Verboden geld te verdienen met je hobby?

De politiek mag dan op reces zijn, de democratie werkt door. Wie op vakantie graag een hengeltje uitgooit, moet ook eens gaan vissen op internetconsultatie.nl (pdf). In het kader van de kabinetsambitie de regeldruk te verminderen, zijn er een aantal wijzigingen op komst voor de binnenvisserij, waarover je natuurlijk mag meepraten. Je hebt een maand de tijd (tot 15 augustus) om je vakantie hier aan op te offeren.

Voor hobbyvissers verandert er een kleinigheid: “Als nieuw artikel 3 wordt een algemeen verhandelingsverbod voor de sportvisserij geïntroduceerd. (…) Met het verbod wordt de verkoop van vis gevangen op de binnenwateren beperkt tot (…) geregistreerde beroepsvissers en tot vissers met een IJsselmeervergunning. Verkoop door andere partijen is derhalve niet toegestaan”.

Stoten hobbyhengelaars soms het brood uit de mond van beroepsvissers? De voorgestelde wetswijziging is bedoeld om de regels voor binnenvisserij gelijk te trekken met de regels voor zeevisserij. Op zee mogen amateurs ook vissen, Kijk maar eens naar de uitvarende boten in Scheveningen, waar je als liefhebber of in het kader van een bedrijfsuitje de zee op mag om je hengel uit te gooien. De vangst mag je echter niet verkopen.
Tot nu toe was die regel er niet voor de binnenvisserij, dus alles wat je uit het IJsselmeer haalde, mocht je wel verpatsen. Niet dat je zoveel binnenhaalt, dat je ook maar enige bedreiging voor de beroepsvissers kan betekenen. Die vissen immers met heel andere middelen.

Deze extra regeldruk wordt dan weer wel gecompenseerd, door het vervallen van de vergunning voor nachtvissen met een hengel buiten de periode van 1 juni tot en met 1 augustus.
Na 2012 zullen sportvissers de vangst dus alleen nog voor eigen gebruik mogen binnenhalen. Wat volgt? De groente uit je volkstuintje mag je niet op de markt gooien? Horecabazen krijgen alleen een muziekvergunning als er professionele bands optreden? Op Koninginnedag mogen alleen gecertificeerde handelaars hun huisraad op de stoep te koop aanbieden? Marktplaza wordt gesloten?
Wie met eigen bijverdiensten een weg uit de crisis wil vinden, stuit op een kabinet die alleen de echte ondernemers beschermt.

  1. 1

    Voor zeevisserij geldt dat het etiket ‘hobbyvisser’ een makkelijke manier zou zijn om in EU-verband vastgelegde vangstbeperkingen te omzeilen. Logisch dus dat die weg in elk geval op papier wordt geblokkeerd.

  2. 2

    “Horecabazen krijgen alleen een muziekvergunning als er professionele bands optreden? Op Koninginnedag mogen alleen gecertificeerde handelaars hun huisraad op de stoep te koop aanbieden?”

    Combineer die twee en het bestaat al!