COLUMN - Op Vette dinsdag, de avond voor Aswoensdag, bereid ik me alvast voor op The 40 day challenge. Ik koop de nieuwe glossy Jezus!, besteed een fortuin aan gedroogde vijgen ter compensatie van mijn suikerverslaving en denk vooral heel veel aan alcohol.
 
Het is mijn eerste keer en ik word aangemoedigd door de tientallen appjes die op mijn scherm verschijnen. In de whatsapp-groep ‘Wij vasten’ introduceert een vriendin mij als ‘Judy: lag naast mij in de kraamkliniek en sindsdien zijn we vriendinnen. Werkt bij MinBZK, woont in A’dam en is dol op kaaskantjes en chocoladekoeken van AH.’ Een treffender omschrijving van mijn persoonlijkheid kwam ik zelden tegen. Ik pas er meteen mijn LinkedIn-profiel op aan. 

Hardlopen kan ik zonder Evy of anderen – ik houd mijn Moves trouwens in het geheel niet bij-, van de Sleep cycle analyzer lig ik wakker en het buisje speeksel ter verificatie van mijn DNA heb ik nog steeds niet naar 23andMe gestuurd. Maar om te vasten lijkt een lifestyle-app me onmisbaar. Bovendien zullen mijn gegevens uitlekken dan wel doorverkocht worden, wat in dit geval gunstig is. Dus ik ga naarstig op zoek.
 
Het aanbod in de App-store blijkt beperkt en vooral Amerikaans. Ik kies de 40 days lent observance tracker, een spuuglelijke app met kunstgras en rode paaseitjes, maar met voldoende vakjes voor al die zaligheden waarvan ik me de komende tijd zal gaan onthouden (grappig detail: drugs mogen kennelijk wel). De prayers vervang ik door yoga en sport. Voor elk glas frisdrank gaat tien cent naar een goed doel.
 
Maar commercieel wordt vasten verder nog niet uitgebaat en dat verbaast me. Honger maakt hebberig, berichtte de Volkskrant vorige week, en die koopgulzigheid beperkt zich niet tot etenswaren. Dat veel mensen in westerse landen lijnen, kan volgens de onderzoekers best eens leiden tot extra ongeplande aankopen.
 
Pas als vrienden hun verbazing over mijn vastvoornemens laten blijken, dringt tot me door dat niet heel Holland vast. Een beetje gezondheidsbewuste hipster doet het tegenwoordig, leek me. De superfoods waren bij de Appie niet voor niets in de Bonus.
 
Het zou nog een jaar duren voordat de commercie er bovenop sprong. ‘Maar liefst de helft van de Nederlandse volwassenen heeft dit jaar gevast. De economie is daardoor in het eerste kwartaal met ruim 10 procent gegroeid ten opzichte van het laatste kwartaal van 2015’ (bron: Maria Magdalena! Paasspecial 2016).

0

Reacties (8)

#1 Bismarck

“Pas als vrienden hun verbazing over mijn vastvoornemens laten blijken, dringt tot me door dat niet heel Holland vast.”

De afgelopen 5 decennia aan ontkerkelijking onder een steen geleefd?

 • Volgende discussie
#2 Simpel

@0: Ok, je punt is duidelijk; schrijven is een kunst/kunde.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Henk van S tot S

In grote delen van de wereld is vasten geen luxe maar noodzaak ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 zazkia

Mooi is dat. Terwijl er ondertussen in Nederland en elders kinderen zijn die door hun ouders naar school worden gestuurd met een “chipsontbijt” omdat de voedselbank vooral zakken chips heeft, omdat dat het enige is dat de supermarkt wil afstaan,

http://www.goedgevoel.be/gg/nl/12/Kinderen/article/detail/986564/2009/09/02/Britse-kinderen-ontbijten-met-chips-en-sigaretten.dhtml

zijn er tegelijktijdig mensen die blijkbaar bulken van het geld en met dat geld hun kinderen uithongeren op een dieet van rauwe vergeten groenten die niet voor niets vergeten waren, omdat ze zo duur zijn en zo vies smaken.
http://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/3870277/2015/02/21/Geef-ze-een-patatje-af-en-toe-niet-alleen-superfood.dhtml

Beste hogeropgeleiden,

Attentie, attentie.
Koop gewoon brood met kaas en melk voor de kinderen en geef het geld dat je over houdt niet uit aan pastinaken maar aan de boterhammen met kaas voor de buurkinderen.

If you help no one, you’re guilty in this hellnation.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Folkward

Ja, ik verbaas me er ook over waarom vasten niet geëxploiteerd wordt. Ik bedoel, als zelfs onze basisbenodigdheden om te leven (eten) worden gevent, waarom dan ook niet niet-eten? Waarom niet het gebruik dat ontstond uit pure noodzaak, maar langzamerhand verwerd als periode tot spirituele en sociale (zelf)reflectie. Een spirituele gezondheid die luistert naar de wetten van vraag en aanbod om optimaal te zijn? Daar zie ik geen problemen mee, Boeddha zou het vast met me eens zijn.

Soms lig ik dan in mijn bed te woelen, met die quintessentiële vraag: “Hoe komt het dat vasten niet commercieel uitgebuit wordt?” Meestal val ik pas na een paar uur in slaap, maar soms word ik dan midden in de nacht wakker van de schrik van het volgende besef: “Zelfs de lucht die we ademen heeft geen verbruiksbelasting!”. Huilend lig ik dan in bed, proberend te slapen, niet zelden tot de zon opkomt. Dat is dan het meest depressieve moment. Want ook de zonsopgang wordt niet betaald: de zon gaat voor niets op! Het zou niet moeten mogen!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Bismarck

@5: Wacht maar tot die aardrotatierem uitgevonden wordt, dan gaat die zonsopkomst nog wel geld kosten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Vast Goed

Met een schok realiseer ik mij de katholieke herkomst van mijn inlognaam. Voor mijn atheïstische gemoedsrust schuif ik nog een stuk vlaai naar binnen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 vastgoedmeisje

Met een schok realiseer ik mij de volstrekt geflipte herkomst van mijn naam. Voor mijn atheïstische gemoedsrust en Vast Goed bak ik nog een vlaaitje.

 • Vorige discussie