Van die dingen | Tanken

Foto: copyright ok. Gecheckt 09-02-2022

COLUMN - Wat is dat toch met mannen en tanken? Of liever gezegd, met niet tanken totdat dreigt dat de auto langs de kant van de weg komt te staan omdat de benzine op is.

Meerdere vriendjes en ook de huidige man hebben dezelfde tik. Als de auto het piepje geeft dat je onderhand eens moet gaan tanken, vonden en vinden zij dat je er dan nog makkelijk 100 kilometer mee door kunt rijden. Dus er worden stations overgeslagen omdat het ‘het verkeerde merk benzine is’, omdat ‘we het volgende station ook nog makkelijk halen en ik wil dit liedje nog even afluisteren’, of ‘ze zeggen wel dat je nu nog 50 kilometer kunt rijden, maar het zijn er makkelijk 100 hoor!’ en meer van die totale kul. Ik krijg dan stress. Veel stress. Met twee kinderen op de achterbank kom ik sowieso niet graag langs de kant van de weg te staan en het is helemaal belachelijk als het echt niet hoeft. Die klapband vorig jaar was overmacht, maar niet op tijd tanken is van de pot gerukt natuurlijk. Ik wil geen kinderen achter de vangrail. Mezelf trouwens ook niet.

In België word ik helemaal ongelukkig, want het lijkt wel of er in heel België maar een tankstation is en dat dit dan ook nog steeds van plaats wisselt. Een keer ben ik met zo´n man met tankfobie en een lege tank met heel veel mazzel nog een benzinestation ingerold. De auto deed al niets meer, maar we konden met wat duwen en bergje af nog wel bij een tankstation komen. Ik kan daar nu nog een verhoogde hartslag van krijgen.

Tegenwoordig maak ik gewoon snoeihard ruzie om op tijd te kunnen tanken. ‘Het kan mij geen reet schelen dat jij wel nog 80 kilometer met zo´n tank kunt rijden, ik kan dat niet, dus dat doen we dan ook niet!’ Daarna ga ik gewoon aan het stuur hangen en zorg ik dat we op de afrit terecht komen. Nog beter is zelf rijden natuurlijk, dat snap ik ook wel. Dan halen we dat waarschuwingspiepje niet eens. Zodra ik in de buurt van het rode streepje kom, tank ik. Hoe moeilijk kan het zijn? Wie het weet, mag het zeggen.

Reacties (13)

#1 Sil.

Die stress is onnodig en een typisch vrouwenprobleem.

 • Volgende discussie
#2 rmn

Benzine verplaatsen kost benzine. Tanken altijd zo lang mogelijk uitstellen. Is goed voor het milieu.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 André Richard

Aan het stuur hangen, ja, dat is pas veilig!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Nirk

Stilstaan op de snelweg als gevolg van brandstoftekort levert je een fikse boete op in Duitsland,..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 De Conservatief

‘Het kan mij geen reet schelen dat jij wel nog 80 kilometer met zo´n tank kunt rijden, ik kan dat niet, dus dat doen we dan ook niet!’

Ach, overal een drama van kunnen maken is ook een kunst.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Hanni Bal

Los van het nogal hoge nodeloze-hysterie-gehalte, de slaapverwekkendheid van het topic en de misplaatste zelfgenoegzaamheid…:
Mag ik er op wijzen dat als een man iets dergelijks schrijft over vrouwen er een hel van gezeik over verondersteld seksisme losbarst?
En laat ik nu bovendien ook het sterke gevoel hebben dat Julliette precies het type is dat daaraan zeer geestdriftig zou meedoen…
Yuck, wat een berg verbale diarree zeg :(.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Bismarck

Zelf toch echt wel gezien op vakantie in Frankrijk dat als het lampje begint te branden je nog wel 100 km haalt tot aan het eerste tankstation in Luxemburg.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Diener

Je kunt misschien een kleine jerrycan brandstof meesmokkelen. Is iedereen blij.
Trouwens, bij ons is het juist andersom. Als ik er niet was werd er ueberhaupt niet getankt. Mevrouw heeft geen idee wat al die metertjes voorstellen, inclusief die voor de snelheid.
Nog een tip: als ie bergop begint te sputteren kun je proberen achteruit verder te rijden op de vluchtstrook, dan komt het laatste restje benzine soms toch nog bij de motor. Heb ik gehoord van een vrouw.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Spam

Later tanken is ook minder tanken. Als je veel rijdt kan je op jaarbasis toch aardig wat vrije tijd winnen door net wat langer door te rijden met een bijna lege tank. Maar zodra je een keer toch net te laat bent, ben je die winst natuurlijk helemaal kwijt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Vilseledd

@8: O, een beetje rijschoolhouder laat je toch een keer tanken. Dat zou toch tot de basisvaardigheden moeten horen om een auto te mogen besturen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Lunarts

Tanken is ontzettend belangrijk.
Er zijn ook heel veel boeken over geschreven die ook nog eens zijn verfilmd en vele prijzen hebben binnengesleept.
Tanken geeft meerwaarde aan het leven, zonder tanken is het janken. Zelfs religies zijn gebaseerd op tanken en in een evenwichtig filosofisch boek wordt meestal een hoofdstuk aan dit onderwerp besteed.
Ook de politiek heeft het eigenlijk alleen maar over tanken en dan bedoelen ze dat de burgers afgetankt moeten worden want er zit vooralsnog genoeg in die tank.
Ik vind dit echt een verhelderend stukje proza (en misschien wel een gedicht waard).

Tanken is een beetje janken
Janken is een beetje tanken
Tanks komen van de yanks
Yanks tanken niet
Yanks vallen meteen aan, thanks.

Zoiets?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Bolke

Gewoon doorrijden totdat de tank leeg is, dan kan de vrouw mooi drukken tot aan het tankstation :D

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 JANC

“In België maar een tankstation is”. Heb je die nodig in dat land? Je bent er in twee uur door (als er geen file is).

In mijn auto gaat het lampje van de benzinemeter zo tegen 150 km reikwijdte aan en begint er in het dashboard ergens een piepje te klinken als je nog zo’n 50 km reikwijdte hebt. Opvallend daarbij is dat ik meestal tussen dat het lampje aan gaat en het piepje klinkt er slechts zo’n 70km daadwerkelijk gereden is. Desalnietemin lijkt me dus dat je er “gemakkelijk nog 100km ver mee komt” dus te kloppen. Dus inderdaad ga ik meestal niet naar het eerste tankstation dat ik kan vinden maar naar eentje waarvan ik weet dat het er gunstiger is.

Nu eens iets anders: Heeft uw auto een navigatiesysteem? Gaat u een straat in die het navigatieapparaat aangeeft als deze door bijvoorbeeld onderhoud afgesloten is? Het lampje en het geluidje zijn een waarschuwing, geen opdracht!

 • Vorige discussie