf. Suiker bijvoorbeeld om even in te haken op nu.

  Toen ik klein was hadden we bruine suiker uit Cuba in de winkels. Goede suiker, uit suikerriet. Zal niet uitweiden over wetenschappelijke onderbouwing maar rietsuiker is goed voor een mens en bietsuiker niet. Eindelijk komt er gerechtigheid en valt die vreemde zelf bechermende subsidie van bietsuiker weg, waanzin was het in mijn ogen.

  Ach DP, tis laat en niemand leest dit, in Zwitserland NIET in de eu, is alle suiker uit Cuba vrijwel alle fruit en chocolade Max Havelaar, van die dingen. Alles hangt met alles samen. Vandaar mijn schroom hier iets zinnigs te zeggen over een vrouw die in mijn ogen haar van een PvdA’r gekregen opdracht niet slecht vervuld. Het vervelende is dat als ik dat uitspreek als het ware mijn verdediging tegen kritieken in de zin van Nazi!!! en onderbuik zich al moet gaan scherpen.

  Ik gun ieder zijn dee, zeker als ik leef ten koste van anderen en ben bereid daar “weelde” voor op te geven maar als politici die een zekere verantwoordelijkheid hebben een foute pas maken, niemand ziet alles zoals Calligula dacht van zichzelf,zal ik ze daar op attend maken maar dat niet betrekken in het zeer lastige werk wat ze opgedragen hebben.

 22. 51

  Zo eenvoudig is het niet. Minsters komen en gaan, de enorme gebouwen van ministeries zijn bezet met blijvers. De agenda van dez ambtenaren wijkt af van hun baas en er zal veelal geprobeerd worden, bij afwijkende gedachten, de minister te laten struikelen voor lijfbehoud van de blijvers. Tuig is het..

 23. 53

  Larie: je kunt het over keuzes in het beleid oneens zijn, maar vinden dat het beleid wel netjes wordt uitgevoerd. Wanneer iemand keer op keer ernstige “vergissingen” maakt, maar wel heel toevallig allemaal in haar voordeel, is het te makkelijk om te roepen dat het wel aan haar ambtenaren zal liggen. Verdonk roept precies dat waarmee ze haar zin denkt te krijgen en roept weer “sorry” als blijkt dat het niet klopte. Maar ze heeft dan wel inmiddels haar zin gekregen. Een keer kan, twee keer wordt verdacht, Verdonk heeft er inmiddels al een stuk of zeven van die fouten opzitten. Wanneer wordt iemand op z’n fouten afgerekend?

  Vooral wanneer ze doet alsof alles fantastisch loopt, terwijl de IND wel honderden euro’s int voor verblijfsvergunningen, maar er niet in slaagt die tijdig te verstrekken, waardoor de aanvragers geen werk of uitkering meer hebben, niet meer verzekerd zijn, op straat komen te staan.

  Als er iets fout gaat sluit ze bewust haar ogen en blijft ze met de vingers in de oren roepen dat het allemaal fantastich gaat. Dat is geen besturen, dat is geen beleid. Voor iemand die graag rechten aan verplichtingen koppelt, komt ze verrassend weinig verplichtingen na…

 24. 54

  Als haar ambtenaren iets anders doen als wat de afspraak is, als dat de oorzaak van al dat gestuntel is, als het kortom aan iedereen in haar team ligt behalve aan haarzelf, dan moet ze ook opdonderen.

 25. 55

  het fortuyn-volk dat zo een afkeer had van achterkamertjes, regenten en bestuurders die aan het pluche hechten, hoor je op dit moment niet. Gek.

 26. 56

  Straattaal is niets voor mij DP en waar we het hier over hebben is niet zo eenvoudig als jij het stelt. Ooit wel eens rondgelopen op een ministerie en ik bedoel niet in de kamer bij een of andere fractie, heb jij een idee hoeveel informatie daar rondgaat en hoeveel filters daar tussen zitten? Kanjers zoals wijlen Ien Dales..Geef mij alles op één A4’tje..en dan nog alles in de hand hebben zijn zeldzaam.

  Ik verdedig niet wat er gebeurt, ik ken de data niet, maar het valt mij op dat sinds dit kabinet er zit de groep die niet op dit kabinet hebben gestemd, de minderheid dus zo gaat dat met een democratisch systeem, zich wel erg grof uitlaat. Alsof het verlies van die verkiezing nog steeds niet verkropt kan worden…ze gaan valluh!!, nee alweer niet..shit. Kijk naar hoe je je uitdrukt op deze plek in het algemeen.

  Buiten al dit, ik zeg dat met enige distantie, is dit wel een kabinet met opgestroopte mouwen. De kabinetten die hierop volgen zullen blij zijn dat er toch enkele zeer hete kolen uit het vuur zijn gehaald, probleem opgelost en de kiezer komt weer terug (bij af).

 27. 57

  @ALO: Ligt toch voor de hand toch, het fortuyn-volk zoals je het noemt hecht aan zijn/haar eigen pluche, dat was het paradoxale in al die opwinding.

 28. 58

  Er worden mensen in elkaar geslagen en geboeid afgeleverd bij de veiligheidsdienst van hun totalitaire staatje, voorzien van documentatie waarin staat dat ze politiek asiel hadden aangevraagd in NL.

  Verdonk ontkent dat dit gebeurt. Ik zeg dat ze dus moet opdonderen, maar nee dat mag ik niet zeggen, ik moet zeggen “dit is wel een kabinet dat zijn mouwen opstroopt”.

  Dan weten we nu gelijk ook de reden waarom je de Fortuynisten e.d. niet hoort over dit geval. Die vinden het wel prima zo.

 29. 61

  Ik ga een eind met je mee Larie. Ik zoyu het zelfs nog wel wat willen aanscherpen.

  Zo vraag ik me wel eens af of al die tegenstrevers van Verdonk echt zo betrokken zijn.

  Afgezien van de groep mensen die gewoon ordinair machtsgeil is heb je natuurlijk nog al die mensen die belanghebbend zijn bij een “rechtvaardiger” beleid of een ander kabinet.

  Ik geloof dan ook niet in hun moreel verantwoorde altruisme. Mijn ervaring en misschien wat conservatiefe gedachtenkader is dat 99 % van de mensen handelt uit eigenbelang ( materieel of immaterieel).

  Zoals Ik DP een beetje ken zat hij ( na de grondwet) even zonder inspiratie en de grote roerganger is ziek. Dan maar weer een stukje uit de oude doos moet hij gedacht hebben.

  Maar goed, zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten zult u wel zeggen.

 30. 64

  Heb de hele discussie hier met genoegen gelezen. Het zal niet verbazen dat ik grotendeels op de lijn Larie/Sikbock zit. Rita Verdonk is voor de oppositie in Nederland, en vooral die van de linkerzijde, verworden tot een personificatie van alles wat ze slecht aan dit kabinet vinden. Dus Rita Verdonk hoeft maar haar mond open te trekken of iedereen valt er overheen (figuurlijk bedoeld ;-)). Een beetje zoals de oude feministengrap: Hoe weet je dat een man liegt? Dan bewegen zijn lippen!.

  ‘Vergeten’ wordt waar het beleid vandaan komt. Aangezien ik niet geloof dat de oppositie aan collectieve amnesia (niet te verwarren met amnesty) lijdt, ga ik er vanuit dat op zijn minst een stukje eigenbelang meespeelt. Net zoals gisteren weer, toen de SP (toch ook niet de groenste partij van Nederland) vertwijfeld uitriep dat D66 haar eigen standpunten verloochend door Borssele langer open te laten.

 31. 65

  @JdB; als je nagaat hoe moeilijk het is voor sommige mensen om zich te herinneren waar ze ook al weer op reageren dan heb je misschien een punt met je collectieve amnesia. Dan was jouw reaktie self-illustrating.

 32. 66

  Ach wat heerlijk. Een off-topic reactie van DP met als boodschap dat een ander off-topic reageert. Onterecht natuurlijk, want mijn post ging hoofdzakelijk over Verdonk. Maar het lokt wel uit tot deze reactie die inderdaad off-topic is.

  Conclusie: hoe meer DP over off-topic loopt te zeuren. Hoe meer er ook daadwerkelijk off-topic gereageerd wordt.

 33. 67

  Larie e.a.: als Verdonk keer op keer vol overtuiging iets mag beweren wat ze achteraf niet kan waarmaken – waarbij ze wel steevast overtuigd staat te zijn in haar eigen voordeel – en je mag dan haar integriteit al niet in twijfel trekken, wanneer mag dat dan wèl? Moet ze gesnapt worden terwijl ze de documenten zelf op het vliegveld in Congo overhandigt aan de geheime dienst ter plaatse?

 34. 70

  Sickbock: ongetwijfeld, want ik vertrouw het mens voor geen meter, maar dan nog blijft de vraag gerechtvaardigd. Hoe vaak mag iemand op cruciale momenten – namelijk in Kamerdebatten – een “vergissing” in haar voordeel maken zonder er op afgerekend te worden. En wat moet ze doen voor je haar integriteit wèl in twijfel mag trekken?

 35. 71

  @Eric: Ik vind je stellingname wel interessant, een vraag.

  Vind je het gerechtvaardigd,geen link met bovenstaande toestand, dat als een asielzoeker hier onomstotelijk blijkt een ware crimineel te zijn dat bij verplichte terugkomst de autoriteiten worden ingelicht?

 36. 72

  Larie: dat is bezijden het punt. De Kamer vroeg Verdonk of er gegevens aan de autoriteiten werden verstrekt, Verdonk zei keer op keer nee en dat blijkt nu niet juist. Zo’n situatie is bovendien al de nodige keren eerder voorgekomen.

  Of wou je met je vraag zeggen dat Verdonk de Kamer best mag voorliegen als ze tegen de wil van de Kamer in iets toch wil doen?

 37. 73

  @Eric: Nu geen omtrekkende beweging mijn waarde, graag een antwoord. Zo ver bezijden is het niet. Ik vraag je dit omdat ik wel sterk het vermoeden heb, uit Ervaring mind you, dat het nogal eens voorkomt dat tijdens de vreselijk lange procedure naar boven komt dat een asielzoeker niet helemaal in orde is. Ik druk mij mild uit. In de praktijk blijkt dat mede-asielzoekers, veelal de slachtoffers, dat allang weten wat ook de zo nu en dan voorkomende gewelddadige explosies in acz’s verklaart.

  Dus moet deze info worden doorgegeven of niet?

 38. 75

  @Eric wist je ook dat de vertolkers van IND in AZC vaak helemaal niet zo objectief vertalen, en vaak aan de kant van IND zitten? Heb zelf bij vluchtelingen werk gezeten, en heb dit ervaren. Weet je ook hoe moeilijk het is om hierheen te komen als vluchteling, velen hebben wel iets “verkeerd” gedaan om te kunnen vluchten