Van die dingen | Vakantie

COLUMN - De eerste paar dagen keken we nog naar de weersvoorspelling, maar daar zijn we maar mee opgehouden. Donkere wolken met twee druppels blijkt in de praktijk stralende zon en heel warm en een zonnetje met een wit wolkje is zwaar bewolkt en nogal koud. We pakken ons iedere dag in alsof het hartje winter is en pellen laag voor laag af als het weer het toelaat.

Ik was even bang dat we hier een week lang in de regen zouden zitten. Een week voor elke vakantie bookmark ik namelijk Weeronline en kijk veertien dagen vooruit naar wat het weer gaat doen. Dat beloofde niet veel fraais. De tassen werden aangevuld met regenlaarzen, regenjassen, dikke truien, fleecedekens en vier paraplu’s. Van regen smelt je namelijk, dat weet iedereen.

De omgebouwde paardenstal blijkt een perfecte vakantiehut. Alles is er, zelfs wifi (anders las u dit niet, dat snapt u zelf ook wel). De paarden – een stuk of vijftig in de stallen en weilanden om ons heen – hebben een enorme hoeveelheid vliegen bij zich en de landelijke luchten zijn overal, maar dat is dan ook het enige waarover wat te mekkeren valt. Wij mekkeren niet. Wij wuiven vliegen weg en snuiven rurale luchten. We frisbeeën voor de deur op een immens grasveld, we wandelen wat af, de Grotten van Han hebben we uiteraard afgevinkt en de wafels met chocolade en slagroom zijn superlekker. Alleen koken we hier elektrisch. Dat is even een dingetje.

De boerin staat steeds voor de deur en is een enorme klets. Dat gaat niet al te best, want ook al zijn we in België, de inwoners spreken geen woord Nederlands. Of ze verrekken het, dat kan ook nog makkelijk. Ik hoor de boerin aan, geef antwoord in mijn beste Frans en schuif haar daarna in totale verwarring over mijn antwoord vrij vlotjes weer naar buiten. Als je maar vriendelijk blijft lachen, kom je overal mee weg. Ik heb geen idee wat ik tegen haar zeg, ik doe het in ieder geval met overtuiging. Ze heeft nu na vier dagen door dat er bij ons niet veel gezelligheid te halen valt. We zijn niet zo vaak met z’n vieren op pad en daar willen we nu gewoon optimaal van genieten.

Over een paar dagen gaan we weer naar huis. Hallo routine. Werken, boodschappen, kids ophalen en brengen, koken. Hier zien we wel wat we doen de hele dag. Dat voelt goed en ontspant enorm. Daarom trek ik zo nog maar eens een flesje rood open, pak mijn boek er maar weer eens bij en groet u. Ik geniet nog eventjes door en zie uit naar de zomervakantie. Dan gaan we dit maar liefst drie hele weken doen. Hoe luxe is dat?

  1. 1

    Mmmh, vee en vliegen is op zich wel in orde en hooguit hinderlijk.
    Wat echt link is is vee zonder vliegen:
    Voor je hett weet lig je dan op je rug, zoals de vliegen dat voor je komst deden.
    Dat je ontspannen terug moge keren :-)