Verbied het betreurexcuus!

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

willieAls ik van tevoren had geweten hoeveel pijn en schade ze zouden veroorzaken, vooral voor de Kerk, maar ook voor de overlevenden en nabestaanden van de slachtoffers van onrecht ten tijde van het Derde Rijk, zou ik ze niet hebben gemaakt

De omstreden Britse bisschop Richard Williamson betreurde begin dit jaar de gevolgen van zijn holocaustontkenning. Zijn excuses-die-geen-excuses-zijn worden door de paus nog overdacht, maar de Duitse rechter had geen medelijden en veroordeelde Williamson vandaag tot een boete van twaalfduizend euro’s (0,2 eurocent per slachtoffer van de gaskamers).

Dat de ontkenning van de holocaust strafbaar is, hoeft niet zo van mij. Een gek is een gek, en mannen in jurken beweren vaker dingen die mensenlevens kosten. Maar een betreurexcuus, waarin persoon in kwestie zijn woorden niet terugneemt maar alleen de gevolgen betreurt, en daarmee beledigde groep in kwestie nog verder de grond instampt? Oeeeeoeoeowww…. het cachot in met die gasten!

Reacties (12)

#1 KJ

Gelukkig dat de vrijheid van meningsuiting geheel selectief en opportunistisch geinterpreteerd kan worden door de soort van Michiel Maas en deze rechter. En ook geheel in lijn met het huidige kabinet, dat liever cartoonisten oppakt dan iets te doen aan – ik noem maar wat – infrastructuur. Dus: pluim. Je bent met-de-tijd, Michiel. Modern hoor.

Nooit overwogen dat deze rechtzaak nogmaals de aandacht vestigt op deze malloot en zijn mallotige denkbeelden ?

 • Volgende discussie
#2 internetpseudonym

Niet dat ik iets heb met holocaust ontkenners, maar het valt mij op dat het altijd bij het joodse/pro-israel gedeelte tot rechtzaken en dwangsommen gaat en andere bevolkingsgroepen niet. Joodse mensen zijn de enige bevolkingsgroep die zo uitbundig een voorgaand leed proberen (politiek/financieel) te exploiteren. Er zijn zelfs hele denktanks opgericht teneinde deze ‘mindset’ aan te houden.

Hoeveel euro hebben homos, roma of politieke dissidenten gekregen uit de gigantische pot die wiedergutmachung heet?

Precies

Dat gezegd hebbende, wat er toen is gebeurd in WOII is inhumaan (overigens was iedere fractie toen inhumaan bezig, van brandbommen (uk/vs), atoombommen (vs), kampen (su) en medische experimenten (jap)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 internetpseudonym

Niet dat ik iets heb met holocaust ontkenners, maar het valt mij op dat het altijd bij het joodse gedeelte tot rechtzaken en dwangsommen gaat en andere bevolkingsgroepen niet.

Hoeveel euro hebben homos, romas of politieke dissidenten gekregen uit de gigantische pot die wiedergutmachung heet?

Precies

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 internetpseudonym

argh, domme timeout.. excuses voor de dubbele post

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 KJ

Niemand verplicht Joden om ook een lobby te beginnen voor zigeuners, toch ? Als je goed bent in je vak, moet je dan ook je concurrenten helpen ? ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Harry

Heb sowieso niets met religie en dogma’, dus ook niet met Williamson.

Begrijp alleen in dit verband de uitspraak van Internetpseudoneus niet:

“Joodse mensen zijn de enige bevolkingsgroep die zo uitbundig een voorgaand leed proberen (politiek/financieel) te exploiteren”.
– Mocht dat dan niet? Is daar iets verkeerds aan? Leed exploiteren?

Ook zo onduidelijk:
“Dat gezegd hebbende, wat er toen is gebeurd in WOII is inhumaan (overigens was iedere fractie toen inhumaan bezig, van brandbommen (uk/vs), atoombommen (vs), kampen (su) en medische experimenten (jap)”
– Wie waren er nou begonnen? Sommige acties vereisten draconische reacties, escalatie genoemd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Mike

Tja de Holocaust blijft een vreemd ding, zowel als gebeurtenis an sich als in de gevolgen ervan als in de interpretaties ervan.

Het lijkt me dat 2 dingen hier op 1 hoop worden gegooid die in feite dus gewoon verschillend zijn. 1. De geschiedkundige gebeurtenis (ok, ok, elke gebeurtenis is geschiedenis maar goed). 2. De ethische verwerpelijkheid ervan. Ontkenning van 1. betekend nog niet een ontkenning van 2.

Zelf denk ik dat het is gebeurd, de precieze invulling ervan zou ik niet weten. Ik kan wel de boekjes napraten of de algemene opinie maar dat doe ik liever niet, en aangezien ik zelf geen onderzoek ernaar heb gedaan kan ik het niet weten. Ook vind ik het een moreel verwerpelijk iets; maar het blijft zaak het in een groter geheel te bekijken. Want wanneer je denkt in causale relatie moet je ook de holocaust zelf als gevolg zien. Dus let op! Ik ontken niet de Holocaust, ik zeg louter dat de reactie op mensen die dit doen waarschijnlijk onjuist gefundeerd dit. Daarnaast ben ik ook nog eens van mening dat we een hypocriete visie hanteren van bepaalde rechten. Want aan de ene kant ervaren we die rechten als universeel maar aan de andere kant eisen we toch uitzonderingen erop (vrijheid van meningsuiting bijvoorbeeld).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 internetpseudonym

”- Wie waren er nou begonnen? Sommige acties vereisten draconische reacties, escalatie genoemd.”

Zoals het met brandbommen platgooien van hele steden toen de oorlog eigenlijk al beslecht was? Om over Nagasaki en Hiroshima maar te zwijgen. De historie is aan de overwinnaar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 alt. johan

Huh?, welke holocaust?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 MMaas

Ik ontken niet de Holocaust, ik zeg louter dat de reactie op mensen die dit doen waarschijnlijk onjuist gefundeerd dit

Mike is de allereerste holocaustontkennerapologist. Knap!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 HansR

Het bijzondere van sites als Sargasso is toch het vaak onverwachte draadje dat ontstaat. Ik verbaas me.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 MS

Nou, ik volg Mike wel een beetje. Het ontkennen van de holocaust is in principe een aanwijzing van een spoortje moraliteit van de ontkenner; Het systematisch industrieel vernietigen wordt onmogelijk gehouden, en ik ben wel geinteresseerd waarom precies. Je zou denken dat rabiate fascisten zich zouden verheugen dat Hitler weliswaar heeft verloren maar het europese jodendom wel heeft vernietigd. Nee, dat hoor je niet: Men ontkent dat het is gebeurd.

Mij valt op dat interviewers nooit deze draad oppakken. Met had in dat interview enigzins met Williamson kunnen meebuigen en vervolgens kunnen vragen of hij en vervolgens kunnen informeren hoe hij dacht over de holocaust als het wel was gebeurd, of hij dat wat hij ontkent ook verwerpelijk vind. Ik ben namelijk erg nieuwsgierig hoe hij gereageerd had.

Verder is de holocaust het meest misbruikte stukje geschiedenis: Het wordt ingezet door mensen (blanken, vooral) die graag pronken met hun zuivere geweten. We zouden er goed aan doen de jaarlijkse herdenkingen te beperken tot erediensten voor de doden; de rest is een cultus van de dood waarin in feite het succes van het antisemtisme wordt herdacht.

Als je wilt zorgen dat het werk van die genocide ongedaan wordt gemaakt dan moet je het joodse leven wederopbouwen:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/crossing_continents/europe/1024928.stm

Most important of all, the Jews themselves are coming back. Fritz Marcuse left Berlin for Lithuania in the 1930s to look for work. He escaped the holocaust but lost an arm while fighting in the Red Army. He settled in Estonia but after fifty years there, he has returned with his wife to the city where he was born.

Dat is de enige barmhartige daad die onze generatie kan doen; de oorlog loslaten, de doden laten gaan en de schade herstellen.

 • Vorige discussie