Verdonk: ‘Partijprogramma niet nodig’

Hup Rita (Foto: Flickr/Karen Eliot)

Voorlopig komt er geen programma voor de partij beweging van Verdonk. Aan het eind van dit jaar komt er een manifest, waarin ze meer visie geeft over haar onderwerpen. Pas net voor de verkiezingen zal ze met een programma komen.

Dit was slechts één van de opmerkelijke dingen die Verdonk gisterenavond zei tijdens haar eerste bijeenkomst. Want hoe gaat ze nu capabele mensen werven voor haar partij? Welk weldenkend mens wil voor een partij beweging zitting nemen in de Kamer, gemeenteraad, enz. enz. waarvan je niet weet wat de standpunten zijn? Geen, denk ik, behalve mensen die voor het eigen gewin gaan.

En waar gaat Verdonk voor, naar eigen zeggen? Verdonk gaat voor onderwijs, zorg, veiligheid, files, immigratie en integratie. Zo’n beetje alles dus waar ‘het volk’ zich in interesseert, op belastingen na. Maar daar heeft ze straks als het moet vast ook nog wel een mening over, zo vlak voor de verkiezingen. Iets met ‘de belastingen moeten omlaag’.

Andere dingen die ze zei gisterenavond, of moet ik zeggen drogredeneerde, waren dat Den Haag alleen maar discussieert over onzinnige dingen, zoals in wat voor kom goudvissen mogen zwemmen (bedankt, Thieme), suffe regels invoert (‘en straks moeten oma’s en opa’s een cursus volgen om op hun kleinkinderen te passen of moeten vrouwen langer borstvoeding gaan geven’), en de bevolking wantrouwt (‘Den Haag ziet u als een soort crimineel, ziet u als dom, ziet u als een melkkoetje’).

Als klap op de vuurpijl roept ze ‘goede mensen’ op geld te storten en zich aan te melden.

Vier keer een drogreden, mag ik een teiltje? Mocht Verdonk, zonder programma en met deze goedkope retoriek, veel stemmers halen dan mag ik concluderen dat haar stemmers inderdaad dom zijn, en dat ‘Den Haag’ ze terecht zo ziet. En ze zijn nog gevaarlijk ook, want ze zijn zo voor het karretje te spannen van de eerste de beste politicus die de goede toon weet aan te slaan.

De melkkoetjes van Verdonk, bij wijze van spreke…

 1. 1

  Ik denk dat ze meningen en gedachten van het volk verzamelt op een website. Dan de grootste gemene deler neemt, daar iets van maakt dat op een programma lijkt en daar dan weer mensen bij zoekt. ’t Is ook een manier. Veel partijen gebruiken daar het congres voor.

 2. 2

  Het is het grotere beeld van het gebrek aan vertrouwen in de politiek dat me zorgen baart. Verdonk die zich buiten de politiek plaatst, Wilders die roept “zoek het allemaal maar uit” en zelf Lange Frans (zucht…), die een programma heeft waarbij mensen worden opgeroepen “kamervragen” te stellen met als uitgangspunt dat ze niet gehoord worden in Den Haag. Het schept een beeld van zij daar in Den Haag en wij hier, arme stumpers die niets in de melk te brokkelen hebben.

  Natuurlijk, er mankeert van alles aan de democratie, maar niemand komt met een goed alternatief (ja, een wiki…), en als mensen de kans hebben ergens over te stemmen, komen ze niet opdagen. En maar klagen over “de hoge heren in den haag” en “van mijn belastingcenten”. Maar participeren, ho maar.

  En zo wordt de voedingsbodem voor populisme al maar groter. Tegenstemmen, Nee-stemmen, niet-stemmen. Breek me de bek niet open.

 3. 3

  Het is dan ook weer niet geheel onterecht, dat wantrouwen jegens Den Haag. Andersom komt het signaal namelijk net zo hard terug. De ‘volksvertegenwoordigers’ ( denk even na op die term ) nemen aan de lopende band maatregelen aan die een groot wantrouwen uitstralen jegens de eigen bevolking.

  Vertrouwen is leuk, maar controle en tucht is beter zo lijkt het motto vandaag de dag.

  Ik ben overigens wel van mening dat mensen lokaal en in de eigen buurt veel actiever een goede leefomgeving kunnen maken.

 4. 11

  @1: Heeft ze daar twee jaar voor nodig? Ja, uiteraard, want “het volk” waait met de wind mee. Een week voor de verkiezingen kan je zo mooi je program nog even aanpassen aan de laatste ruft die door het volk is gelaten.

 5. 12

  @Baszzje:

  “volksvertegenwoordigers”. Tja. Ik zie een volksvertegenwoordiger als iemand die zijn standpunten samenstelt, die bundelt.

  Dat doen heel veel potentiële volksvertegenwoordigers (of partijen). En “het volk” kiest welk pakketje zijn of haar mandaat krijgt om vier jaar het land te besturen, dan wel in de Kamer te zitten.

  In mijn optiek betekent het NIET dat een volksvertegenwoordiger met alle populaire winden moet meewaaien. Sterker nog, dit is wat mij betreft ongewenst.

 6. 13

  @Spuyt Ik bedoelde ook niet met alle winden meedraaien. Een politicus zonder goed onderbouwde visie is geen politicus imo.

  Ik doelde meer op de rol Kamer / Kabinet. Veel Kamerleden dienen rucksichlos voorstellen in die goed zijn voor de lobby die ze vertegenwoordigen ( bouw, vliegtuig, landbouw etc ) maar wellicht erg nadelig zijn voor het volk dat ze vertegenwoordigen. Vandaar dat het hele woord tegenwoordig wat leegjes aan doet.

  En dat pakketje kiezen om te regeren. Tja. Het zou fijn zijn als politici zich eens wat meer gingen bezig houden met wat te bereiken dan met de vraag hoe ze allerlei onbelangrijke zaken zo goed mogelijk kunnen spinnen. De ellebogers van het CDA zijn daar kampioen in.