1. 5

  Iemand is vergeten de stekker erin te doen.

  Gelukkig heeft de LHC een uitermate klantvriendelijke helpdesk die je helpt bij al je installatieproblemen.

 2. 6

  P.S. Leuk dat je gelijk een banner van UPC te zien krijgt als er een post is over installatieproblemen.

  Als je de UPC helpdesk zou moeten bellen voor installatieproblemen met de LHC zou het helemaal briljant zijn:
  -Meneer, heeft u al geprobeerd het apparaat te resetten?
  -Kunt u mij vertellen welke lichtjes er op dit moment branden?

 3. 7

  Is er iemand die weet waar die paniek over die micro zwarte gaten over gaat? Gezien de totale hoeveelheid massa in dat apparaat moet zo’n dingetje toch verwaarloosbaar klein zijn. ‘Verdampt’ zoiets niet gewoon door Hawking straling?

 4. 9

  @InvertedPantsMan,
  Liever niet zo’n verklaring met een vraagteken afsluiten. Want omdat er zo weinig mensen zijn die überhaupt begrijpen waar micro zwarte gaten over gaan, kan die paniek juist ontstaan.

  /gaat zelf snel de wikipagina over micro zwarte gaten lezen

 5. 14

  “Geneva, 10 September 2008. The first beam in the Large Hadron Collider at CERN was successfully steered around the full 27 kilometres of the world’s most powerful particle accelerator at 10h28 this morning. This historic event marks a key moment in the transition from over two decades of preparation to a new era of scientific discovery.

  “It’s a fantastic moment,” said LHC project leader Lyn Evans, “we can now look forward to a new era of understanding about the origins and evolution of the universe.”

  Starting up a major new particle accelerator takes much more than flipping a switch. Thousands of individual elements have to work in harmony, timings have to be synchronized to under a billionth of a second, and beams finer than a human hair have to be brought into head-on collision.”
  http://www.interactions.org/cms/?pid=1026796

 6. 15

  Zeg hoeveel beurt Sargasso eigenlijk voor die advertenties, dat jullie het hebben over ONZE deeltjesversneller? Of is het meer in de geest van ONS bier?

 7. 17

  Jammer dat als je een column van De Grasse Tyson kopieert je vergeet het mooiste stukje mee te nemen. Spaghettification, de nieuwe term voor de manier waarop je dood gaat als je in een klein genoeg zwart gat valt.

 8. 18

  @mark: Dat over de ondergang van de Amerikaanse wetenschap is een beetje overdreven. Wat er in het gelinkte artikel staat hierover is het volgende.

  A quick look at the numbers, however, reveals how far the United States stands to fall in leadership once the LHC goes live. The U.S. contribution amounts to $500 million—barely 5 percent of the bill.

  Dus de Amerikaanse overheid draagt weinig bij aan een onderzoeksproject waarvan de wetenschappelijke output fundamenteel van aard is (en daarom een sterk publiek karakter heeft). Tsja, dat noem ik niet de ondergang van de Amerikaanse natuurkunde dat is free riden van de V.S. en een beetje dom van de EU. In de wetenschapsgebieden waarin de ‘productie’ sterk toegepast is (dus patenteerbaar), zoals de life sciences zijn de V.S. mijlenver voor op Europa.

  Het is maar waar je je prioriteiten legt: geld verdienen (cq. economische waarde genereren) of speelgoed voor hyperintelligente nerds.

 9. 19

  @18 Of nieuwe spulletjes ontwikkelen om efficiënter je medemens mee over de kling te jagen, want daar zijn ze altijd wel in geïnteresseerd.

 10. 21

  @19: Europeanen zijn ook zoooo vreedzaam he?

  @20: True, maar de verspreiding van onderzoeksresultaten in de theoretische fysica lijkt mij weinig barriers te kennen. En Amerikaanse wetenschappers ontwikkelen zich ook, alleen in multibillion dollar industries zoals de genomica (weet niet of dat een nederlands woord is).

 11. 26

  Ow en niet te vergeten een verknipte geest. Als je toch te horen krijgt dat er een zwart gat gaat komen dat de hele wereld vernietigt in een microseconde, waarom zou je dan zelfmoord gaan plegen? Dat zwarte gat kan het veel sneller, pijnlozer en beter. Lijkt me eerder een reden voor alle aspirant-zelfmoordenaars om hun pogingen uit/af te stellen (en een feestje te bouwen).

 12. 30

  Het punt is dat als er een zwart gat ontstaat, dat niet meteen verdampt, dit een zwaartekracht uitoefent van een paar protonen (en geen elektromagnetische krachten. Aangezien een dergelijk zwakke kracht niet in staat is om wat dan ook naar binnen te trekken, zal de wereld in ieder geval niet binnen een paar microseconden verdwijnen. Hier staat het veel beter uitgelegd: http://www.exitmundi.nl/blackholes_lab.htm

 13. 31

  “a new era of understanding about the origins and evolution of the universe”

  Vergeet nauwe onderlinge verwantschappen op verschillende eilanden tussen reuzenluiaard of spotlijster…of het tegen de zin van Jezus in blijven volhouden dat een handvol aapjes zij alleen, weliswaar door wonderlijke spelingen van het lot, maar dat zij alleen de boel toch echt zélf uit de hand hebben laten lopen…Darwin kan nu voorgoed zijn biezen pakken. Nu gaan we écht tot het atomaire gaatje. Een ander level nieuwe prijzen: A new era of creationisme…Pope In Space…in ieder geval nog verder van huis…

  Wat zou het nu (extra, als side- effect) op kunnen leveren? Onuitputtelijke (schone)energie, time- travel, parallel universum, warp motor…een motor die ontelbaar kleine zwarte gaatjes produceert aldus voortstuwing?…een instant terroristenvergruizer?…of een wapen dat de atoombom zal doen verbleken?…

  Wie zal het zeggen.

 14. 40

  @Steeph (20), tis misschien niet alleen de LHC die nu “hip” is. Tot overmaat van ramp ligt er nu ook al het plan om paar kilometer verderop dat andere Meganomale ding te bouwen: De fusieReactor. Mocht je als natuurkundige nog twijfelen wat je favoriete land is..

 15. 41

  @40: Dat lijkt me nou net niet weggegooid geld. Onderzoek met zo’n fusiereactor kan juist leiden tot een oplossing van de energieproblematiek. Als je beheersbare kernfusie kan gebruiken om electriciteit op te wekken, heb je dusdanig goedkope electries en bovendien zulke gigantische energievoorraden, dat je je ook niet meer het hoofd hoeft te breken over zaken als efficientie van energiedragers (bv. voor electrische auto’s). Daar mag je wat mij betreft best wel wat geld in investeren (en liefst dusdanig rap dat de hele discussie over kernsplitsingsenergie ingehaald wordt).